ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

LL imorgon

Publicerad 2014-01-31 17:55:10 i Allmänt,

LL=Lillen Ledigt
 
Imorgon ska lillen åka iväg till mommo och moster och busa med dem några timmar. Planen var väl en lång promenad med hundarna, en massa kramar, god mat och säkert lite hyss:)
 
För min och Tobias del blir det först att städa lite, sen på med brasan och ljus, telefonerna på hyllan, prat, något roligt att titta på och god mat. Pepparbiff, rotsaker (morot, rödbeta, batat och potatis) i ugnen och någon god sås till det och som efterrätt päron med kinuski-sås och tranbär står det på vår meny.
 
Gissar på att det kommer kännas mycket konstigt att båda två är hemma, men lillen är någon annanstans. Samtidigt kommer det vara skönt med några timmar på tu man hand, få äta i lugn och ro, prata och veta att lillen har det bra utan att vi behöver vakta på honom.

Utmaning: vegetarisk kost

Publicerad 2014-01-29 18:50:24 i Mat,

Läste en artikel i HBL att vi äter allt för mycket rött kött. Det har jag själv också tänkt många gånger, men aldrig tagit tag i det. Men nu ska det bli ändring på saken. Kommer börja ha som mål att vi äter vegetariskt minst 3måltider/vecka. 
 
Eftersom vi mycket sällan äter vegetariskt är jag jättedålig på att hitta på vad man kan göra, så nu blir det att lära sig lite nya recept. Som tur finns det ju mängder med spännande idéer på nätet:)
 
Idag började vi utmaningen med en vegetarisk lunch bestående av ugnsbakad potatis med en röra av kikärter, feta och grekisk yoghurt som jag kryddade med riven vitlök och lite citronskal. Till det blev det sallad av riven morot, apelsin och rostade solrosfrön och så gröna bönor med citronsaft och lite flingsalt. En riktigt lyckad första måltid på utmaningen, om man får säga det själv.
 
 

Te i soffan

Publicerad 2014-01-27 16:52:40 i Allmänt,

Jag, ensam hemma, med bara en kopp te som sällskap.
 
Nåja, helt ensam är jag inte, för lillen ligger utanför fönstret och sover,  så ena örat är på helspänn för att höra eventuella ljud från vagnen.  Men skönt är det att få koppla av från alla måsten en stund. 
 
Disk, plock och fix får vänta tills Tobias kommer hem, eller tills lillen har vaknat och vill busa på egen hand lite. Tills dess tänker jag surfa klänningar och njuta av varmt te, efter att nära på ha förfrusig näsan på vägen hem från butiken.

Dyshidrotiskt eksem

Publicerad 2014-01-26 08:23:25 i Allmänt,

I 3,5år har jag till och från fått jobbiga utslag/eksem på händerna. De har fram för allt dykt upp under vinterhalvåret, men ibland också under sommaren och hudläkaren har inte fått någon egentlig diagnos på dem. Nu har de blommat upp igen och nu på morgonen bestämde jag mig för att försöka forska fram något på egen hand. 10minuter me google och olika hemsidor tror jag att jag har en diagnos ; dyshidrotiskt eksem.
 
Både förklaringar och vissa bilder (många har betydligt värre utslag än jag har) stämmer precis in på hur mina eksem ser ut och så är det vanligt att de som drabbas av dessa eksem har haft böjveckseksem som liten, vilket jag hade. Vanliga kortisonkrämer hjälper sällan (vilket jag ju märkt) utan man behöver något starkare som Elocon (har haft en gång och jo, det hjälpte). Att hålla på mycket med vatten och tvättmedel försämrar utslagen (jepp, diska flaskor för hand är ingen hit, måste köpa diskhandskar!). Allergitabletter kan hjälpa, då kliandet lugnar sig och man då låter bli att klia sönder eksemen, så mindre risk för infektioner och huden läker bättre.
 
Tydligen finns det inga klara orsaker till varför man får dessa eksem, men är kroppen stressad är risken större att de bryter ut. Likaså kan olika allergier göra att de bryter ut, ex. pollenallergiker får dem ofta på våren, så jag kan tänka mig att en av orsakerna till att jag får dem på vintern är att kattorna är mera inne och lossnar hår och mjäll...
 
Eftersom det här är den bästa förklaringen jag fått på mina eksem tänker jag nu gå på detta. Så, diskhandskar, städhandskar, försöka lista ut vad som stressar mig (gissningsvis har sömnbrist i alla fall en biroll i detta) och testa att ta en allergitablett några dagar (kan ju annars också vara bra när jag märker att kattornas päls irriterar lite nu när jag är flunssig). Och skippa kortisonen. Hjälper inte detta blir det att kontakta hudläkaren och fråga vad hon tror, kan diagnosen stämma och borde jag i så fall ta en några dagars kur med Elocon. Bättre med 3-5dagar starkare kortison än 2veckor svagare som ändå inte hjälper, eller?
 
 

Matglad gosse

Publicerad 2014-01-24 17:11:00 i Lillen 6-12månader,

Det är en matglad liten pojke vi fått. Han tycker om i princip allting vi getg åt honom, men bäst är nog kvällsgröten med plommonpure.
 
Idag är matdagen tänkt såhär
Kl4.30 200ml ersättning
Kl8 170ml ersättning
liten bit bröd med smör och leverkorv när jag o Tobias åt morgonmål
Kl11 grönsakspure med kött, vatten
Kl14 fruktpure med 1tsk grekisk yoghurt
Kl17 grönsakspure, vatten, lite ersättning
Kl20 gröt med plommonpure, ersättning om han vill ha
 
Det jag kallar ersättning heter egentligen tillskottsnäring nu när han är över 6månader och äter ordentligt med annat.
 

Livet när det är som bäst

Publicerad 2014-01-24 12:12:22 i Allmänt,

Att ligga i soffan med en sovande pojke på sig, det är nog det finaste i mitt liv just nu!  
 
Över huvudtaget måste jag säga att livet är super.  Idag är jag där jag vill och dit jag drömde om att komma redan som 16 åring; man (nåja, inte på papper, men snart får jag kalla honom det på riktigt), världens finaste lille pojk, hus, kattor, släkt och vänner att umgås med. Nu återstår "bara" att komma på vad jag vill göra i arbetslivet,  men det tar jag ingen stress över. 
 
Nu tänker jag återgå till att titt på lillens små händer, söta öron och gosiga kinder, lyssna på hans lugna andetag och känna hans varma gosiga kropp mot mig.

Flunssa...

Publicerad 2014-01-24 09:43:49 i Allmänt,

Snuva, hosta, ont i halsen, nyser som en tok... Jo, jag tror jag har flunssa. Armarna känns som spagetti när jag ska bära på lillens 9kg, så det här kommer bli en intressant dag. Tobias ska ännu till på köpet iväg på begravning och är borta största delen av dagen, så jag hoppas att lillen tar ett långt sovpass på eftermiddagen.
 
Imorgon ska vi iväg på mosters kalas, så då måste jag ju vara frisk! Blir att knapra på vitlök, dricka varmt och äta mycket citrusfrukter i hopp om att det hjälper.

Gäller att passa på

Publicerad 2014-01-23 11:06:44 i Allmänt,

Eftersom Tobias har mycket lite närstudier har vi en lyxig vår då vi båda får vara mycket hemma med lillen. Vi vet ju inte hur länge vi har det så här, så det gäller att passa på att utnyttja tiden till att göra roliga saker tillsammans.
 
Igår var vi första gången till simhallen med lillen. Han tyckte det var spännande, massa nytt att se, så han var ganska lugn och tittade sig mest omkring, men roligt verkade han ha i alla fall. En liten utmaning är det ju att få sig duschad och fixad när han är med, men det löste sig fint i alla fall:) Vi kommer säkert åka iväg och simma flera gånger under våren, skönt för alla tre.
 
Annat vi försöker passa på att göra är att träffa släktingar. På tisdagen var jag och lillen till gammelmommo och sen vidare till moster. Igår var farmor här och var med och bada lillen (klorvattnet måste sköljas bort och mjuka huden oljas lite). Idag ska vi på lunch till gammelfamo och -fafa, bara lillen vaknar från sitt förmiddagssovpass. När vi har kommit in i februari ska vi åka iväg till Borgå och tillbringa några dagar med gammelfarfar. Roligt med en liten minisemester.

Amningen avslutad, bättre nätter?

Publicerad 2014-01-23 08:25:43 i Lillen 6-12månader,

På söndag morgonnatt var sista gången jag och lillen ammade. Sen november hade vi bara ammat på kväll och natt, så nu kände jag att också nattamningen skulle bort. Jag hade en känsla av att den ställde till mera problem än var till nytta och det verkar nästan vara sant.
 
De två första nätterna gick långt över förväntan. Visserligen vaknade lillen ofta, behövde vaggas och sjungas för för att komma till ro, men inga hysteriska gråtattacker eller liknande, vilket jag var inställd på. Natten till igår var den sämsta hittills med mera gråt, men som tur kunde lillen igen sova med mig utan att söka brösten, så då lugnade han sig för stunden.
 
i natt då, fjärde natten, tycker jag mig se en klar förbättring. Mycket mindre gråt igen, bättre sömn, mindre vaggande (räckte oftast med en hand på rygg/sida och lite nynnande) och han kunde till och med sova en stund med Tobias, vilket han i princip aldrig gjort tidigare! Och så nattens längd: 19.30-7.30, kan den bli mera perfekt?
 
Nu hoppas vi på att nätterna fortsätter förbättras:) 
 
 
P.S. Lite roligt är att andra natten utan amning började lillen sova på mage, vilket han inte gjort tidigare. Så gulligt med en liten putande blöjrumpa under täcket:)

Fiskars

Publicerad 2014-01-20 13:32:27 i Allmänt,

Förra veckan skulle Tobias iväg till sitt gamla jobb en sväng, så jag och lillen passade på att åka med en bit och sen promenera in till Fiskars. Solen tittade fram och omgivningen var så fin, enorm omväxling till stt gå här hemma i våra kvarter!
 
 
Betesmark längs vägen
 
 
Den mest precisa vägskylt jag sett!
 
 
Gamla bruk är nog fina
 
Jag har lovat lillen att vi tar en picnic i Fiskars i sommar, för nu missade han allt det fina då han sov.

Sålda stolar, bula och annat smått och gott

Publicerad 2014-01-16 14:25:03 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Idag fick vi äntligen två fåtöljer som stått oanvända i övre våningen i ett halvår sålda. Vi köpte dem för 3år sen för 50euro och fick nu 25euro för dem, så jag är nöjd:)
 
På mindre roliga sidan är att lillen nu har påbörjat tiden med bulor, skrapsår och annat som hör barndomen till. Vet inte hur han lyckades, men på något sätt slog han pannan i vårt soffbord, så det blev en bula. Ledsen blev han, men mest tror jag att han skrämde sig själv, för han lugnade sig snabbt i famnen. Och nu 2 timmar senare är bulan riktigt liten, skönt. Börjar nog vara att tänka igenom mycket här hemma nu, för han rör sig mycket och allting ska utforskas. Eluttagen är säkrade med "proppar" och farliga saker är plockade uppåt, men sen återstår ju katternas matplats, alla DVDn som står på en hylla 20cm från golvet (båda har han bekantat sig med idag) och säkert en massa annat som vi inte har tänkt på ännu.
 
Nu när vi har fått två stolar sålda ska vi åka iväg och köpa en ny när Tobias kommer hem från skolan och vi har ätit middag. Lillen ska få en ny bilstol, då hans börjar bli ganska trång. På samma gång ska Tobias försöka hitta någon väska till skolan och så ska vi köpa medicin till Fias kanin också. Kanske något annat också fastnar på vägen. En dopgåva måste införskaffas till lördagen (jag blir gudmor, jippiii!! :)) och så skulle jag behöva en tröja att ha tillsammans med klänningar, alla mina knäppta börjar bli så slitna.

Rådgivningsbesök och lite annat

Publicerad 2014-01-14 11:32:47 i Baby,

Igår var vi igen en gång iväg till rådgivningen med lillen. Den här gången var moster med som kusk och sällskap:)
 
Lillen var på sitt vanliga, glada humör och försökte charma sköterskan. Han utvecklas jättefint och sköterskan tyckte han var jätteduktig på att vända sig till mage, hon blev till och med lite förvånad att det gick så snabbt och utan några armar till hjälp. Nu spurtar inte vikten och längden så mycket mera, men ändå hade det nog kommit till 2cm och 280g, så nu är lillen 72,5cm och väger 8780g. Han har lite sjunkigt på sin kurva, men med tanke på hur snabbt han har växt tidigare är det ju inte så konstigt.
 
Sköterskan tyckte att vi, om vi vill och känner att det är bra för lillen, nu kan ta in ännu en måltid, så igår fick han en liten portion grönsakspuré till middag. Lunch äter han nu lite över 1dl grönsakspuré med kött/fisk/kyckling och sen gröt gjord på 1dl vatten + 1/3burk plommonpuré till kvällsmål. Sen är det ännu en flaska ersättning på morgonen, en vid middag (som nu sakta kommer minska och purén öka istället), en i sängen före han somnar och en mitt i natten. Vid lunch dricker han vatten från pipmugg efter maten och sen en gång vatten ännu under eftermiddagen och tydligen räcker det. Frågade igår och hon tyckte det är bra att introducera vatten och mugg, men så länge han ännu får ersättning och ammar lite kväll och natt så får han nog i sig tillräckligt med vätska.
 

Nu går jag i ide!

Publicerad 2014-01-14 08:57:25 i Allmänt,

-15grader visar termometern på idag, så idag blir det ingen promenad! Annars ha vi varit ut på minst en timmes promenad dagligen i en vecka nu och lillen sover nog så gott i friska luften. Hoppas på att prognosen håller och det är -8grader imorgon, så att vi kommer ut igen.
 
För tillfället har jag bäddat ner mig under en filt i soffan, lillen sover sitt morgonpass i vagnen bredvid mig och My ligger på soffans ryggstöd och tittar ut. Inte heller katterna uppskattar detta väder, de väntar på vår och sommar som sin matte:)

Vårkänslor

Publicerad 2014-01-13 17:11:10 i Allmänt,

Passligt tills snön och kylan kom fick jag en stark längtan till våren.  De fina primulorna i Tarjoustalo gjorde ju inte längtan mindre, så några sådana fick flytta hem till oss och påminna mig om att våren nog snart är här.
 
 
Speciellt de gula doftar så gott!

Mera träning

Publicerad 2014-01-10 14:02:40 i Allmänt, Baby,

Det är inte bara jag som försöker träna här hemma. Lillen är bra mycket aktivare än jag och börjar få bättre och bättre koll på hur han rör sig åt olika håll. Speciellt roligt är det att ta sig till sladdar, för då kommer mamma eller pappa och lyfter upp honom och flyttar han lite. Han kan busa långa stunder på golvet och flyttar sig från ena sidan av vardagsrummet till den andra.
 
Han tränar också på att krypa, speciellt mycket på kvällen när vi går upp till sängen. Helt koll på hur han ska göra har han inte ännu, men han kommer upp på alla fyra och kan stå så en stund. Hur han kommer framåt vet han inte riktit bara...
 
Annat han tränar på är  att göra saker själv: dricka, tvätta tänder, äta... Allt vill han göra själv! Drickandet klarar han ganska bra. Tandborstningen går också riktigt fint (vi tvättar först, sen får han fortsätta själv), men ibland slutar det hela med att tandborsten ligger på golvet och måste kokas. Och när han äter själv är det mat i hela ansiktet, in i näsan, på kläder (både egna och mina/Tobias), stolen, golvet...

Ajaj...

Publicerad 2014-01-10 13:39:50 i Allmänt, Komma i form,

... så säger jag varje gång jag sätter mig ner eller stiger upp just nu. Pinade mina (obefintliga) lårmuskler igår här hemma och på eftermiddagen blev det en ordentlig promenad och så en till promenad idag på morgonen. Har varit allt för mycket stilla och jag känner att kroppen är mycket svagare än innan lillen flyttade in i min mage, så nu måste det bli ändring på livet. Har förhoppningar om att ha ömma muskler ofta nu, för det tyder ju på att de har varit i användning:)

Föräldraledig och studerande...

Publicerad 2014-01-08 13:47:45 i Allmänt,

... så blir våra sysselsättningar från och med måndagen.
 
Jag går tillbaka till att vara föräldraledig och jobba lite på sidan om det. Kanske börjar jag jobba lite mera än tidigare, då arbete finns och pengarna nog skulle vara mycket välkomna. Beror på om tiden räcker till. Tobias i sin tur blir studerande, så vi vet inte hur mycket han kommer vara borta hemifrån.

Våra dagar

Publicerad 2014-01-08 13:41:02 i Allmänt,

Nu har det varit tre dagar med jobb för min del, men imorgon och på fredagen är jag ledig. Vi ska försöka fortsätta städa här hemma, så helt lediga är vi väl inte, men vi bestämmer själv över våra dagar och tider:)
Vi håller på att plocka ihop alla möjliga saker som vi inte behöver och funderar på att hyra bord på något loppis och sälja bort det nu under vintern. Andra alternativet är att hitta förvaringsplats för det fram till sommaren och då fara på något/några sommarloppis och kanske få ihopskramlat några slantar. Huvudsaken är ju ändå att tömma bort onödiga saker!
Annat som behöver göras är att tvätta... Bykkorgarna svämmar över och lillen har inga rena pyjamasar, så det är väl dags att tvätta då.
 
I eftermiddag ska vi åka iväg och hälsa på Jenny och Petter och se på deras lägenhet. Före det måste vi ta en runda till butiken och köpa det traditionsenliga saltet och brödet, man kan ju inte komma tomhänt! Lördagen blir det sen igen jobb och kanske bastu hos mamma min och så en ledig söndag.
 
 
 
 

Full rulle

Publicerad 2014-01-06 12:15:06 i Allmänt,

Nu borde vardagen börja infinna sig igen, så kanske bloggen snart får lite mera liv.
 
Sen senast har vi hunnit fira nyår hos lillens farmor, tillbringat 3 dagar i Borgå hos gammelfarfar, firat Tobias 25års dag två gånger och så jobbat lite. Nu blir det ännu 2dagar jobb för mig och sen ska vi ta det lugnt tillsammans några dagar innan Tobias föräldraledighet är slut.

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela