ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Krasslig lördag

Publicerad 2015-01-31 12:52:27 i Allmänt,

Lillen har hostat lite nu och då de senaste dagarna och i natt slog det till rejält. Ingen av oss har sovit särskilt mycket, då han har hostat sig igenom hela natten. 3 till 5 var det som värst och då satt han lutad mot mig och drack stora klunkar med vatten, slumrade till och vaknade några minuter senare av mera hosta. Stackarn...
 
Så idag hålls vi hemma. Jag var visserligen iväg och köpte lite som saknades i skåpen och så några små presenter till blivande storebror (det är ju klart att storebror ska få presenter av babyn när de träffas), men annars håller vi oss hemma. Lillen har besök av farfar sin och i eftermiddag kommer mommo och moster på besök (planen var egentligen middag hos dem, men där är det så full fart med lillen och Molly, så vi bokade om till träff här hemma). Dagen ska istället ägnas åt att tanka c-vitaminer, vätska och vara nära. Sånt behövs när man är liten och krasslig.
 
På baby-fronten händer inget nytt. Igår eftermiddag hade jag lite värk i nedre delen av magen och ryggen efter läkarens kännande och klämmande, men det lugnade sig under kvällen.  Bara att vänta...

Överburenhetskontroll

Publicerad 2015-01-30 11:56:15 i Allmänt,

Nu är vi hemma igen efter ett besök på mödrapolikliniken och en handelstur. Lillen slocknade i bilen och sover väl en timme till i vagnen,  så jag och Tobias passar på att vila lite vi också.
 
Allting såg fint ut med babyn. Han/hon fixade störningar på deras mätningsapparatur genom att röra sig massor, så många gånger att sköterskan till sist visade hur jag själv kunde kvittera bort det. Och då tycker jag att det här är en så lugn baby;) Ungefär 3,8kg uppskattades vikten till, så lika som med lillen. Finfint.
 
Efter mätningen träffade jag läkaren, som gjorde mig glad genom att säga att kroppen verkar fatta lite bättre denna gång att babyn faktiskt ska ut. Är nu i samma stadie som efter 1dygn av igångsättning med lillen, så även om det blir igångsättning kanske jag klarar mig på mindre än 2dygn. Det om något är värt att fira! (Och firar gör vi med bullar och en tulpanbukett till bordet)
 
Då allt såg fint ut så hoppas vi nu på att kroppen själv sätter igång förlossningen,  men annars ska jag ringa till sjukhuset på tisdag morgon för att få reda på vilken tid de vill ha mig där.

Rolig kväll

Publicerad 2015-01-29 18:09:35 i Allmänt,

För en stund fick jag vara en ostrandad val idag. När Tobias hade stigit upp bestämde vi oss för att hitta på något roligt och valet föll på simhallsbesök. Lillen tyckte det var kul med ett jättestort bad och det var skönt att en stund kunna glömma hur tung jag är. Och så var det ju lättare att busa med lillen i vattnet, när han inte vägde något.
 
Efter simmandet åkte vi vidare för pizza och nu ska vi ta osd hrm. Lillen är redo för sängen, gissar på att han sover några minuter efter att bilen ha startat.

Koll imorgon

Publicerad 2015-01-29 12:56:52 i Allmänt,

Jepp, fick tid till överburenhetskontroll imorgon. Egentligen ska den göras vid 41+5 (alltså söndag), så det blev funderingar om jag skulle få komma in imorgon eller på måndagen. Skönt så gick de med på imorgon, för det känns milt sagt onödigt med koll dagen innan det borde bli igångsättning. Vad kan de liksom göra då mera?
 
Nu har jag vila i soffan tid och lillen och Tobias sover. Om ungefär en halv timme ska lillen väckas, så innan det ska jag försöka få tvätten bortvikt och diskmaskinen tömd. Sen får vi se om Tobias tänker sova vidare, eller om vi hittar på något att göra istället.

Sista rådgivningsbesöket

Publicerad 2015-01-29 07:39:54 i Allmänt,

Jo, nu är vi så långt att dagens besök på rådgivningen borde bli det sista för mig, om vi inte räknar med efterkontrollen. Efter det här blir det att springa dit ofta ofta med babyn i några månader och sen lite nu och då tills barnen börjar skola. (Hjälp! Börjar skola! Men jag vet ju att tiden bara flyger fram och snart är vi där...)
 
För att få ta det lugnt denna sista gång kommer jag att lämna lillen hemma. När han är med blir det ju en hel del extra vaktande, så att han inte plockar åt sig något han inte får ta. Och eftersom Tobias är hemma fungerar det ju bra att jag åker iväg själv och kan sitta där i lugn och ro. Sen så blir det spännande att se när jag sen ska vidare till läkare på överburenhetskontroll.  Enligt mig borde det bli idag eller imorgon. 
 
Förutom rådgivningen har vi inget program idag. Tobias ska sova nu tills jag åker iväg och sen sova lite till med lillen på eftermiddagen, så blir det ingen läkar-resa idag skulle jag gärna hitta på något roligt att göra. 

Bullbak

Publicerad 2015-01-28 19:43:16 i Allmänt,

När lillen hade tagit sin dagssömn, vi hade fått i oss lunch och busat av oss lite, tyckte jag att vi behövde göra något lite annorlunda.  Att baka, det går ju bra med en busig pojke, tänkte jag. Och visst gjorde det ju det! Han rörde, hällde i jäst, socker och mjöl, rörde ännu mer, knådade och smakade.
När degen var klar för jäsning var han vit som ett spöke av allt mjöl och hade deg i halva ansiktet, så han fick ta ett bad och efter lite soff-gos var det sen dags att baka ut bullarna. Här började hjälpen mest övergå i äta deg, så blev att ta en paus. Som tur var det dags att väcka Tobias, så de fick umgås medan jag fixade tre plåtar med bullar klart. En del med vanilj och resten med kanel, nami! Så eftermiddagens mellanmål blev nygräddad bulla och mjölk. Tobias fick med några till natten, en påse fick jag rum för i frysen och så har vi en stor påse i skåpet till imorgon. Bästaste bäst:)

Piggare

Publicerad 2015-01-28 10:18:25 i Allmänt,

Idag hjälpte det tydligen (i alla fall tillfälligt) att komma ut ur huset en stund. Få på ordentliga kläder och se lite andra människor.  Känner mig bra mycket piggare och nu har vi eftermiddagen och kvällen ledig till att vara tillsammans alla tre, behöver inte åka iväg till butiken:)
 
Lillen däremot blev riktigt trött av att handla mat, så han somnade på vägen hem och sover fortfarande nu, 45min senare.  Blev tydligen tidig dagssömn,  men det fungerar ju också. Uteleken får bli i eftermiddag när Tobias har vaknat.
 
Nu ska maten plockas ur kassarna och så ska jag fundera ut vad vi ska äta till lunch idag. Sen får vi se om jag hinner med något mer innan lillen vaknar.

Trött och rastlös

Publicerad 2015-01-28 07:38:25 i Allmänt,

Usch vad jag känner mig.. jaa, jag vet inte riktigt hur jag känner mig. Trött, hängig, värk i kroppen och allmänt orklös. Och så lagrar kroppen vätska under dagarna och på nätterna springer jag på wc. Perfekt. Vet inte om det "bara" beror på babyn som tar all energi, eller om jag tänker få en ny omgång flunssa. Fia har feber och flunssa och vi träffades en hel del dagarna innan hon blev sjuk, så är det nya bobbor skulle det ju inte vara konstigt om jag får det. Immunförsvaret är ju inte precis på topp nu.
 
Jag och lillen fortsätter alltså på vårt ta-det-lugnt-tema. Stackars liten har det inte roligt nu, med en pappa som sover största delen av tiden han är hemma och en mamma som inte alls orkar busa. Han vill ju vara ute och springa i snön, men det har inte blivit av på några dagar nu igen... Tur så blir Tobias snart ledig, så finns det tid och ork för utelek igen. Idag ska jag i alla fall försöka få oss iväg till butiken en sväng, så att vi får annat än luft i vårt kylskåp. Då kommer vi ut ur huset en stund och får några andetag frisk luft. Kanske vi till och med kan bli ute en liten stund efter shoppingen, när vi ändå är påklädda med ytterkläder och allt. För mitt i all trötthet, värk och orklöshet känner jag mig också så otroligt rastlös. Vill få saker gjort här hemma, busa med lillen, hälsa på bekanta... Snart har vi ju liksom en liten som bestämmer över dagarnas (och nätternas) program. Då är det inte bara att åka iväg husr som helst i några veckor igen.
 
Nåja, idag tar vi det i alla fall lugnt och hoppas på att ha bättre med energi imorgon, så kanske vi hittar på något då. Eller på fredagen.
 
 

En vecka

Publicerad 2015-01-27 10:19:27 i Allmänt,

En vecka över tiden och (troligtvis) en vecka kvar tills det är dags att ta sig till BB. 
 
Tobias kom hem vid halv 8 och väckte då lillen.  Efter lite gos steg jag och lillen upp, medan Tobias bäddade ner sig bland täcken och dynor för att sova bort största delen av dagen.  Han hade tydligen hunnir med morgonmål före han kom hem, så han kunde somna nästan en timme tidigare än vanligt. Kanske det betyder att han stiger upp lite tidigare också:)
 
Jag och lillen tar en lugn dag hemma idag. Först funderade jag på att hitta på något utanför hemmet, men idag finns inte lust och ork för det. Vi leker, läser,  pusslar och gosar istället.  Och tar en tupplur i soffan om några timmar.

Kompisar i soffan

Publicerad 2015-01-26 19:21:00 i Allmänt,

Lillen sover och Tobias har åkt iväg till jobbet. Jag och bönan har bänkat oss i soffan för att varva ner en timme, i sällskap av Ben och Jerry. Ikväll skiter jag i att babyn behöver bra och näringsrik mat (förresten har han/hon fått bra mat hela dagen hittills!) och konstaterar istället att jag behöver glass. Glass i stora lass och någonting kul att titta på.
 
Tror det blir ganska tidig kväll,  för jag vaknade runt halv 5 i morse. Tänker flytta över lillen på Tobias plats i sängen genast när jag går upp och sen gosa med honom hela natten. Små varma fötter mot magen eller ett rufsigt hår som kittlar vid halsen min, då sover vi båda bäst:)

Ojämn

Publicerad 2015-01-26 10:16:30 i Allmänt,

Bönan ligger just nu och pressar sig utåt på höger sida av magen. Han/hon ligger med ryggen där, så min mage blir ordentligt ojämn och sned, när största delen av kroppen pressas mot ett håll. Känns inte helt bekvämt precis, men med tanke på hur trångt han/hon har där inne ska jag väl inte klaga.
 
Idag försöker jag "skrämma"ut honom/henne genom att fixa på med allt möjligt här hemma. Skruvar upp krokar i garderoben, tvättar ur roskisskåpet, dammsugar och tvättar golv... Med lillen kröp jag ju omkring på alla fyra och skurade golven i kök och veranda med skurborste vid den här tiden, men det resulterade bara i ömma knän, så denna gång testar jag på annat. 
Egentligen hjälper ju det nog inte att hålla igång, är det inte dags för förlossning, så är det inte, men vi får i alla fall lite fixat här hemma.  Och så är det skönt att kunna vara igång igen, utan värkande höft, efter min fina dykning på gården i förra veckan.

Söndag

Publicerad 2015-01-25 08:17:11 i Allmänt,

Så var det veckans sista dag igen. Veckorna rullar på så att jag inte riktigt hinner med. Tobias jobbar ju oftast veckosluten (speciellt söndagar, dubbel lön säger man ju gärna jo tack till), så det gör att veckorna blir extra konstiga.
 
Idag har mamma min bestämt att bönan ska komma, men tror nog tyvärr att hon har fel. Inte minsta tecken på att han/hon vill ut. Häftigt skulle det ju ha varit med båda barnen födda den 25te i varsin månad (och sen jag 20de och Tobias 5te), men tror nog det blir en annan dag. Men eftersom det är den 25te idag så kan vi ju i alla fall fira lillen som blir 19månader idag. Stora pojken, bara 5månader kvar så får vi fira 2års kalas:)

Vinter till vår

Publicerad 2015-01-24 14:37:00 i Allmänt,

För min del skulle vintern gärna få vara över, men lillen älskar att vara ute i snön, så för hans skull är jag glad över snön som kom igår. Han och Tobias var ute i närmare två timmar igår och lekte, byggde snölyktor och gick på promenader. Jag gjorde dem sällskap i en halvtimme där mitt i, så vi fick alla frisk luft och röra på oss lite.
 
För att sen väga upp den nyfallna snön lite passade jag idag på att smita in i en blombutik när jag var ut till stan och fyllde på med mera mjölk och grönsaker. En liten, söt primula fick följa med mig hem, så nu kan jag lite lättare förstå att det nog snart blir vår. 
 

Att somna om

Publicerad 2015-01-24 10:57:21 i Allmänt,

I natt har varit en mindre bra natt för mig, igen en gång. Somnade sent, vaknade tidigt och låg vaken i omgångar där emellan. När det var dags för lillen och Tobias att vakna skulle jag helst ha bäddat ner mig i sängen igen. Istället blev det morgonmål och jag tänkte att jag sover en stund med lillen på dagen, men halvvägs genom morgonmålet kände jag bara att "Nä, jag behöver sov nu". Vanligtvis vill jag inte "slösa bort" tiden Tobias är hemma, utan göra något vettigt, men idag var det dags att förstå att sömnen måst prioriteras. 
 
Så efter att ha fyllt magen med te och brödet jag bakade igår kväll gick jag upp och bäddade ner mig. Efter ungefär en timmes sömn ringde väckarklockan och oj vad det tog emot att stiga upp fortfarande, men nu var det dags att ta morgon. Efter en sväng till butiken vaknade jag till någolunda ordentligt,  men fortfarande är ögonen sömnsvullna och kroppen slapp. Inte är det omöjligt att det blir en tupplur med lillen också, får se när vi kommer så långt.
 
För mig och lillen är dagen helt öppen, men Tobias ska iväg till jobbet om en timme. Eftersom det är relativt nystädat här hemma och tvättkorgarna tomma så tror jag att det blir en riktig slappar-dag idag. Bara gosa och leka med lillen och sen se en film när han har somnat. Och gå omkring i de bekvämaste kläderna som finns just nu, gravidleggings och en stor t-skjorta och bara fötter. Har fått ett otroligt obehag för att bli varm om fötterna denna graviditet, får en krypande känsla i hela kroppen och måst få fötterna svala genast. Ibland blir det att gå ut i verandan en liten stund för att få riktigt kallt om dem. Som tur är det nog det enda konstiga jag varit med om denna graviditet. Det och mitt behov av mineralvatten där en tid.

Afternoon tea

Publicerad 2015-01-23 15:52:04 i Allmänt,

Mor och son dricker en varsin kopp te såhär på eftermiddagen. En mumin-mugg med en halv centimeter i botten åt lillen, en halv liter åt mig.

Rådgivningsbesök v40+3

Publicerad 2015-01-23 12:14:23 i Allmänt,

Idag var hela familjen iväg till rådgivningen. Tobias har inte haft möjlighet att komma med många gånger alls denna graviditet, men nu passade det.
 
Den här gången hade SF-måttet ökat ordentligt, så nu är det på samma nivå som då jag väntade lillen. Bönan busade på och vi fick vänta en stund innan han/hon lugnade sig, så att hjärtljudet blev regelbundet.  Han/hon ligger fint med huvudet ner, men är inte helt fixerad ännu.
 
Min kropp börjar säga Tack, det räcker nu, så som tur är det ju inte så länge kvar. Inte så att det skulle vara problem på något sätt, men jag har börjat lagra vätska i kroppen (fick sätta vigselringen runt halsen istället för på fingret i förrgår och benen är svullna) och blodtrycket har höjts lite (ligger nu vid mitt normala, efter att ha varit lägre sen början av graviditeten, senast jag kollade tyckte Tobias tom. att det låg på gränsen till för lågt). Proverna var i alla fall rena, så borde i alla fall inte vara havandeskapsförgiftning på gång (att samla vätska och få höjt blodtryck är ju annars varningstecken för det), men börjar jag få huvudvärk eller känna mig konstig ska jag ringa förlossningen. Annars är det bara att dricka mycket vatten och vila. Fötterna i högläge och sånt. Och så ny koll nästa veckas torsdag.
 
Efter rådgivningen åkte vi iväg och kollade på soffor.  Vi vill ha en större soffa till vardagsrummet, för vår 2personers börjar bli liten med två barn. Vi hittade en som skulle passa in, men för att den ska få plats måst vi möblera om lite (och hitta lite gömda pengar någonstans), så vi får fundera idag och titta om det kan fungera. Skulle ju passa bra med en ny soffa att packa upp och få på plats i nästa vecka, fin syssla för att kanske få bönan att tycka att det är dags att komma ut. Och så skulle det ju passa perfekt med lite nytt till vardagsrummet till bönans "ära". När lillen var nyfödd fick vi ju ny fåtölj och nytt bord till vardagsrummet av fafa.
 
Nåja, nu ska lillen (och troligtvis Tobias) sova dagssömn och jag ska gå igenom en stor bunt med tidningar och se vad som ska sparas, sen får vi ta oss en ordentlig funderare på soffan.
 
 

Hipp hipp hurra!

Publicerad 2015-01-22 07:45:17 i Allmänt,

Säger vi idag, för bästaste syster/moster fyller år. Ikväll ska vi dit och gratta henne och äta gott (fick igår höra att hon bakat 3olika saker, nami nami). 
 
Före kvällens kalasande ska vi göra det där vanliga; elda brasa, tvätta lite byke, föra tidningar och konserver till insamling, handla mat och dammsuga. Busa med lillen, laga mat och lite vila på det, så är nog ungefär vad vi hinner med idag. Dagarna har en konstig förmåga att flyga iväg när Tobias är hemma med oss.

Sprickfärdig familj

Publicerad 2015-01-21 20:02:24 i Allmänt,

Nu har vi varit iväg på trerätters middag med mamma och Fia. Lyxigt att få sätta sig vid dukat bord och bara välja bland en massa gott vad man vill ha (och att inte ens behöva betala när man ätit klart gör ju inte saken sämre precis).
 
Vi började med cesarsallad(mig och Fia +kycklingbitar till lillen) och blinier med diverse tillbehör(Tobias ocv mamma + smakbit till lillen). Sen lyxig hamburgare(Fia), rödspetta med räksås och potatiskaka(Tobias), biff med konjaksgräddsås och ugnsrostade grönsaker (mig), långkokt renlägg i rödvinssås och potatiskaka (mamma) och rökt lax med majonnäs och mos (lillen).
För att säkert bli mätta avslutade vi med chokladkaka med vaniljglass (jag och mamma), creme brule med blåbärssorbet (Tobias) och vaniljglass med varm chokladsås (Fia). 
 
Eftersom vi sov så länge på dagen har vi en pigg pojke, så vi smälter maten med lite bus innan vi går och sova. Min höft har också blivit bättre, så det är lättare att leka med han nu än under förmiddagen.  Får se vad den tycker om att ligga en hel natt bara...

Sömntutor

Publicerad 2015-01-21 15:04:54 i Allmänt,

Oj vad vi har sovit! 
Vid 12 gick jag och lillen upp för att sova dagssömn.  Han blev lite busig när han såg pappa sin, men efter en halvtimme slocknade han och snabbt efter det gjorde jag det samma. Tack vare en värktablett sov jag sen gott i lite över 2timmar.  
Så vaknade jag, såg att vi sovit länge och sa åt Tobias att vi nog borde stiga upp. Vände mig på andra sidan för att lättare komma upp ur sängen och somnade om. Plötsligt hade det gått tre timmar!!
 
Nu har vi i alla fall stigit upp och äter lite. Vi missade lunchen när vi sov så länge, men eftersom vi om 1,5h ska sitta på restaurang för att äta middag får ett mellanmål räcka. 

Om man vill glömma

Publicerad 2015-01-21 07:24:18 i Allmänt,

... att man är snuvig och lite flunssig,  kan man ju alltid passa på att halka omkull på isen. Det testade jag på igår och det tog nog bort tankarna från flunssan. 
 
Lyckades fara omkull när jag gick ut med roskis, men som tur föll jag åt sidan, så det var vänster höft och handled som fick ta emot smällen. Kände ingenting i magen då jag föll, vilket ju var skönt. Efter att värsta skrällen i kroppen lugnat sig kände jag mig helt ok, men ungefär halvtimme senare värkte det ordentligt i ljumsken(förstås sträcktes samma sida som jag redan har problem med). Alla rörelser gjorde ont, så jag tog en värktablett och höll mig stilla. Lättade en del och jag kunde i alla fall ta mig upp ur soffan utan allt för många svordomar. 
 
Tobias fixade undan allt som behövde göras innan han åkte iväg för att jobba natt och mamma sov med telefonen bredvid sängen, så att jag lätt skulle få tag i någon i närheten om jag behövde hjälp under natten. Själv flyttade jag över lillen på Tobias sida av sängen,  så att jag inte skulle behöva stiga upp om han behöver tröst, och bäddade ner mig med en massa täcken och dynor som stöd. 
 
Trots alla täcken och dynor gick det nog inte att få bekvämt, så allt för mycket sömn blev det inte. Idag är jag stel och styv, trött och det värker fortfarande, så blir att ta det riktigt lugnt. Hade planer på att fara iväg till famo och fafa under förmiddagen, men det betyder ju att jag ska få kläder på både mig och lillen, båda ut, lyfta lillen in och ut ur bilen och sen vakta på han medan vi är där(här hemma är det ju liksom anpassat till honom, men där finns det allt för många spännande saker som han räcks till, men inte får leka med. Kaktusar, glasflaskor, ljusstakar, tv....). Bättre att bara vara hemma, försöka sova när lillen sover sin dagssömn och sen orka med eftermiddagen istället.
 
 
(Hela kvällen och natten kändes det som normalt i magen och bönan bökade på som vanligt,  så känner mig lugn att allting är ok där. Speciellt eftersom jag som sagt inte på något sätt stötte i magen vid fallet. (Men nog blev jag skrämd den där sekunden då jag märkte att "nu faller jag!"!))

BF

Publicerad 2015-01-20 15:10:48 i Allmänt,

Ingen baby ännu. Har varit iväg med lillen hela dagen och busat. Först med en som är 4månader yngre än han och sen en som är 11månader yngre. Har varit full fart, så både jag och han är trötta. Blev ingen ordentlig dagssömn för lillen, 5min +20min, så kommer bli ledsen kväll och tidig läggning, gissar jag på.
 
Nu blir det chili con carn och sen borde brasan tändas och verandan städas. Annars kommer de närmaste timmarna gå åt till att hålla lillen vaken och någolunda nöjd. Tidigare än kl18 kan han i alla fall inte somna, då blir det ingen vettig natt...

I lugn och ro

Publicerad 2015-01-19 20:03:52 i Allmänt,

Lillen sover,  Tobias har åkt iväg för att jobba natt och kattorna har övergett mig. Till och med bönan är stilla, så jag har tydligen kvällen åt mig själv. Blir en stunds slöande i soffan innan jag gör lillen sällskap uppe.
 
Imorgon har jag och lillen planer på att åka till grannstaden för lite umgänge.  Först hälsa på Linda och barnen på förmiddagen och sen vidare till Sabin och umgås med henne och hennes lilla fröken några timmar. Lillen behöver lite umgänge med barn, tror jag, för han börjar snart tro att han är hund annars. Hans bästa kompis är Fias Molly (halvt år gammal golden) och senaste tiden har han börjat morra och ha leksaker i munnen och kasta med huvudet, så som hundarna gör. Kanske vi fostrar en liten hund-pojke? Så, medan Tobias sover tar vi en riktig umgänges-dag.
För att fortsätta hålla oss sysselsatta när övertiden börjar blir det restaurangbesök på onsdagen och Fias kalas på torsdagen. Gäller att göra allt kul nu, för gissar på att vi blir lite hemma-sittare när bönan har kommit.

Att göra en mega-sats chili con carn

Publicerad 2015-01-19 14:00:00 i Mat,

Jag tycker om att göra mat i stora mängder och på så sätt ha många måltider från en kokning. Gärna mat för tre måltider på en gång. Extra lyxigt när Tobias ju jobbar skift och ojämna tider, så då behöver jag inte göra mat när jag är ensam med lillen.  Så, dagens chili con carn, ifall någon ska utfodra ett halvt kompani:
 
700g köttfärs
200g hackad gullök
300g riven morot
100g tomatpure
2burkar a 400g tomatkross
1dl röda linser
3burkar a 400gvita bönor i tomatsås
200g kikärter (konserverade eller förkokta)
1st hackad röd paprika
salt
peppar
cayennepeppar
paprikapulver
torkade örter (timjan, basilika, oregano)
vitlök(finhackad eller riven)
chili (torkad eller färsk)
 
Bryn köttet och löken i en stor(!!!) gryta. Blanda ner morot, tomatpure, tomatkross, kryddor, vatten och linser när allt är brynt. Låt puttra under lock 15-30min.
Rör ner kikärter, bönor och paprika och låt puttra en stund till. Smaka om det behövs mera kryddor (lite svårt att veta mängden kryddor vid så här stora mängder mat).
 
Sen är det bara att variera hur man äter det. Med ris, bröd, grönsaker, nachos, som fyllning i tortilla... Och så portionera i burkar till frysen, så finns det för dagar då man inte orkar laga mat.

Dagen före BF

Publicerad 2015-01-19 09:44:57 i Allmänt,

Så snabbt har det gått! Imorgon är bönan beräknad! Men, inte har jag några känningar på att något skulle vara på gång. Magen har sjunkit lite (det tackar både magsäck och lungor för), men annars mår jag som tidigare.
 
Startade denna dag med en butiksrunda. Köpte sand för att minska halkrisken på gården (och kände mig löjlig som behövde begära hjälp att få in säcken i bilen, men 25kgs lyft är väl inte helt ok nu...), vidare till matbutiken för att fylla på i alla skåp och sen iväg och köpa ny mikro. Vår sa upp kontraktet igår och jag är för van/lat/bekväm för att vilja leva utan mikro, så nu står det en ny, nästan likadan som den gamla och väntar på att komma på plats.
 
Nu håller jag på att koka en mega-sats chili con carn,  medan lillen leker och dansar med pappa och farmor. Min definition på mega-sats är någonstans runt 3kg när allt är klart, så min gryta räcker inte till. Blir att ta hjälp av en extra kastrull:)

Sjusovare är vi allihopa

Publicerad 2015-01-18 07:26:10 i Allmänt,

Först lite före 8 tyckte lillen att det var dags att vakna, så tills dess sov vi allihop:) Tobias verkar ännu vila snarka vidare, men lillen har kommit igång med dagen. Själv funderae jag över projektet Ta mig upp ur sängen. Känns som ett jobbigt projekt,  men nere lockar en förpackning förgräddade semlor som bara behöver 10min i ugnen för att vi ska få "nybakat" bröd till morgonmål och så är det dags att testa apelsinmarmeladen!
 
Tobias ska iväg på jobb ikväll igen, så det blir lite fixande under förmiddagen och sen får jag och lillen fördriva eftermiddagen och kvällen på tu man hand. 

Hjälpsamma lillen

Publicerad 2015-01-17 09:20:48 i Lillen 1år,

Hela tiden får vi se hur lillen utvecklas, hittar på och lär sig nya saker, apar efter och hjälper till på alla sätt. Några höjdpunkter just nu:
  • Pussar och vinkar hejdå. Så otroligt gulligt och hjärtat smälter lite varje gång han gör det. Idag skulle det pussas och vinkas hejhej när jag gick ner för att sätta igång tvätten. Och en blöt lillen - puss gör ju allting massor bättre!
  • Städar undan. Han är jätteduktig på att plocka undan (för det mesta). Han för skräp till roskisen, plockar undan kärl från bordet, torkar bordet när han klottat. Och när han har tvättat tänderna klart tömmer han ut vattnet ur muggen, ställer in tandborsten i den och lyfter upp på hyllan, där muggen ska stå. Han har sett hur vi gör och vill göra det själv.
  • Tänder och släcker lamporna uppe. På morgonen klättrar han ner ur sängen och tänder först lampan på nattduksbordet och går sen vidare till sitt lekrum och tänder där.  När vi ska sova släcker han dem. Speciellt tändandet på morgonen är lyxigt för oss,  det ger några minuter extra att komma igång och för mig att ta mig upp ur sängen.
  • Hjälper till i köket. Packar upp handelskassar och ger sakerna vidare åt mig/Tobias att sätta på plats, eller ställer upp på köksbordet. I förrgår kom han på att han kan skala vitlök, så nu sköter han det när maten ska fixas. Blir jättebra, inte en skalbit kvar!

Nattlig promenad

Publicerad 2015-01-17 09:02:14 i Allmänt,

Efter att ha vänt och vridit mig i sängen i två timmar i natt kunde jag konstatera att jag behövde komma upp därifrån en stund och röra mig lite. Och så var jag vrålhungrig! Första gången denna graviditet som jag är så hungrig på natten att jag inte kan somna om. Tror det hände 2ggr med lillen.
Blev i alla fall att stiga upp och plocka fram en bit knäckebröd och ett glas mjölk för att stilla hungern och sen vankade jag omkring här nere i en kvart. Från köket genom vardagsrummet och in i alkoven och så tillbaka till köket. I en kvart! Sen tröttnade jag på det och gick tillbaka upp. Kul program så där vid halv 5, men efter det kunde jag i alla fall somna om.
 
Nu har jag vilopaus på soffan efter att ha fått igång apelsinmarmeladen, Polly tvättad och på tork (hon har varit med vid matbordet några gånger och det syntes...) och tvättmaskinen snurrar på. Lillen och Tobias har tänt brasan, så snart har vi riktigt varmt här inne. Att få apelsinmarmeladen på burk och tvätten upphängd är allt vettigt jag har kvar att göra idag. Sen blir det kanske en stund på gården för lite frisk luft och i eftermiddag/kväll ska vi till mommo och moster på bastubad, badkarsbad (lillen) och fisksoppa. Passligt program en grå lördag.

Ajaj, snörvel, knax...

Publicerad 2015-01-16 16:19:18 i Allmänt,

... suck, pust, stånk...
 
Så låter det om mig idag. Kroppen kämpar på för fullt med flunssan och jag känner mig allt annat än pigg. Är så otroligt skönt att ha Tobias hemma nu, så Leo har någon som verkligen orkar pyssla med honom. Själv blir jag yr så fort jag rör mig och så fort jag ska böja mig tror jag att huvudet ska sprängas.  Fogarna är också värre, så de värker hela tiden och knaxar till så att jag blir skrämd vid vissa rörelser. 
 
Har i alla fall bunkrat upp med 4kg apelsiner (2kg går åt till marmelad,  men resten ska jag äta de närmaste dagarna och få kroppen full med vitaminer) och ikväll vankas det tomat-mozzarellapizza med en massa vitlök, så det blir nog bra. Imorgon är Tobias hemma, så då har jag all möjlighet att vila utan att känna att jag är världens sämsta mamma som bara ligger/sitter i soffan/sängen.
 
Nu ska jag återgå till att ligga på soffan och lyssna på mina älsklingar som leker och pratar på övre våningen.  Det är den perfekta vilan.

Ett yrvaket Gomorgon

Publicerad 2015-01-16 07:07:30 i Allmänt,

Trots att det är över en timme sen lillen väckte mig har jag ännu inte vaknat ordentligt. Får se om det behövs en timme till och mera te för att vakna, eller om det helt enkelt blir en dag i halvdvala.
 
Lillen är tillbaka till sitt vanliga jag, kanske lite tröttare än normalt och lite mindre matlust, men inga egentliga flunssa-tecken. För min del har det inte gått riktigt lika bra. Sitter här med ont och strävt i halsen, täppt näsa, rinnande ögon, flunssa-värk i hela kroppen och igår hade jag undertemperatur största delen av dagen. Får se hur idag utvecklas. Jag har i alla fall sovit som en stock de stunder jag har sovit, så kroppen har sett till att få vila. Har inte ens märkt av att Tobias har stigit upp och åkt iväg till jobbet. Trodde vi alla hade försovit oss när lillen väckte mig.
 
Så idag blir det att dricka mycket varmt, äta en massa apelsiner (inte mig emot, de är ju så goda just nu!) och försöka hitta en medelväg för min och lillens energinivåer. Tillräckligt livligt för att lillen ska få göra av med energi och göra sånt han tycker om (alltså full fart, bus och klättra omkring) och tillräckligt lugnt för att min kropp ska få bort flunssan (alltså gos, läsa och pussla).

Max 3veckor

Publicerad 2015-01-15 12:49:54 i Allmänt, Liten böna,

Nåja, nu är vi så långt att jag vågar vara ganska så säker på att lillasyster/lillebror är hos oss om tre veckor. Det skulle betyda 2veckor över tiden och sen lika lång förlossning som med lillen.  Längre än det går jag inte med på ;) ( som synd kan man ju inte bestämma sådant själv,  det tar den tid det tar)
 
Jag börjar faktiskt ha det mesta förberett inför bönans ankomst nu. Det mesta som ska med till BB är i alla fall samlat i en hög, återstår bara att hitta en väska och få det nerpackat. Vi har 5måltider mat för hela familjen i frysen, så att vi har att värma. Bönans kläder är tvättade, det finns blöjor hemma och alla babysaker är framsökta ur sina gömmor. Det som är kvar är att möblera om uppe och få spjälsängen bredvid vår säng och sen bädda den. Och så är bilstolen utlånad, men den får vi senast i nästa vecka,  tidigare om den behövs.

Hängig liten

Publicerad 2015-01-14 15:29:34 i Allmänt, Lillen 1år,

37,6grader hade lillen i morse när vi vaknade, men då tyckte jag han kändes bra mycket svalare än under natten. Förmiddagen var han i princip som normalt, pigg och lekte på, men vid lunchtid började man märka att han var trött. Han ville inte äta, utan istället ville han upp till sängen. Tog länge innan han somnade, mest låg han bara där och ville läsa, gosa och titta på Maja. När han äntligen somnade sov han inte ens en timme, så inte var han piggare efter det. Något mellanmål ville han inte ha, inte ens frukt dög, trots att han inte hade tit på 7h. Till sist sjönk en pepparkaka och lite mjölk ner och det är ju bättre än ingenting. Har inte blivit feber under dagen, tror att temperaturen ligger ganska lika som i morse, och det hörs inget konstigt med andningen, så förhoppningsvis är han snart i skick igen.
 
Vi tar det lugnt på alla sätt, sitter ingosade i ett täcke för att hållas varma och om en timme är det dags att se om det duger med middag. Ägg och karelska piroger brukar han tycka mycket om, så förhoppningsvis äter han lite, så att han kan sova ordentligt i natt. Gissar på att det blir tidig kväll för honom, så jag lämnar allt fixande här hemma tills han sover.
För min del har halsen börjat värka, så får se om jag också har fått lite av Tobias/lillens bobbor och tänker få flunssa. Ska den komma så får det nog gärna bli nu i såna fall.

Ett eget batteri

Publicerad 2015-01-14 07:02:25 i Allmänt,

Lillen har troligtvis fått feber (eftersom vi har sovit och han fortfarande sover har jag inte bråkat med någon febertermometer ännu) och har legat som ett batteri mellan mig och Tobias i natt. Så mycket sömn har det inte blivit, för han har varit orolig, men än så länge märker jag i alla fall inte av något konstigt med andningsvägarna. Håller tummar och tår för att han inte ska få krupp igen!
 
Egentligen var det meningen att vi skulle få hit en fröken på 8månader och hennes mamma idag för lite umgänge, men det blir nog att boka om till en annan dag. Istället blir det väl att ta det riktigt lugnt,  få i lillen mycket vätska och hoppas på att själv slippa febern. Och så ska jag börja dagen med ett bad hos mommo, så länge Tobias är hemma med lillen. Kommer bli extra skönt efter denna natt, för har inte riktigt kunnat slappna av med em bökig pojke bredvid mig. 
 

Rådgivningsbesök v39+0

Publicerad 2015-01-13 10:25:45 i Allmänt, Lillen 1år, Liten böna,

Såja, hemma igen!
 
Allting såg hur fint ut som helst med mig och bönan, så det är bara att fortsätta vänta. Mitt blodtryck ligger på 106/69, vilket väl är lite mot lägre hållet i slutet av graviditeten, men tydligen sjunker mitt tryck när jag är gravid, gjorde lika med lillen. Visserligen var det lite högre med lillen än nu, men ändå under mitt normala.
 
Mitt SF-mått ligger fortfarande på 33, men magen verkar ha sjunkit lite, så därför kanske det inte verkar som om magen växer mera. Bönan är ju i alla fall i full gång och verkar växa på som han/hon ska. Med lillen var SF-måttet 35,5 i v39+2, så har jag tur blir det ingen jätteklump denna gång, tvärt om kanske lite mindre än storebror. Kanske vi hinner använda kläderna i storlek 50-56 en stund i alla fall:) 33cm är i alla fall precis under normallinjen i denna vecka, medan 35,5cm var precis inom övre gränsen av normalintervallet. Blir spännande att se hur stor/liten bönan blir.
Om 10dagar har jag bokat nästa tid, så får vi se vad som har hänt tills dess. Nu är i alla fall mina papper med tankar och önskemål kring förlossningen skickade till BB, så ännu ett steg närmare förlossningen då. Max 3veckor så är jag ju där!
 
Efter kollen gick jag och lillen över till tandläkaren för att vänta på stackars moster, som skulle bli av med en tand. Vi hann leka en stund med sakerna i väntrummet och sen var hon klar. När vi kom hem hade lillen somnat, men vaknade när han flyttade över i vagnen, så vi tog lite utelek i en halvtimme istället. Först drog moster omkring han i pulkan några minuter innan hon for iväg och sen gick lillen och drog omkring på pulkan. Det är inte helt lätt att plumsa runt i snön när man har så pass korta ben (och pösiga kläder) som lillen, så efter lite mer än en kvart blev han sur på att hela tiden snubbla, så då drog jag omkring honom i pulkan lite innan vi gick in. Skönt var det med frisk luft och lite sol, men vinden var inte särskillt skön. Så efter halvtimmen ute var det skönt att komma in och äta mellanmål.
 
Nu ska vi se om det blir vila eller lunch först. Jag tror nästan på vila, med tanke på hur mycket lillen gnuggar ögonen.

Kaboom, brak

Publicerad 2015-01-13 07:24:38 i Allmänt,

Det har jag legat och lyssnat på i en timme nu på morgonen. Ljudet av all snö från taket som bullrar ner och faller till marken med ett brak. Från -12grader till +2,7 på 12timmar, sånt gör att snön åker iväg. Tobias fick börja morgonen med att gräva fram trappan, så att vi kommer iväg idag. Och sen ta en ny sväng med snöskuffaren för att komma ut från gården nu på morgonen. Där emellan hann vi med morgonmål tillsammans, jag fick blodtrycket mätt och lillen fick borsta tänderna i 10minuter medan Tobias fixade sig klar. En riktig favoritsyssla är det, tandborstning. Helst ska det göras minst 3-4ggr/dag.
 
Nu är Tobias iväg till skolan och jag och lillen ska snart börja fixa oss i ordning för ett besök på rådgivningen. Bästaste syster/moster har tandläkare samtidigt, så vi får skjuss till och från hälsocentralen. Skönt det, för att promenera fram och tillbaka på snöiga vägar känns inte som en riktigt bra idé. Så skjuss fram och tillbaka och sen kanske ta en lekstund på gården när vi kommer hem, så att vi får frisk luft, blir bra:) Då får lillen plumsa runt i snön och dra på sin pulka, medan jag kan gå runt och planera gårdsprojekten för i år.
 
 

För dumt huvud...

Publicerad 2015-01-12 07:44:31 i Allmänt,

... får kroppen lida. Så brukar det väl heta?
 
Efter att ha vilat och tagit det lugnt i ett dygn fanns det lite för mycket energi att pyssla på här hemma. Började med att hjälpa Tobias skotta bort snön från gården. Det är väl största boven i dramat... Sen gick jag vidare till att fixa en massa lasagne (tror det blir 4måltider för oss alla). Sprang upp och ner från källaren med tre maskiner tvätt, plockade lite på plats och kokade en stor kastrull risgrynsgröt till luncher idag och imorgon.
 
Så när kvällen och natten kom var kroppen allt annat än avslappnad och utvilad. Redan när jag lade mig i sängen hade jag svårt att få bekvämt och efter några timmar sömn var det omöjligt att få bekvämt och somna om. Så, mellan 1.30 och 5.30 låg jag vaken och vände och vred, läste och försökte få höft och rygg att slappna av. Till sist flyttade jag ner i lillens säng (var en liten som var närgången efter en natt utan mamma, så var extra svårt att få bekvämt). Där somnade jag så till slut och hann sova lite över en timme innan väckarklockan ringde.
 
Idag är kroppen ännu stel och sjuk, så nu kommer värmekudden få jobba på och så ska jag försöka komma ihåg lite rörelser från gravidyogan och se om det skulle hjälpa. Hoppas på att det hjälper och sen gäller det väl att låta bli snöskottningen tills lillasyster/lillebror är här och kroppen har fått vila lite. Imorgon är det dags att besöka rådgivningen igen, så är det mycket sjukt då ännu får jag kolla om de har några tips och trix att ta till. Finns ju diverse stödbälten och fysioterapi att ta till, men det känns lite onödigt så här på slutet.

Vilo- och speldygn

Publicerad 2015-01-11 14:53:19 i Allmänt,

Nu är vi hemma igen efter ett dygn på slottet. Eller egentligen i en arbetarbostad på andra sidan ån, men det är ju bara en liten detalj. 
 
Vi har vilat, spelat, ätit gott, duschat, spelat lite mera, vilat lite mera och bara varit. På kvällen tände vi brasan och satt i sängen och drack alkoholfri skumpa medan elden sprakade. Under natten föll det runt 10cm snö, så vi vaknade till en vit slottspark. En liten promenad tog vi efter morgonmålet (som bestod av nästan enbart ekologiska och närproducerade produkter, lyxigt), men sen lockade duschen, sängen och ännu lite spelande och vilande mera;)
 
Lillen hade vaknat vid 6 med mommo, så när det var dags för oss att checka ut, var det dags för hans dagssömn.  Blev att han sov på mommos gård, medan jag och Tobias passade på att åka via butiken och köpa maten för början av veckan och sen vidare hem för att skotta gården och packa upp lite. Sen åkte vi till lillen, pratade en stund med mommo och moster medan han sov vidare och sen packade vi hans saker i bilen och kom hem allesammans.  
 
Här hemma är det eldning, tvätt och lasagne-fixande som får ta upp eftermiddagen och kvällen.  Och så en massa gos med lillen,  som nog har varot mycket saknad under vårt dygn. Det är skönt med lite tid på tu man hand, men bäst är det ändå att få komma hem till lillen, med ny energi:)
Visdt såg det lote annorlunda ut än sost, men vackert också nu.

Snart åker vi

Publicerad 2015-01-10 06:47:14 i Allmänt,

Här bor vi det närmaste dygnet. Lite mindre grönt är det väl än på bilden(togs sista augusti), men i en liten röd stuga med brasa och utsikt mot ån.
 
Hoppas på att det inte är allt för halt, för med sådan här omgivning vill vi nog ut på någon promenad i alla fall!

Hejsan Fredag!

Publicerad 2015-01-09 05:52:18 i Allmänt,

Och så var fredagen här och efter det ett ledigt veckoslut. Först får vi ha kvällen idag och förmiddagen imorgon tillsammans allihopa och efter det ska lillen övernatta hos mommo och moster och jag och Tobias tar ett dygns mini-semester.
 
Vi åker iväg till samma plats som vi var på på vår bröllopsnatt, nämligen Svartå Slott. Längre än så är det onödigt att åka, eftersom huvudsaken är att komma bort från vardagen och få ta det lugnt tillsammans, bara vi två. Vi ska packa med några spel, en varsin bok, gott att äta och dricka. Kanske tar vi en och annan promenad om vädret är bra, men annars ska vi elda i brasan och bara ta det lugnt.
 
Men ännu är det fredag, ja, tidigt på fredag, så vi har många timmar kvar innan vi åker iväg. Vi hann äta morgonmål tillsammans nu på morgonen, så lillen fick lite vaken pappatid. Annars har han fått sovande pappatid största delen av natten, då han sovit fasttryckt i Tobias. Det passar bra att lillen är inne i en pappa-period nu, eftersom vi behöver få han att sova med Tobias nu innan babyn kommer. Att (förhoppningsvis) amma ett barn, samtidigt som ett annat sover halvt på mig skulle ju inte riktigt fungera...
 
Dagens planer är inte många. I något skede ska jag iväg till butiken, brasan ska få värma och torka upp lite här inne och så borde det väl tvättas en maskin byke. Annars ska jag och lillen bara vara. Försöker ta tillvara på den här sista tiden med bara han, leka, gosa, somna tillsammans på dagen och bara vara nära.

Att sova med en snöleopard

Publicerad 2015-01-08 09:09:22 i Allmänt,

Jepp, i natt har det sovit en liten snöleopard mellan mig och Tobias. Lillen fick en jättegosig mjukishalare i julklapp av Seba och Cessi som han älskar att ha på och i natt testade vi den som pyjamas. Han sparkar alltid bort täcket, så vi testade om han sover bättre med lite varmare kläder på. 20-8.15 sov han med ganska lite bök, så kanske det hjälpdr med varma sovkläder, måst testa några nätter till.
 
Jag och Tobias har också tagit en lång natt, så idag är jag bra mycket piggare än igår. Därför blir det att vara lite effektiv nu på förmiddagen,  innan Tobias ska iväg till jobbet. Dammsuga och påbörja projektet Fylla-frysen-med-mat är min plan. Vill ha såser och annan mat, bara att värma, i frysen tills vi kommer hem med babyn. Att vi ska behöva ställa oss och kocka den första tiden känns onödigt, att koka pasta/potatis/ris och värma en sås räcker, tycker jag. Idag ska jag fixa skinkfrestelse och kycklingsås och imorgon blir det köttfärslimpa eller -biffar. Minst 10 måltider för hela familjen och några för mig och lillen vill jag få ihop den närmaste tiden:)

Vår kväll

Publicerad 2015-01-07 19:43:11 i Allmänt,

Blev en skön kväll med bad(lillen plaskade på med Tobias i över en halv timme och hade så roligt), god middag, snabbplockning hemma och sen upp i sängen för att läsa böcker med lillen.  Det tog en stund för honom att komma till ro och sova, men i väntan på John Blund fick jag och Tobias en massa pussar, så vi klagar inte det minsta:)
 
Nu sover far och son och jag ska läsa lite, innan också jag tar tidig kväll. Mätt och mjun i kroppen efter badet, så förhoppningsvis blir det en bra natt.

Gomoron

Publicerad 2015-01-07 08:36:26 i Allmänt,

Jag borde inte ha skrutit med förra nattens sömn, för i natt har det verkligen inte blivot många timmar istället.  22.30-1 och 7.15-8.30... Men när man sen får äta morgonmål med sin familj och titta på det jär skådespelet känns det ändå ok.
 
Nu ska jag snart åka iväg för en runda på loppis och sen vidare till matbutiken. Eftermiddagen tillbringar vi hemma och sen väntar det där badandet som jag har längtat till i en veckas tid:)

Pappa hemma igen

Publicerad 2015-01-06 18:21:54 i Allmänt,

Nu har lillen pappa hemma igen och är överlycklig.  Vi åkte och mötte han vid tåget och lillen sprack upp i ett stort leende när han fick syn på Tobias. Så de senaste två timmarna har det varit "pappa pappa" och bus. Just nu busar de i övre våningen och jag och bönan tar det lugnt i soffan(eller jag försöker ta det lugnt, han/hon där inne bökar på).
 
Dagen har gått snabbt och jag och lillen har fått mycket gjort, trots att vi båda sov en lång stund på dagen. Lillen har nog letat en del efter pappa sin, så nu blir det bra med lite mer än ett dygn tillsammans,  innan Tobias ska på jobb igen. Imorgon ska vi ta riktig tillsammans-tid i gammelmommos lägenhet, långa bad i badkaret står på schemat. Och på dagen borde vädret vara passligt för lite pulkaåkning, så då ska vi försöka ta oss ut i friska luften en stund.
 
Börjar bli dags för lillens bad och efter det ska vi se om han har ro att äta lite kvällsmål, middagen hade han nämligen inte riktigt tid för. Sen sova för han och jag pch Tobias ska ta lite tillsammans-tid på tu man hand innan vi somnar. Te, lite prat och kanske någon serie, sen hoppas jag på en lika bra natt som i natt:)

-15,9grader

Publicerad 2015-01-06 07:26:17 i Allmänt,

Huu, sådana temperaturer. Himla onödigt enligt mig! Och största problemet; jag har nästan ingen ved inne, så kan inte ens elda brasa för att glömma att det är kallt inne. Eller kan och kan, klart jag kan bära in en famn ved, men då måst jag ju ut i kylan. Tur så har vi riktigt ok temperatur inomhus, så brasan kan vänta tills Tobias kommer hem ikväll.
 
Min tidiga kväll igår gick inte riktigt som planerat. När jag och lillen hade kört Tobias till tåget åkte vi vidare för att hälsa på mommo, mo (=moster) och hauau (=hundarna). Jag hade köpt en liten chokladkaka att fira Tobias med, men mitt i allt blev det bråttom iväg, så vi hann inte med kakan, så tog den med och så kalasade vi utan Tobias. Så kan det gå ibland...
 
Lillen fick bada med mommo innan vi åkte hem, tvättade tänderna (så rolig syssla, han kan stå och tvätta i 5-10minuter flera gånger per dag) och pyjamasen på under halaren, så att han var redo för sängen när vi kom hem. Och visst somnade han på hemvägen, men vaknade när jag lyfte ut honom från varma bilen till -12grader. Vi gick i alla fall raka vägen upp, men inte skulle han sova. Han bökade runt, sökte efter pappa, sprang upp till grinden och ropade efter pappa och var allmänt orolig, så innan han hade somnat hade det tagit nästan 1,5h och klockan var 21.30. Ungefär då hade jag planerat att somna, men istället blev det att kravla mig upp ur sängen och gå ner och få lite ordning på huset. Innan köket och vardagsrummet var i någolunda ordning och tvätten upphängd var klockan halv elva och jag knde att jag var lite för mycket upp i varv för att somna, så blev en bit knäckebröd och ett glas mjölk i soffan innan jag tog mig upp för lite läsning.
 
Men efter det har jag sovit som en stock. De två senaste nätterna och speciellt i natt har jag sovit mycket bättre än på länge. Kanske kroppen börjar lagra lite sömn inför förlossningen och babytiden. Med lillen sov jag också mycket bättre de sista veckorna. Får hålla tummarna att det är så, för det är så otroligt skönt att inte ligga vaken mitt i natten, vakna vid 5 och sen vara trött när det är dags att ta morgon... Ungefär 23.30-7.15 har jag sovit med bara en väckning vid 2 när lillen igen vaknade och sökte efter pappa och en väckning vid 5 när lillen bökade på lite. Underbart!
 
Nu finns det energi att göra något vettigt, så dagens plan blir att städa lite och fixa utrymme för en sköta-baby-låda med salvor, talk, blöjor, bomull, topsar, olja och annat som behövs ofta den första tiden. Hade en sån med lillen också och det var smidigt att bara ta med lådan när han skulle skötas och där fanns allt:) 2veckor kvar till beräknat, så max 30dagar tills vi får träffa lilla babyn. (Räknar med att inte gå över mera än 16dagar i alla fall)

Plattpannkaka

Publicerad 2015-01-05 14:55:43 i Allmänt,

Nu är jag och lillen hemma efter att ha shoppat med moster. Jag har kraschat på soffan och lillen har jätteroligt med en ask stora tändstickor,  en ljusstake och pappa. Att plocka och sortera är super. 
Blev inte så mycket shoppat, men några saker från min lista fick jag i alla fall avbockat.
 
Nu blir det lite umgänge med Tobias innan han åker iväg till huvudstaden.  Vi ska äta lite födelsedagsmiddag och lillen ska busa bort all energi med pappa, så att jag och han kan ta en lugn kväll sen. Och så tror jag det blir favorit i repris för mig; tidigt i säng och sova en lång natt:)

Inte helt på topp...

Publicerad 2015-01-04 18:47:59 i Allmänt,

I natt när jag skulle ta lillen i famnen lyckades jag troligtvis sträcka någon muskel i övre delen av magen (magmuskulaturen är ju allt annat än på topp just nu,  så ganska lätt hänt). Det tog jäkligt ont då, men lugnade sig och jag kände knappt av det under morgonen och förmiddagen.  Sen var jag vid 12 ut på en promenad med lillen när han skulle sova och efter det har jag haft ont. Mer och mer ju längre vi kommit på dagen.  
 
Nu gör alla rörelser ont och att lyfta lillen kommer inte på frågan för tillfället.  Tur så ska han nu i säng, så sen gäller det bara att plocka undan lite innan jag tar en kopp te. Sen får det nog bli tidig kväll också idag, så att jag är i skick för shopping imorgon. Har sett fram emot det i flera veckor, så vill verkligen inte behöva hoppa över det. Och tror faktiskt jag har lika tungt att vara hemma om det gör ont, för hemma är jag ensam med lillen medan Tobias sover, medan jag har hjälp av moster Fia på shoppingen:)

Städa ut julen

Publicerad 2015-01-04 07:45:49 i Allmänt,

Idag har jag tänkt börja plocka bort allting som hör ihop med julen. Helst skulle jag slänga ut allting och fylla huset med primulor och andra vårblommor, men än så länge får jag väl nöja mig med att bara städa ut julen. Blommorna får komma lite senare. Så fort som jul och nyår är över tycker jag att våren kunde få komma, men istället får vi väl vänta runt 3månader ännu på den... För att göra det lite extra tydligt att våren verkligen inte är på kommande ännu har det under natten kommit snö, så nu är marken vit igen.
 
Innan jag börjar plocka undan julpyntet ska ändå brasan igång och jag och lillen ska ha vårt vanliga morgongos i soffan. Det är skönt att få ta det lite lugnt efter morgonmålet. Annars har vi inga planer för dagen. Om lillen är någolunda lugn och inte vill springa upp till övre våningen med 5minuters mellanrum tror jag vi stannar hemma, annars får vi väl åka iväg någonstans en stund och låta lillen busa av sig. Men helst stannar jag hemma, för imorgon ska vi ge oss ut på lite reashopping, så skulle vara skönt att bara ta det lugnt idag:)

Tidigt i säng

Publicerad 2015-01-03 19:58:14 i Allmänt,

Klockan är inte ens 9 och jag har bäddat ner mig i sängen. Kände inte alls för att sitta ensam vaken, så jag ska läsa lite och sen försöka få en lång natts sömn. Efter förra natten skulle jag behöva lite extra sömn, men får se hur det går. Ska försöka utnyttja att jag har hela sängen och en massa täcken och dynor för mig själv och på något sätt se om det är möjligt att få bekvämt på mage(typ fixa en grop för magen bland dynorna, eller nåt sånt), för jag börjar bli riktigt trött på att bara få (någorlunda) bekvämt på höger sida...

Lördag

Publicerad 2015-01-03 07:26:09 i Allmänt,

Vad ska vi hitta på idag då?
Tobias kom hem för ungefär en timme sen och har nu bäddat ner sig för att sova fram till 3tiden, så jag och lillen har en hel dag på tu man hand igen, men denna gång med en bil till vårt förfogande. Jag har sovit ganska oroligt i natt, så blir vi bara att sitta hemma kommer jag känna mig trött och sömnig hela dagen. Lättare att vakna till, om vi kommer iväg lite. Frågan är bara vart? So little to do, so much time... :P
 
Ute är vädret inte precis inbjudande, så tror i alla fall inte att det blir något lekparksbesök eller liknande. Vi har ett bord att föra till mommo, så det är ett alternativ. Ett annat alternativ är att kolla om Linda och barnen är hemma, så skulle lillen få busa av sig med sällskap. Får se vad vi bestämmer oss för. Vi börjar i alla fall med lite lek och fixande här hemma, sen ska vi vara lite sociala på ett sätt eller annat.

Fullt party

Publicerad 2015-01-02 21:38:28 i Allmänt,

Största delen av eftermiddagen och kvällen har det varit full fart i magen.  Det har varit sparkar och slag, knän som buffar på, nickande med huvudet och också större rörelser som gör att hela magen spänns åt något håll. Lillen var ju sådan mest hela tiden i magen, men denna lilla har varit så mycket lugnare, så jag hade glömt hur tungt det blir när det aldrig är lugnt. Nu verkar han/hon där inne ändå börja dra ner på farten,  så förhoppningsvis får jag lugnt över natten.
Lillen och jag är nerbäddade i dubbelsängen bland en massa täcken och dynor, så nu ska jag läsa lite innan jag somnar. Värmekudden får hjälpa mig att slappna av och lillens andning har en ganska sövande effekt, så tror nog inte det blir många sidor lästa, innan ögonen faller fast.

Årets första kalas

Publicerad 2015-01-02 09:10:44 i Allmänt,

Igår firade vi Tobias som fyller på måndagen. Alla hade orkat ta sig hit, trots att det var nyårsdagen, så i några timmar hade vi huset fullt. Lillen var på sitt bästa kalashumör; åt skinksmörgåsar och pannacotta,  klättrade runt i famnar, spelade piano, visade sina muminfigurer och busade på. När alla utom farmor hade åkt iväg tog han ett bad och sen var det sovdags. Lite övertrött, men så kan det bli när man sover dagssömnen tidigt och sen kalasar kvällen lång.
För mig och Tobias blev det att plocka undan lite och sen en timme i soffan.
 
Idag hade vi bara hunnit sätta oss vid morgonmålsbordet, så knackade det på dörren. Dags att sota, vilket jag kom ihåg i början av veckan,  men sen hade hunnit glömma. Nåja, nu är pipan ren för denna gång och vi kom igång med dagen lite snabbare än vanligt på lediga morgnar (förutom lillen som först nu får bort sin pyjamas).
 
Idag ska lillen och Tobias umgås, för sen jobbar Tobias natt fram till måndagen. Det betyder ju att lillen inte har någon pappa att krypa ner bredvid under natten och sen sover Tobias stora delar av dagen, så idag ska det tankas pappa-tid.

Tuti pojke

Publicerad 2015-01-01 10:00:56 i Allmänt,

Tydligen tog det på att fira nyår, trots att lillen somnade normal tid och sov bra. Vid halv 10 ville han ha mellanmål och efter det blev han riktigt sömnig.  Vi satt oss i soffan och läste i en bok och efter 5 min sov han lutandes mot mig. Blev att släcka taklampan och bädda ner honom under ett täcke i soffan och där har han nu sovit i över en timme.  Gärna får han sova en timme till, så att han orkar lalasa ikväll. Och jag halvligger gärna bredvid en stund och lyssnar på honom.
 
Eftersom det kommer vara håll igång hela eftermiddagen med lillen har jag satsat den här senaste timmen till att plocka fram och fixa så mycket jag kan. Det är inte precis det vanliga att koppar och fat står framdukade 5,5h innan gästerna skall komma. Nu är det bara kvar sådana sysslor som för mycket ljud (vispa och dammsuga) och sådant som måst göras senare. Betyder vila för mig också, så får lillen hjälpa mig sen. Speciellt dammsuga är han jätteduktig på, så tror han får ta hand om det:)

Välkommen 2015

Publicerad 2015-01-01 06:02:18 i Allmänt,

Och så har vi ett nytt år här igen.
Ett nytt år som vi börjar med lite kalas för att fira Tobias nu i eftermiddag, sen en överraskningsresa på tu man hand om 1,5veckor och så, när han/hon bestämmer att det är dags, en liten syster eller bror till lillen. Kommer bli ett spännande år, året då vi blir tvåbarnsföräldrar och lillen blir storebror.
 
Vi slutade det gamla året lugnt. Lillen somnade på vägen hem från mommo, så det var bara att bära upp honom och få bort ytterkläderna. Sen satsade jag 1,5timmar på att städa upp här hemma, så nu är huset i helt ok ordning inför eftermiddagens besök. Som jag gissade gick det mycket lättare när jag hade kommit bort från allting några timmar. Det var bara roligt att se hur mycket jag hann få gjort på den tid jag hade. När Tobias kom hem dök vi ganska snabbt ner i sängen och sov lite över en timme innan raketsmällandet drog igång riktigt på riktigt där lite före 12.
Lillen sov vidare som en stock, men jag och Tobias låg vakna i kanske 30minuter när det smällde som värst. Sen sov vi gott tills väckarklockan ringde vid 5.45. Eller ja, det blev ganska många väckningar för mig, för min höft tyckte inte alls om att jag var ut och halkade runt på vägarna igår, men det börjar vara det vanliga. Nu har vi ätit morgonmål, Tobias har åkt iväg till jobbet och jag och lillen tar det lugnt och leker några timmar innan jag ska sätta igång med kalasförberedelserna.

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela