ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Växer så det knakar

Publicerad 2015-02-28 10:25:42 i Allmänt,

Gissa hur jag började morgonen? Jo, med att plocka bort de minsta kläderna ur garderoben.  Fröken har växt ur 50orna (på längden,  bredden räcker och blir över...), så nu ska de packas ner i lådor igen.
Känns lite konstigt att plocka bort dem denna gång.  Med lillen packade jag bara undan allting för att plocka fram igen när det kommer syskon, men nu är planen att bli av med det mesta och bara spara några få plagg att ha när barnen blir stora och (förhoppningsvis)  får egna barn. Ni kan kanske förstå att det inte är lika lätt.
 
Nu gäller det bara att hitta någon som vill ha en massa babykläder om några månader. Annars får jag/vi försöka få det mesta sålt på loppis eller något sånt. 

Städa, städa varje fredag

Publicerad 2015-02-27 09:38:53 i Allmänt,

Ja, i alla fall början av denna fredag går i städandets tecken.  Sängkläderna har blivit dammade, golvena tömda och dammsugade i hela huset (till och med bakom soffan och under vardagsrumsmattan). Nu har min dammallergi fått fnatt och jag vet inte om jag kan ta min allergimedicin då jag ammar, så får hoppas på att det går snabbt över av sig själv. 
 
Just nu har jag en liten fröken i famnen och pausar i fåtöljen.  Sen är det kvar att städa wcn, plocka disken och vispa ihop plättsmet till lunchen. Vill ha all städning klar innan lunch, så får vi sen njuta av en ledig eftermiddag och kväll tillsammans. 

Nu: Dagssömn

Publicerad 2015-02-26 11:04:49 i Allmänt,

Lillen somnade precis bredvid mig i soffan och lilla fröken sover på min mage. Nu ska jag försöka få ner henne på andra sidan om mig (magen är bråkig så hon är orolig) och sen stänga mina egna ögon en stund. En liten powernap skulle inte vara illa. 

Delad natt

Publicerad 2015-02-26 07:40:16 i Allmänt,

Igår blev det lite sen dagssömn för lillen,  så när Tobias kom in genom dörren efter jobbet kl21 möttes han av en glad pojke som ropade "Hej! Hej!Hej!". Vem blir inte glad av ett sådant välkomnande?
 
Efter att ha ätit kvällsmål tillsammans hela familjen gick Tobias och lillen upp för att sova och jag bäddade ut soffan åt mig och fröken. Barnen väcker oss lite turvist under natten,  så genom att dela på oss hat vi bara ett barn som väcker oss och får lite mera sammanhängande sömn. 
Lilla fröken har sin primetime på kvällen,  så hon var vaken och på sitt bästa humör 20.30-22.45. Vi passade på att gosa och äta riktigt mycket under den tiden och sen somnade hon skönt bredvid mig. Som synd var någonting jobbigt mellan 2 och 4, så blev ändå lite splittrad sömn,  men lillen och Tobias stördes i alla fall inte av det.  5.40 flyttade vi upp till sängen och vara sällskap åt lillen,  för då var det dags för Tobias att ta sig till jobbet. Vid 7 steg vi alla upp för morgonmål och nu sover fröken,  så jag och lillen har lektid. Rita (och äta kritor. ..) står på programmet nu.

Morgon på tu man hand

Publicerad 2015-02-25 08:01:02 i Allmänt,

Tobias behövde lite extra sömn idag, så vi bestämde att han får sova tills det andra barnet vaknar. När lillen vaknade steg alltså vi två upp och Tobias och fröken sover vidare en stund till. På så här sätt får alla en lugnare morgon, riktigt skönt.
 
Om en stund ska jag och lillen gå ut, men före det ska jag förbereda korvsoppa till lunch. Lillen älskar att vara ute, så kommer man in för tidigt(enligt honom) blir han jättesuperledsen. Igår gick vi in efter bara en timme ute och jag fick klä av en pojke som grät och sprang till dörren. Inte så roligt,  men en kamp vi säkert får ta många gånger ännu. 
Så vi börjar dagen med lite skalade av rotfrukter och sen drar vi på oss sköna kläder och går ut. Jag ska fortsätta vårröja på gården och lillen ska väl se om han hittar någonstans att simma (igår var han typ 1 sekund från att simma i isvattnet i sandlådan) och springa runt och jaga kattorna. 

Uppe med tuppen

Publicerad 2015-02-23 10:53:00 i Allmänt,

Tobias har skola idag och imorgon, så väckarklocka ringer 6.45, vilket är passligt för hela familjen.  Vi hinner äta morgonmål tillsammans och vi är två till att få morgonsysslorna gjorda.
 
Hittills idag har fröken ätit, ätit och ätit (3flaskor mellan kl6 och 10 +amning där emellan) och sen somnade hon och har nu sovit i 1,5h i vagnen. Lillen har busat och plockat med sina tåg och så var han ner i källaren med mig och sätta igång en maskin tvätt (och hittade sitt flygplan, så nu har han en "ny" leksak igen). Nu börjar han bli trött, så vi får se om han somnar innan lunch. Kan förstå han om han somnar, för vi har eldat i brasan och har det så skönt här i soffan. Jag skulle också kunna stänga ögonen en stund, men gissar på att fröken snart vaknar och vill ha lite närhet igen, så tror jag får nöja mig med att halvligga med pojken i famnen en stund och mysa. Det laddar också energi, bara av ett annat slag, sån energi som gör att trötthet är lättare att hantera och hjärtat blir lätt.
 
Update: halvtimme senare sover lillen och Polly i sitt nya tält bredvid brasan. Sötnosen min.

Grå söndag

Publicerad 2015-02-22 10:59:14 i Allmänt,

Idag är det regnigt, grått och blåsigt. Det passar mitt humör bra, för idag har jag inte särskilt mycket energi överlopps. Har varit hungrig flicka i två nätter, så har inte blivit mycket sömn och sen full fart på dagarna. Nu är lillen och Tobias ute, så jag har lite lugn och ro i soffan med fröken, medan en kastrull risgrynsgröt puttrar på på spisen.
 
För att lite lysa upp denna dag ska jag i eftermiddag plocka fram frön, mylla och krukor och så en första omgång för i år. Annars blir det gos med barnen och försöka ta det lugnt.

På besök hos Molly

Publicerad 2015-02-21 10:03:58 i Allmänt,

Vädret lockar inte precis till utelek (lillen tyckte att det var jobbigt att bara ta sig till och från bilen, vatten i ansiktet uppskattas inte alls), så för att lillen ska få springa av sig lite åkte vi till mommo, moster och hundarna. Lillen har leksällskap och flera vuxna som gosar med honom, fröken har ro att sova när det är liv och rörelse i runt henne, jag har någon annan än barnen att prata med en stund och Tobias har lugn och ro att sova.
 
Nu har lillen lagt sig med mommo i sängen för att förhoppningsvis sova dagssömn. Han är trött, men att komma till ro med så mycket roligt att göra i runt sig är inte så lätt. Fia fixar mat (jag behöver inte laga lunch idag heller,  lyxigt!) och jag väntar på att fröken ska vakna och vilja ha mat. 

Rådgivningsbesök 2,5veckor

Publicerad 2015-02-20 11:15:43 i Allmänt,

Idag packade jag ut mig och båda barnen i bilen och åkte till rådgivningen.  Lilla fröken skulle mätas och vägas och lillen fick komma med, så att Tobias kunde sova.
 
Fröken växer fint, 200g upp på en vecka (väger nu 4kg) och är 55,3cm lång, alltså 3,3cm längre än när hon föddes! Lång flicka, +1,5 på längdskalan, så snart är jag väl kortast i familjen. Alla reflexer är bra och hon mår som en prinsessa (förutom att magen inte riktigt gillar d-vitaminerna,  ska testa annan sort tror jag).
 
Efter rådgivningen åkte vi till min famo och fafa för lite umgänge.  Lillen fick mellanmål och busade med alla roliga saker här finns och fröken drack en flaska mjölk. Sen somnade lillen i min famn, så vi bäddade ner han i soffan och konstaterade att vi blir här lite längre än tänkt. Fröken somnade en kvart senare,  så nu ligger de i varsin enda av soffan och tar igen sig. Och själv får jag snart lunch serverad åt mig. Lyxigt att inte behöva fundera på den!

Gonatt

Publicerad 2015-02-19 21:24:02 i Allmänt,

Nu har jag lilla fröken nerbäddad i åkpåsen i spjälsängen och lillen under sitt täcke här bredvid mig på Tobias plats. Nu håller vi tummarna att båda sover gott i natt, så att jag också får lite sömn. Tobias jobbar nu två nätter, så det kan bli lite jobbigt om lillen vaknar från en mardröm samtidigt som jag ammar fröken, men förhoppningsvis behöver de närhet i olika tillfällen!
 
Nu ska jag läsa några sidor i min bok och sen soooova:)

Egen säng

Publicerad 2015-02-19 08:02:31 i Allmänt,

I natt sov vår fröken i egen säng 23.15-3.55, så först fick jag och Tobias ha sängen för oss själva några timmar och sen kröp lillen ner mellan oss. Lillen sov ovanligt stilla, så vi har haft en riktig lyxnatt.
 
Nu blir det att pyssla på lite här inne och elda i brasan,  sen ska vi väl ut igen.  Lillen var ute i ungefär två timmar igår på kvällen och ville inte alls komma in. Han tycker det är så roligt att titta på allting,  åka stiga, bära omkring på snö- och isbitar och gå på promenader.  Fröken vår sover riktigt bra i vagnen,  så det fungerar fint att gå ut hela familjen. Men först elda brasa, tvätta lite och torka Polly (hon tog ett mjölkbad i morse, så sen blev hon tvungen att ta ett bad i rent vatten,  så hon är aningen blöt...).

Flunssa på intåg?

Publicerad 2015-02-18 07:13:00 i Allmänt,

Igår blev jag så trött på kvällen och började märka av vissa tecken på att flunssa var på kommande.  Slocknade när lillen somnade för natten  och har sen sovit oroligt fram till för en stund sen. Hoppas hoppas det inte blir mer än såhär. Lilla fröken är också lite snuvig när hon legat ner längre stunder,  så vi håller tummarna för oss båda. 
 
Idag har vi Tobias hemma, så nu väntar jag på att han och lillen ska ta sig upp ur sängen(lämnade Tobias att väcka lillen då jag gick ner och amma, så risken finns att båda sover just nu...). Sen väntar ett jätte-morgonmål, för jag missade ju kvällsmålet då jag somnade igår, så nu är magen riktigt tom. 

Lycklig pojke

Publicerad 2015-02-16 15:52:19 i Allmänt,

Lillen är så glad när han har farmor här som har mycket tid för honom. Och som där emellan tar lillasyster,  så att mamma har möjlighet att gosa med honom längre stunder i sträck. 
 
Just nu är de ute och leker, andra gången för idag,  i det fina vädret. Jag och fröken ska också försöka ta oss ut en stund,  bara hon har ätit klart. Lite frisk luft i lungorna innan det är dags att fixa middag. 

Sol ute, sol inne

Publicerad 2015-02-15 08:36:15 i Allmänt,

Kan man annat än älska solen som skiner på där ute? Lillen har jätteroligt med alla skuggor solen gör på väggarna och jag sitter i soffan och solar lite.
 
I eftermiddag blir det lite kalasande hos min mommo och så kommer ju barnens farmor hit för att hitta på en massa kul med lillen. Åka pulka, springa omkring ute, pussla,  måla, ja får se vad de hittar på. Och på tisdagen ska vi baka bulla! Lillen kommer vara vit som ett spöke och köksgolvet kommer behöva tvättas, men det är roligt att baka tillsammans,  så det ska vi göra!

Sena vanor

Publicerad 2015-02-14 20:54:48 i Allmänt,

En sak som blivit lite jobbigt för lillen sen han blev storebror är att komma till ro på kvällen. Ikväll igen var han vaken allt för länge (somnade 21.40). Hoppas på att det löser sig själv snart, när han hunnit vänja sig lite vid allt det nya, annars måste vi försöka hjälpa han på något sätt.
 
Under eftermiddagen har vi varit och hälsa på min kusin och sambo, som köpt hus som de nu håller på att renovera. Lillen har hjälp till med att hamra och sen gick han en runda på gården deras tillsammans med mommo, moster, monster (=min moster) och Lady (hund). Efter det åkte vi hem till mommo, så lillen fick leka med sin bästis Molly och bada med moster. Och äta mosters goda mat. 
 
Imorgon får lillen farmor hit som sällskap och hon stannar här några dagar. Kommer vara skönt med lite hjälp när Tobias är borta och någon som kan leka med lillen när jag är fast med lillasyster.  
 

Full rulle

Publicerad 2015-02-13 20:30:49 i Allmänt,

Det där med tidig kväll, stryk det! 21.00 sprang lillen fortfarande omkring i blöja och gummistövlar. 
Har verkligen fått jonglera det här med två barn ikväll. En pojke som inte är minsta lilla trött (eller trött var han nog, men hade inga planer på att sova), flicka som spyr upp mjölk över halva sig själv+åkpåsen hon låg i, en klätterapa till son och en liten dotter som behöver närhet. Har varit mycket nöjd med mitt köp av bärsele(verkligen väl investerade kela-pengar!), fröken har kunnat hänga med i den.
 
När Tobias kom hem 21.05 var det som om den sista energin gick ur lillen och han ville genast upp och somnade sen på några minuter. Han behövde bara få se pappa sin lite, innan han kunde komma till ro.
 
Nu ska vi fixa tvätten som fröken skapade, få igång diskmaskinen och fixa oss tre andra klara för sängen.Och så hoppas vi på en bra natt, så vi får tanka energi inför morgondagen, för dagens energitank är nog tom nu. Gonatt

Uppåt

Publicerad 2015-02-13 12:38:24 i Allmänt,

Nu har jag och fröken varit iväg på viktkontroll på rådgivningen.  230g upp på 3dagar, så nu är hon tillbaka på födselvikten(5g fattas, men i alla fall). 
Det blir att fortsätta med amning + ersättning, men den kombinationen är vi ju vana med. Positivt med att hon får ersättning är ju att Tobias kan ge henne mat utan min inblandning om det behövs. 
 
Nu ha Tobias åkt iväg till jobbet och vi ska ta en eftermiddag och kväll på tre man hand. Lillen tyckte det var passligt att ta sin dagssömn 11-12, så blev ingen tid för mig att viöa under dagen idag. Men troligtvis blir det lite tidigare kväll istället,  så får ta det lugnt då.

Lyx-baby

Publicerad 2015-02-13 06:21:22 i Allmänt,

Gällande nattsömnen är denna fröken verkligen helt annan än storebror sin (åtminstone än så länge, men det hinner ju ändra 100gånger de närmaste månaderna). Vid 23 vill hon ha en ordentlig portion mat, sen sover hon i 5-6h, ammar lite och sover 2h till. Efter det är det dags för nästa ordentliga portion och då är det ju morgon gör alla i huset. 
 
Nu ska vi alltså väcka pojkarna och sen blir det morgonmål! Nami nami:)

Alla hemma

Publicerad 2015-02-12 14:59:13 i Allmänt,

Lillen är så lycklig över att pappa är hemma och busar med han. De har varit ute på förmiddagen och sen sovit dagssömn tillsammans.  Jag och fröken sov också en stund i soffan,  så nu är alla pigga igen.
 
Annars gör vi inte mycket idag. Låter barnen bestämma programmet. Tvättar en maskin och kokar upp tuttflaskor. Fröken dricker med sån fart att hon får ner en massa luft i magen, så en halvtimme till timme efter varje måltid känner vi hur luften bråkar på i hennes lilla mage och hon är ledsen och har ont. Därför bestämde vi oss för att testa med flaska vid nästa måltid och se om det blir bättre då. Håller tummarna för det och för fin viktuppgång imorgon!

Liten igel

Publicerad 2015-02-11 16:13:27 i Allmänt,

Har en liten fröken som suger sig fast i mig som en igel idag.  Känns som om vi inte gjort annat än amma sen vi steg upp... Det känns liksom i kroppen och lillen blev nog lite trött på mig, som bara var tråkig hela tiden, sista timmarna innan Tobias kom hem. 
 
Nu har pojkarna gått ut och leka/åka pulka och stiga/bygga snökoja och jag har planer på att få igång middagen. Vi hade tänkt oss kotletter med mos, men om fröken tänker fortsätta hänga fast i mig måste jag nog hitta på något annat,  för att skala potatis med en hand klarar jag inte. (Breda smör på brödet var inte heller helt lätt i morse.) Tur så finns det en hel del färdiga rätter i frysen, så någon mat får jag nog på bordet också med en liten igel på ena armen. 

En till vårdag

Publicerad 2015-02-11 08:55:18 i Allmänt,

Vi njuter av det fina vädret(visserligen genom fönstret, men det går bra det också) och får vårkänslor i kroppen. Igår passade jag på att gå ut en kvart på morgonen och få lite solstrålar i ansiktet,  lyssna på fågelkvitter och takdropp. Sen tog lillen och Tobias en timmes utelek. Imorgon är Tobias ledig, så fortsätter vädret såhär blir det absolut en utedag. Står termometern på plussidan får lillasyster komma ut på en på en kort premiärtur i vagnen också. 

En vecka ung

Publicerad 2015-02-10 08:12:10 i Allmänt,

Idag blir denna lilla fröken alltså en vecka gammal.  Tiden går snabbt, men samtidigt känns det så naturligt att hon är en del av vår familj. 
 
Efter en toppen natt (fröken sov 6h i ett sträck och jag sov 5 av dem, sen sa mitt huvud Gomoron) har vi nu haft besök från rådgivningen.  Hon kollade lite på reflexerna och allmänt mående och så tog vi vikten. Vikten var lite på lägre sidan i jämförelse med vikten då vi skrevs ut från bb, men eftersom vi skrevs ut efter 1,5dygn kan ju vikten ha fortsatt sjunka några dagar till, så vi vet ju inte "riktiga" ökningen sen mjölken började komma igång. För att vara på den säkra sidan fortsätter vi som nu(mest amning och lite ersättning några gånger i dygnet) och tar ny koll på fredagen.  Hoppas på fin ökning tills dess,  så att vi vågar ta bort ersättningen.

Lyckad första dag

Publicerad 2015-02-09 21:35:58 i Allmänt,

Idag har gått hur fint som helst.  Fröken har lyckats pricka in sovandet precis där det behövdes; när lillen vaknade från sin dagssömn sov hon i två timmar i vagnen, när lillen skulle bada och få på pyjamas sov hon en halv timme och så ammade och sov hon sig igenom lillens läggning. Det tog nog 1,5h att få lillen att somna, men det gick bra i alla fall! 
 
Nu är alla nerbäddade och ska försöka få ihop en ordentlig natts sömn. Lillen i sin säng, Tobias i vår säng och jag och fröken i bäddsoffan. Hon har haft en del magknip och eftersom hennes mage knorrar på nu också, så bestämde jag mig för att genast bli nere. Onödigt att störa allas natt om hon har ont och är missnöjd.
Och imorgon är det dags för en veckas kontroll. Sköterskan från rådgivningen kommer hem till oss 8.15, så nu ska jag försöka få tag i sömnen.

Måndag

Publicerad 2015-02-09 12:34:58 i Allmänt,

Och Tobias är iväg på jobb igen.  Lillen sover dagssömn och jag och fröken ammar och dricker mammate. Fröken har haft magont i natt och under förmiddagen,  troligtvis pga. ersättningen, så det har blivit mycket vankade och dansade i vardagsrummet för att få det att lätta. Som tur är lillen jätteduktig med att lillasyster är mycket i mammas och pappas famnar, bara han fortfarande får mycket uppmärksamhet. 
 
Förmiddagen har gått åt till att pyssla på lite här hemma och så fick jag en timme vila, så att det ska finnas energi till kvällen på tre man hand. Har förberett middagen åt mig och lillen,  så tror kvällen kommer gå hur bra som helst. 

Att skapa en vardag

Publicerad 2015-02-08 23:35:26 i Allmänt,

Idag (ja, klockan är ju efter 24) är det dags för Tobias att gå tillbaka till jobbet.  Lite skrämmande nog att nu bli hemma på egen hand med båda barnen, att få det pusslet att gå ihop, men på något sätt går det ju alltid.  
 
Idag har vi haft en sömnig fröken,  som sovit största delen av dagen,  bara vaknat för lite mat, men till kvällen piggnade hon till och umgicks med Tobias i nästan en timme medan jag lade lillen att sova och fixade lite kvällsmål åt oss.  Nu är hon också vaken, men det beror på att magen kniper,  så det är ju inte riktigt kul... Hoppas på att det snart lugnar sig, så att vi får lite sömn innan morgonen är här. 

Sovit!

Publicerad 2015-02-08 06:08:57 i Allmänt,

Från att ha sovit 2,5-4h/dygn i en vecka nu, har jag i natt fått 7h sömn. Vilken skillnad!!
Mjölken verkar stiga lååångsamt, så fröken vill amma typ hela tiden,  vilket inte ger mycket utrymme för sömn åt mig. Igår testade vi att ge några milliliter ersättning efter ett amningspass på förmiddagen och plötsligt sov fröken i över tre timmar.  Efter det var det äta, äta, äta igen och lite före kl22 igår fick hon 15ml ersättning till och på det sov hon lugnt 22-03 med bara två korta amningar. Lyxigt! Bara att konstatera att det tar tid för mjölken att öka hos mig och ge en liten dos ersättning för att få fröken ordentligt mätt innan vi somnar tills min egen mjölk räcker till.
 
Nu ska vi flickor väcka pojkarna och sen blir det morgonmål. Mamma i huset är i alla fall vrålhungrig.  Tror vi lyxar till det med bacon, ägg och ett fruktfat idag.

Mera besök

Publicerad 2015-02-07 16:13:48 i Allmänt,

Idag började vi dagen med att Martina kom på besök och på eftermiddagen har Seba och Cessi varit här. Vi har fått ha sällskap både vid lunch och kaffe och lillen har busat på med båda sina gudföräldrar.  
 
Nu firar vi kvällen på fyra man hand. Fröken kommer troligtvis tanka mat hela kvällen,  eftersom hon sov 11.30-14.45 (tycker att det skulle passa bra med ett likadant sovpasss i natt!), så jag har placerat mig bekvämt i soffan och Tobias får serva mig med vatten med jämna mellanrum.  Det är inte klokt hur törstig man blir när man ammar! Och sömnig.  Jag håller ibland på att somna sittande;)

Besöksdag

Publicerad 2015-02-06 15:05:52 i Allmänt,

Idag bliv en improviserad besöksdag här hemma.
 
Efter en ok natt (bra för Tobias och lillen, inte helt på topp för mig och fröken, men blir bättre hela tiden. I natt fick jag i alla fall 2h sammanhängande sömn) tog vi en lugn morgon.  Fröken sov medan vi åt morgonmål och jag och lillen hann pussla tillsammans innan hon vaknade. Sen tog Tobias hand om hennes morgontvätt och sen hade de lite hud mot hud tid medan jag plockade lite, lekte med lillen och slängde på en maskin tvätt.  Efter ett mellanmål för alla (utom mig som planerade att äta i bilen på väg till sjukhuset,  men glömde ta med något..) åkte vi iväg för att ta ett blodprov som skulle tas 2dygn efter födseln. Medan jag och fröken fixade det, såg männen i familjen till att det skaffades hem lite mat till veckoslutet. 
 
Båda vägarna sov barnen i bilen, så vi hade det riktigt lugnt och skönt och kunde sitta och prata i lugn och ro. Fröken fortsatte sova här hemma i 1,5h till, så vi åt lunch i lugn och ro med dagens första besökare; gammelmormor. Fröken fick lite gulliga kläder,  bland annat världens gulligaste klänning och storebror fick en bilmatta och två tuffa bilar. Ungefär en kvart innan gammelmormor skulle åka iväg passade fröken på att vakna, så de hann bekanta sig med varandra några minuter. Sen blev det matdags för fröken igen en gång och där är vi nu. Eller hon har precis somnat i min famn, så snart ska jag bädda ner henne i vagnen, men först lite famngos.
 
Vi fortsätter vår besöksdag med att farfar kommer hit om en timme och om två timmar kommer mommo, moster, gammelmommo,  -famo och -fafa. Tills dess fördriver lillen och Tobias tiden med att leka ute och jag ska hänga upp byket, tömma diskmaskinen och sen försöka få mig 30-45min vila. 

Hemma!

Publicerad 2015-02-05 14:20:18 i Allmänt,

Nu är vi hemma i egen soffa och ammar. Så otroligt skönt!
 
Jag och fröken vår har i morse träffat barnläkare som gav fröken "Godkänd"-stämpel, så Tobias och lillen kunde komma och söka hem oss. Vikten hade sjunkit med lite över 7% (=riktigt ok) och det fanns inga tecken på gulhet hos fröken.
Förra natten gick åt till amning,  amning och mera amning.  Här är en som ser till att göra sin del av jobbet för att få amningen att fungera. Jag försöker göra min del genom att dricka mycket, vila, dricka amningste och låta henne amma så ofta och så länge som hon vill. Håller alla tummar och tår för att amningen ska fungera denna gång,  för det är nog en massa extra jobb att hålla på med den där ersättningen.

Första mötet

Publicerad 2015-02-04 20:01:40 i Allmänt,

Så har storebror träffat lillasyster för första gången.  Lite intressant var hon nog och lillen kände så försiktigt på hennes huvud och kind. Mest spännande var det ändå att få springa runt här i gångarna och utforska allting. 
 
Vid besökstiden kom också moster och farmor hit en sväng, för att se på nykomlingen. Hon flyttade nöjt mellan famnarna och fick till och med vara modellbaby för en grupp blivande föräldrar,  som var på besök till förlossningen. 
 
När lillen började bli trött åkte moster hem med honom, så att Tobias kunde bli kvar och sitta med fröken i famnen i en timme.  Under tiden passade jag på att ta en dusch och Tobias räknade nålmärken i min rygg. 8stick blev det innan epiduralen satt! Jag som tyckte det var jobbigt när de blev tvungna att sticka två gånger med lillen;)

Lugn fröken

Publicerad 2015-02-04 12:10:03 i Allmänt,

Denna fröken äter och sover. Gnäller lite till nu och då, men gråter knappt något alls. Inte alls lika starkt temperament som lillen/storebror (jaa, vad ska man kalla honom nu?;)) hade som nyfödd.
 
Hon mår jättebra och alla tester de gör (mäter syre, temperatur, kollar andningen mm.) är perfekta. På Apgar-skalan fick hon också fulla poäng vid båda mätningarna. Från den sidan finns det inget som hindrar oss från att åka hem ikväll, men pga. streptokockerna jag fick antibiotika mot (helt vanligt, c. 1/3 av alla kvinnor har det) måste hon vara under uppsikt i 1,5dygn, så det blir hemfärd imorgon, som det ser ut nu.
 
Snart kommer i alla fall pappa och storebror på besök. Ska bli intressant att se hur lillen reagerar på sin lillasyster, om han alls reagerar så mycket. Kan ju hända att han mest bara tänker på att mamma hans är här.

Nu är hon här!

Publicerad 2015-02-03 20:52:24 i Allmänt,

17.51 föddes vår lilla flicka.  3805g och 52cm kärlek. Blev en snabb och intensiv förlossning, allt hände i princip på tre timmar, så inga pauser mellan värkarna. Och till på köpet problem med epiduralen, så blev många stick innan den satt.
En förlossning totalt olik den med lillen och ärligt talat vet jag inte om mycket av den. När epiduralen äntligen hjälpte gick jag på wc och när jag kom tillbaka tyckte jag huvudet kändes långt ner. Kallade på barnmorskan som kollade läget och då var bönan på väg ut. In kom en barnmorskestuderande och på två krystvärkar var vår tös ute. Har nog ännu lite svårt att förstå att förlossningen är över, trodde det skulle räcka tills imorgon.
 
Nu har vi fått vårt rum(delar med en annan mamma och baby), jag har ätit kvällsmål och snart hoppas jag på att bönan vill amma. Tobias åkte precis hem till lillen, så lillen får sova med sin pappa i natt. Imorgon kommer de hit och så hoppas jag lite på att få åka hem till kvällen. Nu ska jag fortsätta beundra vår fina skatt och dofta på nyfödd♡♡♡

Så var vi igång

Publicerad 2015-02-03 12:21:58 i Allmänt,

Lite efter 9 i morse kom vi in till förlossningen.  Först blev det att ligga lite mera än 1h och kolla på babyns rörelser och hjärtljud (han/hon var igång hela tiden och barnmorskan tyckte bara väntade på att det skulle bli lugnare för att få "normalt" hjärtljud, vilket vi fick närmare 11). Fick nål i handen (usch) och antibiotika + vätska och babyn uppskattades till att fortfarande ligga runt 3,8-3,9kg.
 
Sen var det dags att träffa läkare, som konstaterade att bönan är fint fixerad och tog hål på hinnorna.  Mera ligga med monitor för att kolla om jag får värkar (nix). Sen fick jag stiga upp, äta lunch och så fick vi några timmar ledigt. Nu har vi varit iväg o köpa glass (min hals och jag kommer inte riktigt överens) och Tobias har fått i sig lunch. Om 30min är det dags för mera antibiotika (kommer få det med 4h mellanrum tills babyn är född) och kolla om något händer. Annars hoppas jag på att de sätter in dropp snart.
 
Nåja, det var läget nu. Hoppas på att bönan är ute nästa gång jag får möjlighet att gå in på bloggen:)

Redo för vräkning

Publicerad 2015-02-02 18:47:33 i Allmänt,

Ja, så redo man kan bli för något så stort som att få ett barn. Babyns säng står bäddad och klar, allt som behövs för att sköta honom/henne är framplockat och huset är i någorlunda ordning. Jag har plockat bort halsband och ring, så att de inte försvinner,  en väska är packad med kläder åt mig och bönan, lite ät-och drickbart och papper och penna för att skriva lite dagbok de närmaste dagarna.
 
Imorgon återstår det att packa en matsäck åt Tobias och sådant som ännu behövs, som telefon,  laddare och liknande. Och att pussa lillen 1000gånger, för det här kommer nog att bli det längsta jag någonsin varit borta från honom. Men nu, nu ska jag fixa lite frukt åt oss, bädda ner lillen mellan mig och Tobias i soffan och se på Mumin. Vår sista kväll som enbarnsfamilj.
 

Dagen före

Publicerad 2015-02-02 08:27:00 i Allmänt,

Så var det måndag och första dagen av Tobias lediga vecka. Idag ska huset städas, mat inhandlas och lillen kureras. Och så vila där emellan,  för nattsömnen är inte på topp nu och imorgon behövs det energi!
 
Vill få komma hem till ett så städat hus som möjligt när babyn är född, så idag ska det bytas lakan, städas och dammsugas uppe, flyttas om så att spjälsängen kommer på plats(och spjälsängen bäddas), tvättas 1-2maskiner och fixas i största allmänhet. Städat hus och mat i frysen bara att värmas, så kan vi ägna all energi åt barnen och att bekanta oss med vår nya familjemedlem.  
 
Lillen har fortfarande hosta och feber, men tycker att han verkar lite piggare idag än igår. Håller tummarna att det är på väg mot det bättre hållet. 

Tacksam

Publicerad 2015-02-01 18:30:34 i Allmänt,

Sitter i soffan med en febrig, slumrade pojke bredvid mig och känner mig tacksam för två saker;
1. Att bönan bestämt sig för att trivas i magen.  Just nu är det skönt att bara ha lillen att ta hand om. Kunna ge honom all närhet som han behöver, låta honom sova en stund i min famn, läsa så många böcker han vill och bara fokusera på att han har det så bra som möjligt,  trots feber, hosta och trötthet. 
2. Att ha en pojke som vanligtvis äter bra. De få gånger han inte vill äta är när han är sjuk. Annars duger oftast allt som serveras.  Känner mig alltid hjälplös när han inte vill äta, även om jag vet att det vänder så fort han blir frisk. Ändå kretsar en stor del av mina tankar kring vad han skulle kunna tänkas vilja ha idag... Kan knappt föreställa mig hur jobbigt det måste vara att ha barn som vägrar mat varje dag, vecka efter vecka.

Matvrak

Publicerad 2015-02-01 11:55:08 i Allmänt,

Idag är jag hungrig, konstant! Åt ett stort morgonmå halv 9l och ungefär en timme senare skulle jag ha kunnat sätta i mig en omgång till.  Nu har jag precis ätit lunch bestående av Köttfärsbiffar i gräddsås med spenat,  vitlök och feta, till det mos och sallad. Mycket av det. Får se hur länge jag hålls mätt. 
Tror att bönan har sjunkit lite lägre, för det känns som om magsäcken har lite mera utrymme än igår och fogarna däremot verkar ha lite mindre rörelseutrymme, för de värker inte så mycket.
 
Lillen däremot är inte alls sugen på mat, för han har nu fått feber. Som tur dricker han mycket vatten, så kanske flunssan sköljs ur kroppen.  Just nu tar han en tupplur och eftersom han är så orolig har jag lagt mig bredvid honom i sängen, så att jag kan stryka honom över pannan, hjälpa att få dynan bra och hålla upp honom när han vill dricka. Hoppas på att han kan sova en riktigt lång dagssömn,  så att kroppen får vila sig ordentligt. 

... övergår i krasslig söndag

Publicerad 2015-02-01 08:26:50 i Allmänt,

Lillen fortsätter hosta och nu börjar han också kännas varm, så också idag kommer dagen gå åt till att få i han mycket vätska och försöka hitta på saker han vill äta. Och hålla tummarna att jag inte smittas. Skulle helst kunna andas genom näsan och vara någorlunda pigg i kroppen på tisdagen.
 
Tobias jobbar kväll idag, så nu under förmiddagen när han är hemma ska vi elda brasa så att lillen har det varmt och skönt och så ska jag försöka få lite ordning i verandan och hallen. 

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela