ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Svårt att skiljas

Publicerad 2014-02-27 17:52:19 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Tycks vara svårt för mig att klippa navelsträngen helt... De två senaste nätterna har lillen somnat i egen säng (igår var han riktigt vaken, pratade och satte sig upp, men lade sedan lugnt ner sig och somnade!) och sovit där 21-02.
 
Tisdag-onsdagnatt kämpade jag på i 45minuter med att få honom att somna om i egen säng efter 2, men han blev bara mer och mer ledsen. Lite före tre började han gråta hysteriskt och det tog över en halv timme innan han lugnade sig. Sen var det några minuter lugnt, mera gråt, lite lugnt, gråt... Vid 4 fick han sin flaska och efter det somnade vi alla av utmattning. Tror det var den fjärde tanden i nedre käken som ställde till det, men nog också det att han inte fick vara hos mig.
 
I natt sövde jag om honom några gånger i egen säng, men vid två somnade vi tillsammans igen. Någon gång efter det men före 5 vaknade jag av att lillen kravlade sig upp på mig och lade sig att sova på min mage, med huvudet på mitt bröst. Samma sak efter att han ätit sin flaska vid 5, kröp över från Tobias sida av sängen och upp på mig där han somnade lugnt. Hur kan man "schasa" bort en liten pojke som så tydligt söker närhet?
 
Nej, början av natten i egen säng och så försöker vi sakta förlänga tiden han är där och korta ner på hur mycket han sover med mig/oss. Alla tycker att lillen är en så trygg och glad pojke och jag tror starkt på att det att han fått så mycket närhet han vill ha, också nattid, har spelat en stor roll för lillens trygghet. Och föresten, varför ska lillen behöva sova i en egen säng, när jag och Tobias får sova tillsammans? För honom är ju världen ännu ny och en mardröm är lika verkligt som allt som händer då han är vaken. Rätt ska va´ rätt och vår säng är nog tillräckligt stor för oss alla tre:)

Godkänd

Publicerad 2014-02-25 14:43:30 i Lillen 6-12månader,

Lillen fick klart godkänt på sin 8månaders koll. Han charmade både rådgivningssköterskan och lkaren med sitt pigga och glada humör:)
 
Vi började med att hälsa på Pia för vikt, längd och lite prat om mat, sömn och utveckling. Dagsformen är nu 9170g och 75,6cm, så 390g och 3,1cm till på 6 veckor. Pia tyckte att vi kan lägga till morgongröt åt lillen nu, då han är så rörlig. Gissar på att han tycker om det rådet! Angående nattsömnen skulle vi kämpa vidare med att få honom att somna i egen säng och försöka att inte ta upp honom i onödan, bara om han blir riktigt ledsen. Blir att stålsätta sig och försöka att inte ta över honom i egen säng under natten, bara för att det är lättare att lugna honom om han ligger bredvid (och mysigare att sova tillsammans)
 
Sen var det dags att träffa läkaren. Hon kollade ögonen, lyssnade på hjärta och lungor, kollade höfterna och hur han står. Allting såg så fint ut och den lilla skevning hon såg på vänster öga senast märkte hon inte alls av. Skönt.
 
Nu blir det långt hopp till nästa besök. Ännu senast vi var på rådgivningen var det tal om besök vid 10månader, men nu hade det besöket fallit bort (personalbrist) så vi får vänta enda tills lillen blir 1år. Men så fort som tiden går är vi riktigt snart där!

Lillen 8månader

Publicerad 2014-02-25 11:16:24 i Lillen 6-12månader,

Idag är lillen 8månader gammal! Vi ska fira dagen med ett besök hos doktorn för hans 8månaderskoll. Ska bli spännande att få se hur vikt och längd har ökat.

Vår stora pojke kan nu:
 • sätta upp sig var som helst
 • stiga upp med stöd och stå med ena handen som stöd
 • stå som ett upp och nervänt V med händer och fötter i golvet
 • dricker själv ur sin pipmugg
 • plockar i sig bröd- och fruktbitar utan problem
 • förstår några ord som "mamma", "pappa", "katten/kissan", "klocka", "lampa", "tavla"
Han äter jätteduktigt och än så länge har vi inte hittat något som han inte tycker om. Favorieten är ändå kvällsgröten med plommonpuré. Tror han skulle kunna äta två portioner vissa kvällar! Nu ser matschemat ut som så:
 • 4-6 flaska 240ml
 • bröd- eller fruktbitar + vatten när jag och Tobias äter morgonmål
 • 8-9 flaska 200ml
 • 10.30-11 /13.30-14 (beror på när han blir trött, ibland blir han det så snabbt efter flaskan att det inte är någon vits att försöka få i lunch) Lunch = grövre puré med grönsaker, ris/pasta, kött/fisk/kyckling, ibland frukt till efterrätt + vatten
 • 14-14.30 Mellanmål = fruktpuré eller mosad frukt med lite grekisk yoghurt (blir det sen lunch äter han inget mellanmål, istället efterrätt) + vatten
 • 16 eller 18.15 (beror på när lunchen var) Middag = grönsakspuré + vatten
 • 20 kvällsgröt med plommonpuré + vatten
 • 20.45 flaska 150ml
Kämpar med att få dagssömnen så pass sent att han alltid skulle hinna med lunchen innan han somnar. Känns lite långt utan något annat än flaska + lite bröd/frukt från 20 till 13-14tiden.
 
Lillens natt pågår nu från 21/22 till 6/7.30 med 5-15 väckningar under den tiden. En gång äter han, annars somnar han av lite sång, vaggning eller att få ligga på mina mage och bröst. Har som mål att han alltid ska somna i egen säng på kvällen, men ibland hinner han somna i min famn medan han äter sin flaska. Vissa kvällar räcker det att lägga ner han när han precis håller på att somna, säga gonatt och sätta täcket på, andra kvällar gör jag detta x10, nynnar och vaggar honom med handen när jag lagt ner honom i egen säng. Någon gång mellan 23.30 och 02 flyttar han sen över att sova mellan mig och Tobias och sover där tills vi tar morgon. Är gosigt att sova med en varm pojke bredvid sig, men ibland hålls han knappt kvar under täcket som han bökar på. En av favoritställningarna är att ligga på mage, på fel led i sängen och sparka på mig/Tobias och slå på den andra. Då vet han att han är trygg:P

Kryper!

Publicerad 2014-02-22 17:59:17 i Lillen 6-12månader,

Nu har lillen börjat krypa! Ännu är det nog mest att ta sig fram på mage som gäller, går snabbare så. 
Han kröt några "steg" vid 3, sen sov han två timmar och nu har han tränat på krypandet lite till. Tiden går ganska snabbt, känner jag!

För ett år sen

Publicerad 2014-02-21 09:33:55 i Allmänt,

För mig är en av de roligaste sakerna med bloggen att kunna gå tillbaka i arkivet och se vad jag gjorde och tänkte vid olika tillfällen. Just nu ligger jag i sängen med två sovande pojkar bredvid mig, så jag passade på att se vad jag gjorde den här tiden för ett år sedan:
 • Shoppade babykläder på loppis
 • Drömde att det var en liten flicka som växte i min mage. Bland annat drömde jag att jag var ut och gå med henne i vagnen och hon låg där och sparkade med sina små fötter som hade så söta rosa strumpor på. Några veckor senare gick jag tillbaka till att tro att det var en pojle vi skulle få och ju närmare sommaren vi kom blev jag bara mer och mer säker på det.
 • Det var soligt och jag kunde torka byket ute. Hoppas på att snart få börja med det igen, speciellt lakanen blir så mycket skönare då!
 • Vi byggde förvaring till övre våningen. Fortfarande återstår det att skaffa handtag till skrubbarnas dörrar och sätta upp de två sista skivorna i trappan. Måste fixa det snart
 • Vi hade äntligen en dusch hemma, efter 3,5månader utan.
Tänk vad mycket man fick gjort när lillen ännu var i magen. Nu är det att hela tiden hålla koll att han inte faller/får tag i något han inte får ha/ge närhet när det behövs/mata/söva /busa mm. Samtidigt är livet så mycket bättre nu och ex. dörrhandtag kan bra vänta fast 1år till om det behövs:)

Tankar en fredag morgon

Publicerad 2014-02-21 06:59:45 i Allmänt,

 • Varför är jag så trög att jag ligger vaken i sängen, när jag har möjlighet att sova? Tobias o lillen har stigit upp och leker = mamma sova tid, men nej...
 • Borgå är en fin stad. Speciellt när vi får bo i gamla stan. Mysigare barnvagnspromenader är svårta att få, även om kullersten inte är det lättaste att ta sig fram på.
 • Nu har lillen 5tänder och tydligen är det roligt/skönt att gnissla dem. Hemskt ljud :S
 • Idag ska jag försöka hitta en eller två tröjor. Mina börjar bli så slitna.
 • Hur kan ett så litet barn ha så höga ljud? Hör lillen genom två stängda dörrar, trots att vi är i olika våningar. Tydligen har han jätteroligt med pappa. Gissar på att också lillens farfar och gammelfarfar börjar vara vakna

Tidiga mornar

Publicerad 2014-02-18 04:55:34 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Vi har en mycket morgonpigg pojke! Han somnade 21 igår och vaknade 4.35 för mat och efter det tog han morgon... Så har det varit några dagar nu, så är väl bara att vänja sig vid dessa tider. Förhoppningsvis kommer han vilja somna om 6-7 tiden, så får vi någon timme sömn till. 
 
Igår började vi fundera på att minska dagssömnen och se om han då sku sova lite längre nätter(eller i alla fall lugnare, nu vaknar han varje timme, oftast flera gånger i timmen och är allmänt bökig och orolig...).
8,5-9h orolig nattsömn (med ett vaket pass på tidig morgon) för att sen sova lugnt i runt 5 timmar (delat på två pass) på dagen känns lite felsvängt.
 
Känns som om vi har testat det mesta för att få sova bättre på nätterna; mera/mindre mat på kväll och natt, två längre/flera kortare sovpass på dagen, mera/mindre program dagtid, sova med oss/ i egen säng... Det enda vi inte testat (och vägrar göra) är att använda någon av gråtmetoderna, så nu håller vi tummarna för att minskad dagssömn skulle hjälpa. Annars är det väl bara att acceptera att vi har fått en pojk som inte behöver mycket nattsömn, i alla fall inte just nu.

Här kalasas det

Publicerad 2014-02-16 08:08:35 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Det här veckoslutet går i kalasens tecken. Igår var vi iväg och firade 2 av Tobias kusiner och idag är det min mommo som ska firas. Igår gick det jättebra med lillen, han flyttade nöjt runt i olika famnar. Hoppas vi har en lika glad pojke i eftermiddag. 
 
Idag har vi haft sovmorgon. 5.30 ville lillen ha sin flaska och efter det var han pigg och vaken i nedre våningen med pappa, medan jag sov vidare. Lite efter 7 tyckte han det var dags att sova igen och så sov vi alla i lite på en timme och sen var det min tur att stiga upp med honom och Tobias sover vidare.  Nu har jag och lillen (jepp, allting görs med teamwork nu, han är med överallt) tänt i brasan och håller på att koka ägg till morgonmål. Får se om vi äter på tu man hand, eller om Tobias snart söker sig neråt.

Sitta upp

Publicerad 2014-02-12 18:12:06 i Lillen 6-12månader,

Ikväll har lillen visat att han nog kan sätta upp sig själv på rumpan också:) Han har för tillfället blöjfri bus stund på golvet och mitt i allt satt han där, rak i ryggen och undersökte ett dvd-fodral. 

Utveckling

Publicerad 2014-02-12 13:21:40 i Lillen 6-12månader,

Lillen utvecklas verkligen hela tiden. Varje dag märker vi något nytt hos honom och han lär sig nya saker.
 
De senaste dagarna har han börjat ta sig upp att sitta på knä själv. Och med stöd av liggdelen till sin vagn hade han idag tagit sig upp till stående, till och med klarat av att vända sig mot Tobias och bara hålla i med en hand. Ännu har han inte fått koll på krypandet, men han klarar nu av att hålla balansen även om han lyfter upp någon leksak med ena handen, så inte är det långt kvar!
 
Samtidigt som allt detta händer har han börjat främja lite och så tror jag han har en till tand som trycker på, så det är lite mera gråt än vanligt. Främjandet märktes tydligt igår. Förra gången han träffade min guddotters äldre syster(snart 3år) var i mitten av januari och då var han jätteintresserad av henne och sträckte sig mot henne. Igår var han på sin vakt och ville helst bara titta på henne från min famn.
 
Tänk, att vår lille pojk om två veckor blir 8månader. Vart har tiden flugit iväg? Känns som han har varit hos oss för alltid, men ändå känns det som igår som jag låg på soffan och var sur över att ha gått 3dagar över beräknat...

På tu man hand

Publicerad 2014-02-10 12:48:43 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Idag är Tobias iväg till skolan, så jag och lillen pysslar på här hemma på tu man hand. Är otroligt lyxigt att vi båda får vara hemma så mycket tillsammans med lillen, även om det inte är så kul på kontona men men...
 
Men idag (och imorgon) är vi då på tu man hand. Hittills har dagen varit lugn med lite bus i sängen imorse, sen morgonmål, bus och morgonflaska. Lite före 10 var det dags för första tuppluren, så då packade vi på oss ytterkläder och gick ut på en timmes promenad. Efter det sov lillen vidare i nästan två timmar, så jag fick pyssla på med mitt lite, äta lunch i lugn och ro, ringa två samtal och nörda mig lite framför datorn. När lillen vaknade var det skratt-och kramkalas i famnen en stund innan vi fixade i ordning hans lunch (makaroni med köttfärssås (burk) och fruktpuré till efterrätt). Nu är det bus som gäller för lillens del och jag dricker en kopp te medan jag skriver detta.
 
Sen ska vi flytta buset till övre våningen och jag ska ta bort gammla lakanen från sängen och damma av täcken och dynor lite. Kanske jag hinner med något mera, vem vet. Efter någon timme är det dags för dagens nästa tuppur, så då blir det igen en promenad för mig och sen hoppas jag han sover vidare ute, så kan jag börja förbereda maten. För ungefär en vecka sedan började vi ha lillen ute och sova på dagen och genast blev det 2 längre sovpass ( vanligtvis 2-3h/gång, men enda upp till 4h) istället för 3-4 kortare. Skönt för oss alla!

Tandgnissel

Publicerad 2014-02-09 08:02:56 i Lillen 6-12månader,

Nu har lillen fått sin tredje tand. Det är vänster framtand uppe som har tittat fram.  Märkte det då jag under natten hörde att han hade konstiga ljud, som jag senare konstaterade att var tandgnissel. 
 
Orsaken till att jag låg vaken och lyssnade på gnisslet var att vi har en livlig pojke också på nätterna. Han kör dubbla pass,  både dag och natt,  för att lära sig krypa. När han ligger i egen säng rör han sig så att han slår huvudet i sängens kanter och ligger han med mig eller Tobias får man känna en hel del sparkar, buffar och slag. Så blir en hel del att trösta, sätta täcket tillbaka på och flytta längre upp/ner i sängen för att han ha rymt iväg. 

Plättkalas

Publicerad 2014-02-08 18:11:55 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Idag har jag och Tobias ätit plättar till middag.  Gott var det, även om det var något lustigt med smeten. Plättarna fick liksom inte ordentlig färg... Kan ju också ha berott på pannan?
 
Också lillen fick lite bitar av en plätt med Bona (blåbär, hallon och äppel. Jag o Tobias åt den istället för sylt, riktigt god) på som efterrätt efter middagen.  Om jag tolkade smackandet, den glada minen och gapandet efter mera rätt så fick plättar 10 poäng av 10 möjliga på lillens bedömningsskala. Nu håller vi tummarna att han inte reagerar på ägget, är ju något som det är ganska vanligt att småbarn reagerar på. Igår testade vi föresten kiwi och inga reaktioner på den i alla fall! Hoppas, hoppas han slipper allergier, jag och Tobias är ju relativt allergifria.

Kycklinggryta med kokosmjölk och röd curry

Publicerad 2014-02-04 18:13:32 i Mat,

Ibland tröttnar jag på att vi alltid äter samma saker ( spagetti med maletköttsås, sej i ugnen, kycklinggryta, chili con carne...)  vecka ut och vecka in. Då gäller det att hitta på något helt annat och idag var en sådan dag. Efter att ha letat lite inspiration på nätet kokade jag ihop en gryta med kyckling, kokosmjölk, röd curry och grönsaker. Blev jättegott, så tänkte tipsa om någon annan känner att det behövs lite omväxling i köket.
 
 
 
Ingredienser
 
350g naturell kycklingfile
olja
250g morot
100g purjo
2st lime
3msk röd curry
1st paprika
1 burk vattenkastanj
1burk (400g) kokosmjölk
2dl kycklingbuljong
mango
salt
 
Skär kycklingen i mindre bitar. Stek i en gryta tills den är genomstekt. Skala och skär moroten i slantar. Krydda kycklingen med curryn och blanda ner morot och purjo. Fräs en stund och häll sen på kycklingbuljongen. Låt puttra några minuter. Pressa i saften från limen och blanda ner kokosmjölken. Låt koka tills moroten är nästan mjuk. Blanda i paprikan, kastanjen och mangon och låt koka ca 5 minuter.  Salta vid behov.
Vi åt grytan med ris, men man kan ju också äta den som en soppa med gott bröd till.

Sömnbabbel

Publicerad 2014-02-03 20:02:55 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Blev att hoppa in i blombutiken idag, så har varit iväg nästan hela dagen. För tillfället har jag kraschat i soffan och försöker hitta någon gnutta energi kvar i kroppen till en dusch, bad av lillen och sen få lillen att sova. De senaste veckorna har jag känt av att jag sovit dåligt i ett års tid, att sen ha en flunssa som inte vill ge med sig till hundra procent och huden som bråkar gör inte mig piggare precis.
 
Men om man får vara optimist så verkar nätterna med lillen hela tiden gå mot det bättre, även om det går långsamt. I två veckors tid hade han hela tiden pass på tre nätter (en dålig, en lite bättre och en riktigt bra) men nu i natt hoppade han genast från en dålig natt till en riktigt bra, så hoppas på att de bra nätterna börjar komma tätare.
 
I natt, alltså en bra natt, betyder att han somnade 21.25 och sover sedan i egen säng 3 timmar med 3 väckningar som han behöver vaggas och kanske lika många gånger som han behöver få en hand på ryggen för att lugna sig. Sen flyttar han över bredvid mig och sov där i nästan 4 timmar. Under dessa 4timmar behövde jag kanske 6-7ggr buffa lite på honom/nynna/säga "Schhh nu sover vi" för att han skulle komma till ro igen. Vid 4.30 var det hungrig pojke, så då fick han en flaska och somnade sen med Tobias och sov till lite efter 7, med en del vyssande/buffande/nynnande som hjälp ibland. I alla fall är det jätteskönt att amningen är borta, för nu kan vi dela på nätterna bättre:)
 
Men nu, dusch, bad och nati nati!

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela