ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Lugn måndag

Publicerad 2013-09-30 12:38:48 i Allmänt,

Som jag skrev tidigare är lillen lite hängig, så blir en massa gos i min famn.
 
På förmiddagen passade vi ändå på att klä på oss utekläder och ta en 40minuters promenad i den härliga höstsolen. Var skönt att komma ut i friska luften och röra på mig lite, då vi var så pass mycket inne och stilla förra veckan. Lillen sov också jätteskönt i friska luften och var riktigt glad när han vaknade. Busade till och med lite i gymmet, så friska luften gjorde nog nytta:)
 
Annars har vi faktiskt inte något inplanerat. Middag måst ju fixas och om det inte börjar regna så borde gräset klippas, men det tar vi ingen stress över. Blir det för högt så kallar vi det äng och nöjer oss med det! Egentligen hoppas jag lite på regn. I så fall blir det brasa, ljus och så bäddar vi ut soffan och lägger oss där alla tre när lillen börjar tycka att det passar med en tupplur. Vi hann bara se ett av två The Big Bang Theory avsnitt från nya säsongen igår, så skulle passa bra att se det andra idag:) Men nog hinner vi ju med både gräsklippning och soffmys också, om regnet håller sig borta!
 
 

Stackars liten... del 3

Publicerad 2013-09-30 12:14:49 i Allmänt,

Lillens flunssa gick över ganska snabbt och under veckoslutet har han mått hur bra som helst. Skönt, tänkte jag, som tyckte det var så jobbigt att se lillen må dåligt.
Men nu är magen lite dum med honom istället... Reagerade inatt på att hans mage hade mycket ljud, men tänkte inte mera på det. Var så glad när han sen åt ett ordentligt morgonmål (morgonmål brukar inte vara hans favoritmål precis, så mesta delen av ersättningen blir kvar i flaskan), men 3minuter senare var all ersättning över min tröja och hans sparkbyxor. Maginfluenssa på gång? Efter det har han inte velat ta flaskan ordentligt (har testat med två olika sorters flaskor och ersättning både i pulverform och från tetra, hönsmamma) och mest bara ammat och sovit. Nu åt han i alla fall 60ml ersättning och somnade, så hoppas på att maten börjar sjunka snart igen!

Projekt Städa gården

Publicerad 2013-09-29 10:28:50 i Allmänt,

Efter en låååång natt (21-9 låg vi i sängen) är det idag dags att ta tag i höstsysslorna i trädgården. Lillen började med ett halvtimmes sovpass i vagnen, så under tiden hann jag få loss alla tomatplantor från sina stöd och lassa två skottkärror fulla med svarta tomatplantor. Fick också en dahlia upp ur jorden, så nu återstår bara c. 20st. Måst se om det finns passliga förvaringslådor för dem då jag åker till butiken om någon timme. Efter det gick jag och lillen runt i trädgården och tittade på träden (jätteintressant i en 3månaders ögon), men sen bliev det matdags sa lilla magen, så Tobias fick fortsätta på egen hand.
 
Om en stund får lillen farfar på besök, så kanske jag kan fortsätta med mina dahlior då. Mormor och moster har också lovat ställa upp om lillen behöver en stunds passning, så vi borde hinna få allting gjort i trädgården idag. Sku vara skönt, för nästa veckoslut jobbar Tobias på lördagen och jag på söndagen . Linda fyller på lördagen, så då tyckte hon att vi ska fira ut deras lilla baby. Och så borde vi ta itu med badrummet igen, så då sku trädgården gärna få vara i vinterskick!

Min kväll

Publicerad 2013-09-28 17:47:00 i Allmänt,

Har både fått höra och läsa att man blir mera tidseffektiv när man blir förälder och efter ikväll kan jag förstå vad man menar. När mina pojkar hade åkt iväg tog jag en varm dusch och masserade sen i en hårinpackning. Eftersom jag ändå skulle ner och skölja håret efter ungefär en timme passade jag på att fylla maskinen och slå igång den på ett 60minuters program. Sedan upp till övre våningen efter min hudkräm, ansiktsmask och nagellack, så då passade jag på att tömma byksträcket.
 
 
Jätteskön kräm som jag fick av (blivande) svärmor. Doftar så gott av rosor:)
 
På med ansiktsmasken (tur att ingen kom på besök, var vit som ett spöke i ansiktet!) och sedan kröp jag ner i soffan med några tända ljus,en kopp av mitt favoritte och två av Fias goda cupcakes. Fixade nytt lack på mina tånaglar och tittade på lite Friends medan ansikts- och hårmaskerna fick verka.
 
 
Mitt favoritte, Earl Grey Rose från Kofeiinikomppania.
Om någon har vägarna förbi Uleåborg beställer jag 10 påsar!
 
Konstaterade att jag behöver nya nagellack! Mina rosa och lila färger är alla försvunna, har inte hittat dem på ett halvår eller så, så bara att glömma dem och skaffa nya. Så Julgubben, om du läser min blogg så vet du att jag behöver nya nagellack! Orsaken till alla gröna lack är att jag hade en period i början av gymnasiet då jag letade efter det perfekta gröna lacket. Blev att testa flera olika innan jag fastnade för ett limegrönt. Nu är det länge sen mina naglar varit gröna...
 
 
 Favoriten är tredje från höger.
 

Efter två avsnitt Friends var det dags att skölja ur hårmasken och hänga upp rena tvätten. Slängde ännu i en snabb 30graderstvätt, skönt att se korgarna tömmas! När första tvätten var upphängd skruvade jag på radion på hög volym och satsade 30minuter på att diska, plocka och dammsuga nedre våningen. Sen var det igen dags att springa ner i källaren efter tvätt och få den upp på sträcket. Efter det blev det påfyllning i tekoppen och ännu ett avsnitt Friends. Så jag har hunnit ta hand om både mig själv och huset lite. Nu väntar jag på att mina älsklingar ska komma hem, så att jag får krama dem båda. Även om det är skönt med lite tid för mig själv så börjar jag nog snabbt sakna lillen (och Tobias också, men han är jag ju van att vara ifrån lite mera:P)
 

Home alone

Publicerad 2013-09-28 14:34:00 i Allmänt,

Nu har lillen åkt iväg på kalas med pappa och farmor. Vi har gosat så mycket vi har kunnat under de fyra timmar jag varit hemma, så nu hoppas jag på att han är nöjd och glad med pappa och släkten:)
 
För egen del blir det nu en varm dusch, myskläder, film, te och cupcake (lyxigt när det finns kvar av dem från dopet, frysar är toppen:) ). Sen tror jag att jag ska försöka få lite genomstädat här hemma, så att vi kan satsa på gården imorgon. Mina pojkar är troligtvis tillbaka 7 tiden, så har ju lång tid på mig här hemma!
Det här är första gången som jag är ensam hemma på 3månader (okej, en gång kommer jag ihåg att Tobias var ut och gå med lillen typ 10minuter, men då hängde jag byket och började med maten, så inte mycket tid åt mig själv), känns ganska konstigt! Har satt telefonförbud åt mig själv, jag får inte ringa/skicka och kolla hur det är med dem. Tobias klarar ju lika bra som jag att ta hand om lillen, så jag måst försöka låta dem köra sitt eget race!

Från en dag till en annan

Publicerad 2013-09-28 11:13:40 i Allmänt,

Igår var ingen rolig dag. Började morgonen med undertemperatur, gick under förmiddagen upp till feber, för att till eftermiddagen vara nere på undertemperatur igen och på kvällen innan jag somnade hade jag normaltemperatur. Såhär har mina "febrar" sett ut sen jag var 16 och de tröttar ut något! Var varken rolig mamma eller sambo, då jag var så trött.
 
När jag vaknade för lillens matpass inatt kände jag mig mycket bättre och vaknade pigg vid 5.30. Runt 6 var jag på jobb och kom tillbaka hem till mina pojkar för ungefär en timme sedan. Känner mig fortfarande hur pigg som helst och det enda som påminner om gårdagen är att halsen är öm och näsan lite täpt. Oftast så går det just så här när min feber dyker upp, att nästa dag är jag pigg igen och flunssan är i princip borta, så nu håller jag tummarna att det är över för denna gång:)
 
 

Ikväll

Publicerad 2013-09-27 13:06:35 i Allmänt,

Idag är en sådan dag att jag bara längtar till kvällen. Middag, brasa, mörkt (tycker det sku kunna regna idag, solen är för stark för mitt flunssahuvud, aldrig är man nöjd!), en film/serie och så hoppas jag på att lillen somnar bra, så att jag får gå och sova. Men först gäller det att hitta energi att åka till butiken och sen fixa middagen. Tror det blir någonting riktigt simpelt, gärna med mycket vitlök så att jag känner någon smak.
 
Men först av allt blir det bus med lillen och sen hoppas jag på att han ska bli trött, så att vi får ta en tupplur tillsammans i soffan:)

Längtar till julen

Publicerad 2013-09-27 07:49:56 i Allmänt, Högtider,

Blev plötsligt kallt natten till igår, -1,9grader hade vi vid sju då jag och lillen steg upp. Kan ju konstatera att gården ser ganska tråkig ut nu med svarta dahlior och tomater, men vi fick ju i alla fall njuta av dem länge:) Frosten och det kalla vädret (och det att jag på tisdagen konstaterade att det var 3månader kvar till julafton) gjorde att jag började längta till julen.
 
När lillen sov i vagnen på kvällen kröp jag ihop i nya fåtöljen och plockade fram Julkokboken, läste olika recept, såg på mysiga bilder och drömde mig bort. Har några olika julgodis som jag ska testa på och så en tårta med glöggtäcke som jag tnker göra till kaffet på julafton. Vi är inte helt på det klara med var vi ska fira julen, vet bara att vi i år ska fira julafton med mamma och Fia, så vi är där som de är:) Juldagen ska vi försöka att alltid är en mysdag för familjen då vi går runt i pyjamas, leker, spelar, pusslar, läser, eldar i brasan och njuter av att bara vara. Tror det är bra för lillen att få varva ner en dag efter julafton med allt vad den innebär, innan vi igen träffar andra släktingar på julannandagen.
 
Började också fundera på årets julklappar. Vill helst ha dem under kontroll då jag börjar jobba i december, för jag gissar på att det snabbt blir långa och många dagar, så jag vill kunna vara med lillen till 100% min lediga tid. Lillen ska jag försöka hålla mig till att bara köpa något paket till julafton och sen istället köpa det han behöver efter julen. Har på känn att han ändå får en hög med julklappar (jag fick 50st min första jul och något säger mig att släkten inte kommer hålla igen nu heller...:P) och inte intresserar paketen ju ännu i år. Pappren och banden däremot kommer vara super, tror jag:)
 
Längtar så mycket efter att få fira jul med min lilla familj. Alla mysiga ljus i fönstrena, värme, kryddor (tror det blir chaite idag för att få njuta av kryddorna:) ), pyntat, glada människor, tid med släkten mm. Så snabbt som dessa 3månader med lillen har gått så har snart tre till försvunnit iväg och julen är här och över.
 
 
Julen-07 var Egon ett halvt år och när presenterna var öppnade slocknade han under granen.
Kanske det blir lillens uppgift i år? <3

Sjukstugan fortsätter

Publicerad 2013-09-27 07:00:45 i Allmänt,

Lillens flunssa verkar vara på tillbakagång, men istället är det min tur att vara hängig. Började natten till igår att jag vaknade med hosta och täpt näsa och där är jag ännu. Trött,hängig och ont i halsen på det gör att mina två bästisar heter Te (dagtid) och Nässpray (nattid). Som tur så ger lillen en massa energi och vi har inget planerat idag så jag kan vila när han sover.
 
Imorgon har jag inplanerat både jobb och kalas. Får se hur den dagen går. På jobbet sitter jag ju ensam på ett kontor, så där gör det inget om jag hostar och nyser, men att åka på kalas med flunssa är ju inte precis vänligt. Kanske Tobias och lillen får kalasa på tu man hand och jag bäddar ner mig och tar igen några timmar sömn.

My

Publicerad 2013-09-25 13:33:00 i Våra fröknar,

My, a.k.a. Vår lilla alkoholistkatt, Mimosa (andra alternativt på vad hon skulle heta), Kamel (ligger ofta så att hon får en puckel på ryggen).
 
 
 
My kom till oss i augusti 2010. Jag och Tobias var och handlade och träffade på min mamma och syster och då berättade Fia att de i en djurbutik precis bredvid hade en "Kattdag". Ägaren av ett skyddshem för djur hade med några katter som sökte hem och samtidigt kunde man hjälpa dem att ta emot flera djur genom att donera kattmat/-sand till dem direkt på plats. Vi bestämde oss för att gå och titta på katterna, vem gillar inte att se på söta katter?:P
 
 
Genast vid första blicken på My fastnade vi för hennes flammiga päls och rutorna på huvudet. Efter en stunds funderande bestämde vi oss för att fråga djurhemsägaren lite om henne och fick då reda på att hon var en hona på 1-2år som, tillsammans med sin mamma och bror, hade bott hos en alkoholist (därav hennes smeknamn, sagt med kärlek förståss:P Att hon sen alltid gillar att vara med då vi haft fester, till och med lagt sig på bordet bland ölburkar och vinglas,  gör att namnet hänger kvar). I alla fall hade de blivit omhändertagna, då de upprepade gånger lämnats utan mat och vatten, stackrarna.
 
 
Hon hade bara varit ett dygn på skyddshemmet och ägaren hade förhoppningar om att snabbt få henne till ett nytt hem, så hon inte hann vänja sig vid skyddshemmet för att sedan flyttas igen. Det tog nog inte många minuter för oss att bestämma oss för att hon var perfekt som kompis till Maja, som också var ungefär ett år just då. Så, vi sade att vi ville ta hand om henne, åkte iväg till mamma efter en kattbur och tog med henne hem genast då.
 
 
Första tiden var My som tokig när det kom till mat. Så fort vi satte mat på tallriken åt hon upp allting och gav vi mera slukade hon också det. Hon var väl van vid att äta allt hon får då det fanns på fatet, för det kunde dröja innan nästa måltid serverades. Genast från början var hon en mycket sällskaplig katt, som gärna låg i famnen då vi tittade på film, låg bredvid i kökssoffan då vi åt och tyckte om alla som krafsade henne. Det enda man märkte att hon inte var helt okej med var om hon kom för nära våra fötter då vi gick, kanske hade hon fått sig en spark någon gång tidigare, men det lugnade sig och nu håller vi på att snubbla över henne nästan dagligen då hon tvinnar på i våra fötter...
 
 

Barnmat

Publicerad 2013-09-25 10:17:06 i Baby, Mat,

Trots att det är en månad kvar tills lillen ska börja äta så där sakta har jag redan nu fixat lite smakportioner till frysen. Har tänkt göra små mängder av några olika smaker nu, så kan vi se vad som går hem. Tror att lillen kommer tycka om att äta, för han är så intresserad när jag eller Tobias sätter något in i munnen. Han följer noggrant me skeden/gaffeln och blir helt fokuserad på det:)
 
Hittills finns det äppelmos och mosad morot i frysen. Några andra smaker jag tänker koka ihop är potatis, potatis-majs, potatis-ärter, potatis-broccoli, batat och broccoli. Banan och avocado kan man ju mosa direkt i skålen, så det kommer han också få smaka ganska snabbt. Mango kommer jag att köpa färdig på burk, för den älskar jag själv, så kan hjälpa honom tömma burkarna:P
 
 
Äppelmos har jag både i små paket att ta som smakportioner i början
och i burkar som är menade att användas lite senare på gröten.
 
 
Morot (och de andra smakerna jag ska göra) fryser jag in i iskubsfack och flyttar sen över i minigrip-påsar.
Då är det lätt att börja med en kub och sen när magen vant sig sakta öka.
 

3 månader

Publicerad 2013-09-25 09:16:23 i Baby,

Om fem minuter är det tre månader sedan vi fick träffa vår lille pojke för första gången. Han växer och utvecklas hela tiden. Att vara lillens mamma är det roligaste, mest spännande, mest oroande, härligaste... Ja, mest allting på alla sätt. Älskar vårt nya liv som tre!
 
Hur ser våra dagar ut då? Ungefär så här brukar ett dygn en vardag vara:
 
00-02 Någon gång här emellan äter lillen
03.30-06 Dags för nästa måltid
06-08 Vi stiger upp, morgontvätt och kläder på.
Efter det här varierar det mycket, beroende på när han ätit senast och hur han sovit under natten.
08-18 Brukar blir pass på 3-4 timmar där det ingår lek, mys i famnen, utomhusvistelser, mat och sömn (allt från 10min-1,5h är vanligt som sovpass).
17.30-19.30 Ofta sover han i vagnen 30-60minuter någon gång i detta intervall
19-20 Innan klockan är åtta brukar vi försöka få kvällstvätten gjord. Två kvällar i veckan blir det bad, något som uppskattas mycket:) Efter tvätten blir det sista måltiden i mammas och pappas säng och sen över i egen säng och sova.
 
Lillen har blivit mera självständig den senaste tiden. Han är trygg att leka för sig själv i babygymmet medan jag lagar mat och liknande. Upp till 20minuter kan han leka nöjt, prata med figurerna och sprattla på, bara jag med jämna mellanrum visar mig och pratar lite med honom. Sittern är inte så rolig längre, bara om vi ställer den på golvet i vardagsrummet under Tobias klocka med pendel. Den är spännande att se på! Utomhus kan sittern också fungera bra, där finns ju så mycket spännande att se:) Men bästa platsen är nog ändå någons famn! Att få stå och titta runt sig är bäst, enligt lillen. Han har börjat tycka om att få gå mot spännande saker, med hjälp av mammas eller pappas händer under sina armar. Märks tydligt att han vill upptäcka sin omvärld i snabbare takt nu!
 

Maja

Publicerad 2013-09-24 12:14:55 i Våra fröknar,

Maja, a.k.a. Maja Gräddnos, Tigern, Flygekorren.
 
Maja är min egna lilla gosebjörn. Nåja, "egen" kanske inte är rätt ord att använda om en katt, då de är så självständiga. Och inte är hon särskillt gosig av sig heller. Men hon är i alla fall min katt:)
 
 
Hennes historia började med att Fia frågade om vi inte sku skaffa katt nu när vi flyttat till ett hus. Det här var i första halvan av november 2009. Hon hade sett en annons i tidningen om någon som skänkte bort kattungar i Bromarv. Efter några år utan katt fastnade jag genast och ringde Tobias. Han var inte riktigt med på det hela, så försökte släppa tanken.
 
Några dagar senare var vi och handlade. När vi kom ut till bilen sa Tobias att han glömde en sak och sprang in igen. Efter en stund kom han tillbaka och gav mig ett kort och sade att det var en tidig lillajulklapp. I kortet stod det att jag sku ringa och kolla om det fanns någon kattunge kvar. Blev överlycklig och tror nog att det kom en och annan lyckotår. Finaste sambon har jag!
 
 
Nästa dag ringe jag och pratade med en trevlig dam. Jo, de hade ungar kvar ännu,  2 honor och 2 hanar. Reserverade preliminärt ena honan och vi kom överens om att vi skulle åka dit och titta på dem några kvällar senare. Så, en mörk novemberkväll åkte vi iväg till Bromarvskogarna och fick se en liten mammakatt som övervakade sina busiga ungar. Vi fastnade genast för lilla Maja och eftersom hon var tillräckligt gammal fick vi ta med henne hem genast samma kväll. Tobias höll henne i famnen och tröstade henne på vägen hem och så blev det ett snabbt besök i butiken för att köpa kattungsmat, mjölk för kattungar och kattsand.
 
 
Väl hemma blev det en massa gos och många nervösa stunder när hon klättrade runt i vår öppna trappa och på takbjälkarna. Hon sov på min mage/sida/rygg beroende på hur jag låg och frös hon kom hon in under täcket. Förutom att sova med mig var hon från början en självständig liten fröken. Nog gillade hon att busa, jaga saker, fånga våra fötter och liknande, men att lyfta upp henne i famnen och gosa, det kunde man glömma.
 
 
 
Maja hade bott hos oss ungefär 2veckor då hon fångade sin första mus och efter det hade vi aldrig några möss hemma.Huset vi bodde i var kallt, så vi eldade i bastun nästan dagligen vintertid och Maja älskade värmen. Också då vi badade bastu kom hon med och låg där och stekte sig. Det slutade alltid med att vi fick bära ut henne och då var hon helt slut av värmen, men med skulle hon ändå igen nästa gång!
 
 
 
Vår lilla fröken växte, men blev aldrig stor, fortfarande är hon en liten kissa trots att hon nu är 4år. Hon tycker inte om främmande människor, så får vi gäster kan man nästan vara säker på att hon håller sig ute eller gömmer sig någonstans.
 
 
 
Imorgon kommer ett inlägg om My.

Stackars liten... del 2

Publicerad 2013-09-24 08:08:36 i Allmänt, Baby,

Lillen fortsätter vara flunssig. Fortfarande ingen feber (skönt!), men snuvan, hostan och nysningarna har hållit honom vaken mycket under natten. Trots näsdroppar har han inte kunnat äta ordentligt och kanske har han ingen matlust heller? Vet inte hur små babyn är vid flunssa, själv vill jag sällan äta när jag är sjuk.
 
Från tre inatt har han behövt få vara med mamma, så vi har sovit (eller mest vakat) tillsammans. Steg upp vid 7 och genast när lillen hade varit mera upprätt i några minuter var näsan bättre och han var hur glad och nöjd som helst. Vi busade lite och sen lekte han i gymmet medan jag tände i brasan. Sen blev det morgonmål för lillen och han åt 80ml, så 2/3 av en normal morgonportion, men mycket bättre än under natten. Efter maten somnade han en stund, men nu ser jag att han har slagit upp sina ögon och tittar runt sig igen.
 
Hoppas flunssan släpper under dagen, så att vi imorgon får fira hans tremånadersdag med en nöjd liten pojke:)

Nya fåtöljen

Publicerad 2013-09-23 09:24:24 i Allmänt, Heminredning,

Efter mera än en månads extra väntan har vi nu äntligen vår nya fåtölj! Den är jätteskön, inte för mjuk och passligt rakt ryggstöd. Bekväm att sitta och mata lillen i och tror den kommer vara en favoritplats att sitta och läsa i (när jag hittar tillbaka till mina böcker, just nu blir det några sidor från en Kalle Anka pocket några kvällar i veckan...). Båda katterna gillar den också, kanske speciellt My. Hon ser surt på oss när jag eller Tobias sitter i den och hon vill dit och sova:P
 
 
Njuter av att det ännu kan komma in lite ljus genom fönstret.
Snart ska alla citrusar flytta in och då blir alla fönster fulla av dem.

Stackars liten...

Publicerad 2013-09-23 08:04:07 i Allmänt, Baby,

Lillen har fått hosta och snuva. Själv verkar han inte lida så mycket, men jag tycker synd om han när han inte kan äta ordentligt. Nu sover han, så hoppas på att han kan vila mycket idag och att alla dumma bobbor försvinner!

Några bilder från helgen

Publicerad 2013-09-22 15:48:38 i Allmänt,

 
Igår fick vi en flaska skumvin att njuta av till lillens ära. Kan konstatera att ingen alkoholhaltig dryck (rosévin, rödvin, skumvin, öl) som jag smakat på har varit gott. Ett år utan alkohol och allting smakar bara sprit...
Gäller att njuta av våra rosor nu, för i veckan är det utlovat minusgrader.
Leo fick en jättemysig yllefilt av mina arbetsgivare (och jag en flaska alkoholfritt att fira med:) )

Helg i jobbets tecken

Publicerad 2013-09-21 09:52:54 i Allmänt,

Den här helgen är det jobb både hemma och borta som gäller. Idag är Tobias iväg några timmar och imorgon ska jag testa om min hjärna fungerar efter mera än 4månader hemma.
 
Idag blir det för min del att syssla här hemma, så mycket lillen tillåter. Hittills är tvättmaskinen och diskmaskinen på och verandan städad (torkade chiliplantor utslängda, fönstren tvättade och all lera som Tobias får med in på stövlarna är utsopat igen). Diskmaskinen kommer få jobba lite extra idag, eftersom jag hade två lådor med kärl nere i källaren och ena hade vatten in i sig vid vår översvämning. Annars står det på programmet att städa undan Leos doppresenter, vika bort ren tvätt (tror jag har tvättat 4maskiner sen jag senast vek undan = full bykkorg & fulla sträck), dammsuga och lite annat städrelaterat. Har också planer på att baka lite äppelbulla, men som sagt : lillen bestämmer hur mycket jag får gjort innan Tobias kommer hem.
 
Ikväll ska vi i alla fall ta det lugnt och äta god ost som vi köpte på marknaden på torsdagen.

Sömn

Publicerad 2013-09-20 07:38:00 i Allmänt, Baby,

Känner mig så stolt över vår lille pojke! Lite före 12 igår somnade han i vagnen och sov i nästan 1,5h. Tror han senast sov så länge i ett sträck på dagen för ungefär en månad sen och innan det var han riktigt nyfödd. Normal dagssömn är 10-30minuter, längre om han får sova i famnen och vaggas när han börjar vakna till.
Sen fortsatte han sin dagssömn då vi var på höstmarknaden med att sova igen i 1,5h. Allt ljud och att vagnen var i rörelse hela tiden var tydligen toppen för sömn!
 
Att kvällen sen avslutades med att han för första gången somnade i egen säng vågar man ju knappt nämna! Nu gäller det att fortsätta söva honom i vagnen och sängen, istället för att somna i famnen, där han hittills alltid somnat då han fått mat. Gissar på att vi får ställa in oss på en hel del gråt, men förhoppningsvis är det en kort period.

Godis utifrån

Publicerad 2013-09-16 09:46:38 i Allmänt, Mat, Odling,

Nog har vi en härlig höst! Känns ju nästan som sommar ännu trots att halva september är förbi.Tack vare värmen och eftersom det inte har varit nattfrost ännu så mognar tomaterna för fullt. Fick en låda med olika härliga sorter av Linda & co på lillens dop. De är verkligen supergoda och så fina att titta på:)
 
 
 
Tycker speciellt mycket om de aprikosfärgade tomaterna.
Vet tyvärr inte sortnamn, måst fråga Linda nästa gång vi ses:)
 
 
 
Fick också lite chili. Alla packade enligt sort, så lätt att spara frön av favoritsorterna.
Äpplena fick vi av mamma igår, så imorgon ska jag koka och purea åt lillen till vintern.

Vilodag

Publicerad 2013-09-15 09:47:02 i Allmänt,

Idag ska vi försöka ta en vilodag, men först behöver vi städa lite. Plocka undan det värsta och byta lakan i sängen, så får jag försöka göra resten i början av veckan. Vid halv tolv kommer mamma och Fia och se på lillens presenter från igår och efter det åker vi alla till dem för att äta rester från igår, soppa, tårta, cupcakes och bulla:) Ska också försöka fixa ihop en fotobok över lillens tre första månader. Passlig syssla en mulen söndag och betyder ju att vi alla får mysa ner oss i soffan och titta på härliga foton!
 
Gårdagen var superlyckad och lillen var så nöjd! Förrutom när prästen väckte honom genom att ösa vatten över hans huvud, det var inte omtyckt! Men kan skriva mera om dopet lite senare, nu ska lillen fåå flytta över i vagnen, så ska jag fortsätta städa.
 
 
 
Ett foto från igår kan jag bjuda på. Lillens överfulla presentbord.
30paket, några blompaket och ett antal kuvert öppnade jag och Tobias sent igår kväll, medan lillen sov.
Hemska föräldrar som öppnar sitt barns presenter medan han sover:P
 

Tack till alla som gjorde gårdagen så fin:)

Fredagen den trettonde och mera tårtor

Publicerad 2013-09-13 09:21:49 i Allmänt,

Idag, fredagen den trettonde, ska vi transportera 5st tårtor och 9-10st buketter till prästgården. Hoppas på att allting kommer fram helt:)
 
Tobias har aktivitetsdag (de har ju sååå stillasittande jobb på plantskolan, så det är nog tur att de får en dag att röra på sig) från jobbet, så han ska klättra på vägg, paddla och testa på curling. Positiva med det är att han var hemma längre, så jag hann vispa ihop två omgångar italiensk maräng till tårtorna. De två tårtorna som jag har hemma i kylskåpet är nu täckta med maräng, så bara kvar att sätta dekorationer på dem imorgon.
 
Vid 1 kommer Fia och söker mig och lillen och så ska vi hem till dem och fortsätta med marängvispandet. Målet är att alla tårtor är färdiga när Tobias kommer hem vid fem, så får vi börja transportera saker till prästgården, köpa lite mera som vi behöver, tömma famos kastrullskåp, duka och fixa klart så mycket vi kan. Mamma och Fia har lovat att ta hand om lillen en stund, känns som ett passligt tillfället att se hur han trivs med dem som barnvakter i 1-1,5timmar då vi kan vara där på några minuter om det blir riktigt ledsamt.
 
Nu har lillen precis somnat i min famn, så ska försöka få över honom i vagnen och börja röja i köket. Är lite klibbigt där jag stod och vispade, då det flög runt smält socker. Sen borde jag plocka lite dahlior för att göra de sista buketterna. Som tur är det en massa roliga sysslor att göra nu, så känns inte stressigt fast det är mycket att få klart:)

Samtal med prästen - check!

Publicerad 2013-09-12 11:14:07 i Allmänt,

När jag var till pastorskansliet passade jag på att fråga om prästen och fick då genast gå in och prata med honom. Han var mycket lätt att prata med och tyckte idén med att vara ute var bra. Tydligen hade han döpt någon på baksidan av byggnaden för bara några veckor sedan. Nu hoppas vi på att det inte är för svalt för lillen, för tror det sku vara jättefint att döpa ute!:)
 
Så nu vet prästen vad lillen ska heta, psalmerna är under kontroll och jag har lite koll på vad som ska hända.
 

Pastorskansliet

Publicerad 2013-09-12 07:08:57 i Allmänt,

Vid elva ska jag och lillen åka med gammelfamo och gammelfafa till pastorskansliet för att få nyckeln till prästgården. Innan det ska jag försöka få hallonmoussen fixad, så hinner den stadga sig tills Fia kommer och hjälpa med tårtorna vid tre.
Sen väntar jag på samtal från prästen... Två dagar till dopet och ingen präst har hört av sig, jippiii! Blir spännande att hitta någon tid att träffas innan dopet, har inte så många lediga timmar precis.

Dagens projekt

Publicerad 2013-09-11 15:14:47 i Mat,

 
 
Här ser ni vad jag har gjort idag. Botten till alla fem tårtor. Imorgon är det dags att fylla dem:) En fyllning svalnar  och en andra ska jag koka ihop nu tror jag.
 
 
Blev en hel del äggskal av dagens bakning, närmare bestämt 38st. Och på fredagen blir det väl typ 15 till då jag gör marängen. Ojj vad gården kommer bli kalkad!:)

Sjukstuga

Publicerad 2013-09-10 07:53:22 i Allmänt,

Tobias är hemma från jobbet idag, så vi ska ha en lugn dag på tremanhand. Han hade kännt sig konstig hela natten och när klockan ringde imorse hade han undertemperatur och var svag, så nu gäller det att kurera, så att han är frisk på dopet! Ska åka iväg till butiken och köpa apelsiner åt honom och så tror jag det blir fisksoppa till lunch och en brasa så får han vila framför den, sånt behövs när man har flunssa i kroppen! Och jag tror jag ska sätta i mig mängder med vitlök, i förebyggande syfte:P

Blöjtyger

Publicerad 2013-09-09 09:16:33 i Allmänt, Baby,

 
De här tygen fick lillen av mommo och moster. Tycker de är så fina och perfekt att köpa som gåva till L&Ds kommande baby. Vet att de använt blöjtyg mycket med sina två barn, så tror de uppskattas som gåva:)
 
 
Ganska mycket roligare att ha som spytrasor, skydd vid amning och snuttetrasor än vanliga, vita tygbitar,
eller hur!?

Veckan

Publicerad 2013-09-09 09:05:15 i Allmänt,

Blir en intensiv vecka nu före dopet. Idag och imorgon ska jag och lillen mysa en massa, söka fram alla recept som behövs, tömma lite ytor i köket så att jag har mera avställningsytor, handla hem det sista, tvätta kläderna till dopet och lite andra förberedelser.
 
På onsdagen ska jag och lillen fixa kakbotten. Räknar med att vi behöver 5st kakor av den storlek vi test-bakade på fredagen (25x35cm stor form), så blir några smeter att blanda ihop:)Ena fyllningen behöver stå i kylen över natten innan jag kan använda den, så den ska fixas på kvällen.
 
På torsdagen är det sedan dags att fylla tårtorna och föra några av dem till mammas kylskåp. På torsdagen ska Tobias åka och hämta hem blommorna, så jag ska också testa att fixa en bukett till borden, så att Tobias får vara med och bestämma lite hur de ska se ut.
 
På fredagen är det dags att dekorera tårtorna och så ska buketterna fixas klart. På fredagen hoppas vi på att få ställa i ordning på Prästgården (senast jag hörde var det ledigt på fredagen och i så fall får vi vara där redan på fredagkväll). Sku vara skönt att ha det klart i tid!
 
På lördagen är det sen dags att koka tomatsoppa och ställa i ordning det sista under dagen. Känns skönt att dopet är först lite senare på eftermiddagen, så har vi tid ännu den dagen att ordna saker!

Vagnen full med dop

Publicerad 2013-09-07 13:28:40 i Allmänt,

Idag har vi varit till Lojo för lite shopping. Tobias behövde en ny skjorta, jag strumpbyxor och lillen behövde sköna kläder till dopet och strumpbyxor nu när det börjar bli svalare. Sen passade vi på att köpa present till det kommande tillskottet i Lindas familj (superfina "blöjtyger", visar en bild senare).
 
Efter det var det så dags att ta oss till Citymarket ock köpa allt vi redag nu kan köpa till dopet. Blev en hel kundvagn full med mjöl, socker, kaffe, te, tetror med krossad tomat, kryddor, kex och annat smått och gott. Tydligen hör det inte till vanligheterna att någon köper totalt 52 tetror med passerade och krossade tomater, för hon såg nog lite förvånad ut i kassan när jag lade upp en av var och sade hur många vi hade:P
 

Utvecklingssprång på gång?

Publicerad 2013-09-04 12:29:03 i Baby,

Verkar som att lillen är mitt inne i ett utvecklingssprång. De tre senaste dagarna har det varit min famn som gäller dagtid, vagnen eller soffan duger inte alls. På kvällarna har det varit lite bättre och nätterna har gått bra, tills inatt. Redan vid 2.45 flyttade lillen över till mig och efter det har det ine blivit många minuter sömn. Han har varit orolig, vridit sig, gnällt och behövt ligga nära och snutta hela tiden. Vid 5 övergick det i hunger (trodde jag), så då steg vi upp. c.45ml åt han, normala portioner är runt 100ml, sen var det gråt tills jag fick honom att somna om lite. Så har morgonen och förmiddagen sen fortsatt, förutom att portionern har varit ännu mindre, 10-20ml.
 
Måndagen var likadan, men igår åt han bra, så trodde det var något tillfälligt på måndagen. Nu tror jag då mera på första fasen i ett nytt utvecklingssprång. Eftersom det har varit sömn i min famn som gällt idag också, har jag haft mycket tid att läsa på det stora internetet om utvecklingen det första året. Tydligen räknar man med att barnen går igenom 7 utvecklingssprång under sitt första levnadsår och detta sku då vara lillens tredje. Det brukar infalla vid 11-12veckors ålder, men eftersom lillen är född mera än två veckor efter beräknat kan han bra vara där redan.
 

Tecknen på att ett nytt utvecklingsprång är på gång är ungefär desamma varje gång:

Barnet...

  • skriker oftare och mer.
  • vill ha mer fysisk kontakt och vill att du ska ägna dig mer åt det.
  • har sämre aptit.
  • är blygare och klängigare än vanligt.
  • sover dåligt.
  • suger mer på tummen.
  • är tystare och mindre livligt

 
Sista punkten stämmer kanske inte på lillen, han pratar nog på och busar då han är på gott humör. De stunderna infaller bara mera sällan än normalt.
 

SPRÅNG 3
Vid ungefär 11 eller 12 veckor är det dags för nästa språng. Precis när du trodde att ditt barn lärt sig att leka på egen hand, klarar den det inte så bra längre. Barnet har blivit blygt och klamrar dig fast vid mamma och pappa. Det äter och sover troligen sämre och är mer håglöst än tidigare. Det verkar också som om barnet blivit sämre på att göra vissa rörelser.

Att det tycks gå tillbaka eller står stilla i utvecklingen kan oroa föräldrarna. Men det är helt normalt. Snart kommer de påtagliga framstegen tillbaka.

Vid cirka 12 veckor lär sig barnet nyanser. För första gången uppfattar det förändringar i sina syn-, ljud-, känsel- och luktupplevelser. Barnet kan till exempel känna igen hur tonläget i en röst förändras eller hur någon ändrar kroppsställning. Barnet lär sig också kontrollera sin kropp allt bättre. Rörelserna blir smidigare.

Barnet kan följa något med ögonen på ett kontrollerat sätt och överblicka ett rum. Barnet kan också uppfatta ljud mer nyanserat än tidigare och experimenterar själv med ljud.


Så kan du hjälpa barnet:
Som förälder kan man hjälpa barnet att öva sina nya färdigheter. Man kan ”samtala” och uppmuntra barnet att själv använda rösten på olika sätt - viska, prata högt, gurgla, tjuta... Eller man kan träna på att gripa och låta barnet känna på olika föremål, till exempel päls, siden, galon och ylle.


 

För en halvtimme sen åt han igen en 100ml portion och nu ligger han här i soffan och busar som vanligt. Hoppas på att vi snart kommer till de mera roliga faserna i detta språng: att han lär sig nytt och sen blir sitt glada, nöjda jag igen:)

 

Må bra-helg

Publicerad 2013-09-02 09:30:42 i Allmänt,

Det här veckoslutet har verkligen fått mig att må super! Och det kändes som om det var lite extra långt på något sätt:)
 
Fredagen började som alla andra vardagar för mig och lillen, men vid 9 tiden när jag började fundera vad vi sku hitta på under dagen ringde Fia och frågade om vi ville med till IKEA. Klart det, eftersom vi bland annat bedövde en lampa till köket. Så vi fixade oss klara och åkte iväg alla tre. Lillen var så duktig hela tiden och jag och han bestämde och köpte servetter till dopet, så en sak avcheckat från inköpslistan igen:) Tillbaka hemma hade vi en man i källaren som mätte fukten efter översväminingen och i 2 av 3 rum var läget riktigt bra. I det sista rummet var värdena lite högre än normalt, så nu ska vi se om försäkringsbolaget tycker vi ska ta in tork-bolag eller inte. En stund senare dök Jenny upp på snabbvisit och sen var det inte länge innan Tobias kom hem. Kvällen har jag ju redan skrivit om, så vidare till lördagen!
 
På förmiddagen städade vi lite, gick igenom lillens kläder och plockade undan en  ikea-kass med för små kläder som ska sparas. En mindre kass blev också full med sådant vi tnker ge bort. På eftermiddagen var vi ute en stund och rensade, vände komposten, grävde ner plantor och så beskar Tobias äppelträdet lite. Mot kvällen tog vi det lugnt igen, lillen sov och jag och Tobias pysslade på med vårt eget lite. Vid 19.30 badade vi lillen och satte på hans pyjamas. Sen blev det kvällsmat och innan klockan var 21 sov både jag och lillen.
 
Tobias tog morgonskötseln på söndagen, så jag steg först upp vid 8. Tre matpass på sammanlagt 2timmar hann vi med under natten, så ungefär 9timmar sömn för mig, jätteskönt! Efter morgonmål för alla tre fixade jag igång en bröddeg och kokade buljong till soppa av soppben. Så lunchen denna regniga söndag blev god köttsoppa med nybakade semlor. En stund efter lunchen hann jag ännu med en promenad utan barnvagn, så axlarna fick röra sig ordentligt:) Sen blev det bus med lillen, en utfärd för att kolla på lillens farmors nya lägenhet, mera bus och fixa i ordning det sista inför den nya veckan. När jag satt mig i soffan med en kopp te vid sju kände jag mig så nöjd med helgen, flera av samma slag hoppas jag på!

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela