ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Månadshandla

Publicerad 2015-05-29 10:03:54 i Allmänt,

Vid månadsskiftet brukar jag åka iväg och bunkra upp med en massa sånt som håller hela månaden. Blöjor,  ersättning,  tvättmedel,  diskmedel, konserver, pasta,  kattmat.... Då finns det hemma och det är mindre att släpa vid vanliga handlingar.
Det underlättar också att hålla koll på vår matbudget. Det som finns kvar delas upp i ungefär lika stora delar för varje vecka i månaden och så vet vi hur mycket vi har att använda. Fungerar jättebra!
 
Så här kan det se ut när allting är inburet. 2paket blöjor/barn, 5kartonger med ersättningspulvet, 3lådor med kattmatspåsar, torrfoder åt kattorna... Just nu lägger vi minst 50euro på blöjor och 35euro på ersättning per månad. Tänk vad mycket det går åt åt de där små gullungarna!
 
Nå, nu är junis lager inköpt och plockat på plats. Nu ska jag vila en kvart (usch vad mycket tröttare jag känner mig av amningen på natten, när det är gråa dagar!), sen ska jag gå ut med Tobias.  Båda barnen sover ute, så kanske vi hinner få något gjort på gården igen.

Utomhus

Publicerad 2015-05-27 08:45:00 i Allmänt, Trädgård,

Också idag blir en utedag.  14grader i skuggan och sol har vi här i frontmannahuset nu på morgonen,   så när jag steg upp vid halv nio(min tur att få lugn morgon) gick Tobias och barnen precis ut genom dörren.  Jag tog med mig mitt morgonmål ut och satt i solen och njöt. Otroligt lyxigt att ha en egen gård, en gård som blir mer och mer vår för varje spadtag. 
 
För några dagar sedan blev jag klar med den nya rabatten,  eller där saknas ännu några plantor, men grävningen är klar. Genast börjar jag fundera på vad jag ska göra till nästa, många storslagna planer. Nu gäller det dock att hålla igen lite och ta tag i underhållet av de rabatter vi redan har. De ska rensas igenom och kollas hur de mår.  I en rabatt ska jag peta ner några potatisar, så kanske vi får några egna på tallriken i sommar och så ska jag så lite mera sommarblommor här och där. 
Sen har jag ju kvar att vända squash-landet... Det måste göras inom närmaste veckan, för 5-8.6 har vi Projekt Bygga Pergola. Det ser jag fram emot! Att få klart terrassen och kunna plantera dit klätterväxter och göra det mera skyddat och privat. Nu känner vi oss ganska påtittade överallt på gården.
 
Förutom att vara ute på vår gård ska vi ikväll åka iväg till min kusin och titta vad hon har gjort på deras gård och se hur deras nya sovrum blev.  Men nu, tillbaka ut på gården och rensa!
 
 
 

Som fisken i vattnet

Publicerad 2015-05-26 10:41:44 i Allmänt,

Lillen och Tobias åkte iväg till simhallen vid 10, för att plaska och åka vatten rutschbana och i samma veva somnade fröken, så jag har pysslat på här hemma. Golven är dammsugade, tvättmaskinen snurrar på, fröna har kommit ner i odlingslådan och det står 1,5liter rabarbersaft och svalnar i köket.
Nästa projekt blir att vattna allt på gården(stort projekt då vi tar upp vatten ur brunnen och vattnar med vattenkannor. 15-20kannor/rabatt och 5st rabatter. Plus alla träd och buskar som är nyplanterade. Och växthuset...). Tror jag äter lunch först, för det hörs som om en fröken tänker vakna nu.

Sömnig förmiddag

Publicerad 2015-05-25 11:09:53 i Allmänt,

Fröken somnade före klockan 9 i morse ocv sover fortfarande, Tobias tar igen sig efter sista natten och lillen somnade för 30min sen för sin dagssömn. Själv sitter jag i soffan och funderar vad som behöver köpas inför veckan.  Frysen är ganska välfylld, så blir mest färska frukter och grönsaker,  mjölk och ägg som hamnar i handelskorgen idag.
 
Vi började dagen med 1,5timme ute, men sen kom vi in, för det var inte alls något skönt. Blåsigt och mulet.  Nu verkar det klarna upp, så efter lunchen tror jag vi går ut igen. Vi har många dagar av tillsammanstid framför oss, eftersom Tobias har ledigt till lördag eftermiddag. Vädret verkar vara på vår sida, så vi ska nog bo på gården. Tobias och lillen har planerat att åka till simhallen en förmiddag och så ska vi försöka få hem virke till terrassens pergola och hänga upp min häng-fåtölj i en av våra björkar. Men mest ska vi njuta av att vara tillsammans igen efter helgens vak.

Härliga dagar

Publicerad 2015-05-24 11:49:00 i Allmänt, Trädgård,

Inte ens att det började regna precis när jag och barnen kom ut på gården idag får ner mitt humör. Hatar verkligen regnkläder, men drog glatt på dem på mig (tog Tobias byxor i all hast,  bara ungefär en halv meter för långa...) och lillen och så blåste vi såpbubblor under björkarna tills värsta skuren hade gått över.
 
Fröken sov tre timmar i vagnen,  så jag och lillen hann gräva klart rabatten, vattna, gräva efter mask, promenera runt och ha besök av mommo och moster.  Lillen fick mellanmål ute och ville sen vila i vagnen,  så jag bäddade ner han där och gick fram och tillbaka längs vår väg lite och så sov han. Efter det hann jag med halv timme arbete innan fröken vaknade. 
 
Nu är det mat för fröken, sen ska jag fixa igång någon lunch åt mig och lillen.  Så är det dags att väcka honom, äta och hitta på något att göra några timmar till, innan det är dags att väcka Tobias. 
 
Nu återstår det att fylla på med 3-4 säckar mylla bakom vinbärsbusken och sen plantera lite till. Och bygga en port åt klematisen att klättra på. 

Lillens mat

Publicerad 2015-05-22 17:37:05 i Allmänt,

Lillens middag idag. Ris, kyckling och sås. Tallriken är normalstor (c.22cm) och allting var slut när han steg upp från bordet.
Medan jag fixade sallad och dukade bordet åt han en halv avokado och 5st körsbärstomater. 
 
Lillen är i en allt eller inget-period gällande maten. Ena dagen (som idag) äter han stort morgonmål (en portion gröt), en banan som mellanmål,  ordentlig lunch (omelett av 1ägg, en skiva bröd med smör, några tomater och några äppelklyftor), mera frukt och tomater som mellanmål och sen den här middagen. Nästa dag äter han knappt något alls. Det är intressant hur olika det är!

Lunch

Publicerad 2015-05-22 12:37:31 i Allmänt,

Så här såg vår lunch ut idag.  Nybakat bröd, rostbiff, minitomater, kryddgurka, äppel och färskost.  Och så en varsin omelett till det. Och te och mjölk att dricka.  Ibland är det kul att inte äta "vanlig" mat två gånger per dag. Lillen älskar att få plocka i sig lite av allt (förutom rostbiffen) och när det är så här somrigt väder tycker jag att det passar med en snabb lunch:)
 
Nu ska jag och barnen fortsätta dagen ute och Tobias ska sova några timmar,  för han har ett veckoslut av vak framför sig. 

Där jag arbetar

Publicerad 2015-05-21 16:46:27 i Allmänt, Trädgård,

Så här ser det ut där jag är igång och arbetar på gården. Rabatten tar sig sakta men säkert och i runt den samlas det mer och mer saker. En bänk, så att Tobias ska ha någonstans att sitta och prata med mig då fröken är i hans famn. Vattenkannor och tomma myllasäckar. Ballkonglådor med sommarblommor,  som väntar på att få komma upp på väggen (en stund efter att bilden togs lyfte Tobias upp dem, så lite mindre kaos). Skottkärra,  spadar, kratta, grep, leksaker.... Kreativt kaos, eller vad brukar det kallas?

Butiksöppning

Publicerad 2015-05-21 13:19:31 i Allmänt,

Idag har jag, Fia och barnen varit iväg och öppnat en ny butik. Eller,  vi hade väl inte så mycket med själva öppningen att göra, annat än att vi var där. 
 
Lillen fick en ballong och en slickepinne,  jag och Fia fick rosor och så köpte vi billig kyckling och rostbiff (dagens middag, längtar!). Sen övergav vi den butiken, för att sköta resten av handeln i en lite lugnare butik.
 
Nu sover båda barnen i soffan, jag dricker te och tänker sen lägga mig under en filt en stund, tills det är dags för mellanmål och så går vi väl ut och väntar på att Tobias kommer hem.
 
Lyxigt med blommor på bordet till veckoslutet

Plant-langning

Publicerad 2015-05-20 13:10:17 i Allmänt,

På söndagen fick jag en massa olika plantor av Linda, som var överlopps på deras gård. En klätterros, 40 irisar, en stor akleja, luktvioler och nävor. 
Samtidigt har vi en massa vi kan dela med oss av, så igår var Jenny hit på besök och fick med sig lite av oss. Vintergröna, bergsklint, några av Lindas irisar, förgätmigej och aster.
Perfekt sätt att få rabatter i ordning, utan att bli pank:)

Mastodont-läggning

Publicerad 2015-05-19 20:26:15 i Allmänt,

Ikväll hade vi en sån där evighetslång läggning,  när lillen skulle somna. För lite mer än två och en halv timme timmar sedan ville han upp och jag och fröken kunde komma tillbaka ner för ungefär en halv timme sen...
 
Det är inte så kul när det blir långa stunder uppe. Fröken blir orolig och får tråkigt (kvällarna är ju annars den tid jag kan ägna mig till 100% åt henne, så vi brukar leka, gosa och ligga på mage i babygymmet) och jag blir slö av att vara stilla så länge. Men så länge lillen somnar på gott humör är jag i alla fall nöjd!
Så,  nu sover han och fröken somnade precis i min famn. Vi hann bara med kvällstvätt och få på henne pyjamasen, sen ville hon sova. 
 
Om en halvtimme har vi Tobias hemma och det är dags för sömn. Jag låg vaken 4-6 i natt och så vaknade vi vid 7, så det ska bli riktigt skönt att bädda ner oss alla i sängarna. Men först har jag en hel del Duplo att få tillbaka i sin låda, rent byke att få på plats,  rena kärl att få på plats, några flaskor att diska och ren tvätt att hänga upp. Och så är mitt hår i stort behov av en tvätt!
 

Idag

Publicerad 2015-05-18 12:50:32 i Allmänt, Trädgård,

Idag vaknade vi med det här utanför fönstret.  Gissa om lillen hade program medan jag fixade morgonmål!? Nu ska vi tydligen få ordentliga trottoarer.
Vi gick förståss ut för att hålla koll på arbetet, få lite frisk luft och gräva lite.
Det var vintergrönan som skulle grävas upp. Mängder av den. Fem stora klumpar ställde jag på sidan, att ta plantor ifrån, men resten fick åka till komposten. Behöver någon plantor är det bara att hojta till! (Jättefina blommor och super på att sprida sig!)
 
Så här ser rabatten ut nu. En del av vintergrönan har fått gå tillbaka in under vinbärsbusken och en del andra plantor har blivit nergrävda.  Tanken är att hela ena kanten ska bli med gräslök, c.2,5m gräslök blir en hel del.   Ännu är det kvar en hel del grävning, skaka jordklumpar, rensa rötter och breda ut mylla, men sakta sakta växer rabatten fram.

Trädgårdssöndag

Publicerad 2015-05-17 08:15:44 i Allmänt, Odling, Trädgård,

Idag är planen att fixa i trädgården. Jag och fröken ska börja med att åka iväg och köpa några säckar jord och sen vidare till Linda, som har lite plantor ihopsamlade åt oss, då de blivit över i hennes trädgård. Skönt att få något att fylla rabatterna med:)
 
Det här är vårt/mitt nyaste projekt.  Runt vinbärsbusken ska det bli en rabatt fylld med örter och blommor. Jag har hunnit lite längre än på den här bilden och idag hoppas jag på att få ännu lite mera grävt. Planen är att bygga vidare med fler och fler rabatter här, så att det bara blir smala gräsgångar mellan dem. Visst, det är ett långtidsprojekt, men genom att gräva och dela plantor kommer vi sakta framåt. 
 
 
Sen behöver vi fortsätta vända odlingsyta i gamla komposthörnet. Mellan tidningarna har jag sått dill, palsternacka,  morot och sallat och från det mot höger ska jorden vändas och så i juni ska vi plantera dit squash (både sommar och vinter), gurka och ärtor. 
 
Tur så är Tobias ledig i tbå dagar ännu, så vi kan pets på ute på gården allihopa.

Popcorn-fredag

Publicerad 2015-05-15 19:02:38 i Allmänt,

Båda barnen sov samtidigt idag på eftermiddagen, så jag somnade också. Ställde väckning åt oss, men missade med en timme, så det blev en lååång tupplur=pigg pojke nu på kvällen. Det utnyttjar vi genom att poppa en kastrull med popcorn och dricka äppeljuice. Riktigt mysigt med en sån kväll ibland. 
 
Imorgon ska Tobias och lillen åka iväg och simma och jag ska försöka få huset städat lite bättre än att bara dammsuga upp de största dammråttorna. Hoppas på att fröken tar en ordentlig sovstund på förmiddagen,  så att jag får två timmar på mig utan barn.

Första salladen

Publicerad 2015-05-14 11:59:50 i Allmänt,

Idag kunde vi blanda ihop vår första egna sallad för i år. Blandade asiatiska bladgrönsaker, spenat och rädisor hade vi i växthuset och så blandade jag ner lite gurka och tomat. Smakade sommar och gav en liten försmak på vad som komma skall.
 
Vi har precis vinkat av Tobias,  som ska jobba kväll.  Lillen ritar och fröken sover, så jag passar på att vila några minuter.  Blev en kort natt, för jag hade inte ro att somna om i morse,  när jag tänkte på hur mycket tvätt det fanns i tvättkorgarna.  Så jag steg upp,  fixade lite, tände i brasan ocv drack en kopp te i lugn och ro,  medan Tobias och barnen låg kvar i sängen.  Det var riktigt skönt att få tjuvstarta dagen lite, men nu efter lunchen skulle det nog vara skönt med en tupplur. 
 
Sömnen får nog vänta sisådär 9 timmar.  Istället ska jag hänga dagens fjärde och sista maskin tvätt, fortsätta med det eviga plockande och vänta på att fröken vaknar och vill ha mat. 

Upplevelser

Publicerad 2015-05-13 21:02:34 i Allmänt,

Igår åkte vi iväg hemifrån redan vid 9, med sikte inställt på Högholmen. Där gick vi omkring i timmer, tittade på djuren,  åt vår picknick, tittade på mera djur, lekte i lekpark och hade det bra. 
 
Vi såg lejon som lekte, en tiger som vilade på en klippa, en björn som lufsade omkring, små apor som klättrade i träd, små kängurur, vildhästar med ett 2veckor gammalt föl och många, många påfåglar. 
 
Lite mer än fyra timmar gick vi där, upp och ner för backar. Ibland åkade lillen vagn, ibland gick han och ibland var han i famnen. När vi hade sett på allting åkte vi till Tobias mamma på middag,  umgänge och övernattning. 
 
Idag åkte vi till Tobias mormor för mera umgänge,  lunch och lek. Vi fick maräng med grädde och bär till efterrätt,  så det blev många mmm från lillens håll.
Därifrån åkte vi vidare till Drumsö och parkerade bilen vid Tobias storebror och tog bussen in till centrum.  Där träffade vi Tobias pappa och bror. Tanken var att gå på zoologiska museet en stund, men det skulle stänga nästan genast som vi kom dit,så istället blev det en stund på cafe och en promenad. Sen åkte vi buss tillbaka till Drumsö igen (bussar är toppen,  enligt lillen, så han skrattade och var glad)
 
Efter en heldag på vift blev det  sen middag på "restaurang"(shell) och så hem och få upp värmen i huset. Nu ska vi försöka få lillen att sova, och sen blir det nog sängen för resten av oss snart. 

Lugn kväll

Publicerad 2015-05-11 15:42:23 i Allmänt,

Här hemma ser jag fram emot en lugn kväll.  Te, Buffy, sällskap i soffan och kanske ett fotbad, för att slappna av riktigt ordentligt. Har varit två nätter med mååånga väckningar,  så energin är ganska låg just nu. 
 
Imorgon däremot, då ska vi vara pigga och åka iväg på äventyr. Högholmens djurpark står på schemat,  sen en övernattning hos Tobias mamma och så på onsdagen åker vi en sväng till Tobias mormor innan vi kommer tillbaka hem. Egentligen hade vi planerat att ta Högholmen på onsdagen, men då är det utlovat regn och blåsigt, så det känns som en bättre idé att ta det imorgon. Tror lillen kommer att älska att få se på alla djur. Tänk nu, apor,  fåglar, stora kattdjur och annat spännande. 
 
Men det är imorgon.  Nu ska jag fixa i ordning en tidig middag, sen ska huset plockas i ordning (just nu täcks vardagsrumsgolvet av ett lager Duplo,  blöjor och mynt...), lillen bäddas ner i sängen och sen är det soff-date för resten av familjen. 

Feber, lekpark, vitsippspromenad och morsdag

Publicerad 2015-05-10 06:54:17 i Allmänt,

Vi har haft omväxlande dagar, för på fredagen hade lillen feber, så vi tog det riktigt lugnt, men igår var han hur pigg som helst, så vi kunde vara ute igen.
 
Vi hade redan tidigare bokat lekplats-date med Martina,  så när vi hade varit i gång i några timmar och lillen var pigg och ingen feber visade sig, packade vi oss i bilen och åkte till en lekpark i grannstaden.  Lillen fick leka i lite mindre än en timme, sen tyckte jag att han skulle ta det lite lugnt, så vi packade ner barnen i varsin vagn och gick på promenad.  En riktig vitsippspromenad,  genom ett naturområde. Helt otroligt fint!
 
Efter den rundan sov båda barnen i vagnarna, så vi satte oss utr på ett café på torget och drack te. Solen var varm, torghandeln i full gång och körsbärsträdet blommade i närheten. Så vaknade barnen,  det var dags för dem att få lite gott i sins magar och sen blev det ännu en kvarts lek i lekparken innan jag och barnen åkte tillbaka hemåt.
 
Vi missade dock vår avfart och åkte istället till mamma och Fia en liten stund,  innan vi alla åkte till mommo min, för att tjuvstarta morsdagsfirandet. Sen var det dags att åka hem och väcka Tobias,  lillen och han var ute en stund, vi åt middag och tog det lugnt. Så åkte Tobias iväg till jobbet och jag och barnen kröp ner i sängen.  Vid 21 sov båda barnen, så jag läste en stund innan jag också tog natt.
 
Nu har jag hunnit vara vaken en stund, fröken vaknade precis, lillen fortsätter snarka efter en orolig natt och nere hör jag Tobias som fixar morgonmål. Så nu firar vi lite morsdag här hemma,  sen ska Tobias sova och jag tar barnen med mig för några timmar hos mamma. Då får Tobias lugnare att sova och vi har lite umgänge:)

Värt att fira

Publicerad 2015-05-07 19:28:41 i Allmänt,

 En sådan här korg åkte vi iväg med till världens bästa syster/moster idag. Hon blev klar med sina närvårdar-studier och det måste vi ju skåla för! Blev två timmars umgänge (och plocka i oss det mesta ur korgen;)) där, innan det var dags att komma tillbaka hem, plocka in allt som samlats ute på gården under dagen och få lite saltigt i magen innan det blev sovdags för lillen.

Trött flicka

Publicerad 2015-05-06 08:45:38 i Allmänt,

Vi steg upp med Tobias lite före 6 idag. Åt morgonmål och fröken fick en flaska, efter det har hon sovit här nere i vagnen, så jag och lillen har hunnit umgås mycket.
 
Sprutorna var lite jobbigare för henne, så det var en hel del gråt under kvällen och oroligt under början av natten, men 1-6 sov hon lugnt i alla fall. Lillen var också orolig några timmar då vi lade oss, så klockan var väl 1 innan jag och Tobias somnade också.  Det var tunga ögon i morse, kan jag säga. 
 
 
Innan jag hann publicera vaknade fröken, men lillen somnade istället. Och han somnade helt själv, ville bara bli nerbäddad i soffan, sen skulle jag gå bort. Vanligtvis vill han helst somna i min famn på dagen.
Jaha, tydligen får jag mycket tid att umgås med ett barn åt gången idag. Sånt är ju mysigt:)
 

Vi fick ett tips

Publicerad 2015-05-05 13:11:36 i Allmänt,

I förrgår fick jag ett meddelande av mamma att det fanns får och lamm i en hage inte så långt från oss. Så igår åkte vi dit.
Ojj vad lillen tyckte det var spännande att se på dem (och hästar, hönor och tuppar). Och vad söta de var! Ett av lammen pratade med lillen och svarade alltid när han sa Bäää. Så där stod vi i förmiddags solen och tittade på djur..
 
Idag på morgonen klädde lillen på sig skorna och ville iväg igen,  så någon dag här snart blir det nog ett nytt besök. Och så har jag lovat en utflykt för att titta på kossor. Djur är så spännande!

3månaders vaccin

Publicerad 2015-05-05 10:17:41 i Allmänt, Fröken,

Idag har jag och fröken varit till rådgivningen på hennes första vaccination. Det gick riktigt bra, även om det blev lite tårar. 
 
Växer gör hon fortfarande i bra takt. Senaste kollen var 30.3 och sen dess har hon ökat med 3,8cm och 965g. Nu är hon 64,5cm lång och väger 6125g. Hon är stark i rygg och nacke och en glad liten baby, enligt rådgivningssköterskan:)
 
Nu hoppas jag att hon inte reagerar så starkt på sprutorna, för jag blir ensam med barnen vid 1, då Tobias åker iväg till jobbet.  Har i alla fall lätt mat åt mig och lillen och inga planer, så i värsta fall klarar vi kvällen med en baby i famnen. 
 
 

Utedag

Publicerad 2015-05-03 19:04:54 i Allmänt,

Det blev verkligen en dag ute idag, speciellt för lillen.  Vi gick ut 10.30, åt lunch ute, han sov en timme i vagnen,  sen fortsatte vi uteleken, åt mellanmål i sol/hagel/regn(mycket omväxlande väder där en stund), lekte ännu mera och kom sen in för middag, bad och sova. Nu snarkar han uppe i sängen och här nere ska vi plocka undan lite, tvätta oss och sen se på The Big Bang Theory. Kanske dricka lite te och bara njuta av den där sköna känslan i kroppen efter en dag utomhus. 

3månader

Publicerad 2015-05-03 11:25:11 i Allmänt,

För tre månader sen var vi på BB och åt lunch, för att sen åka iväg och köpa glass, juice och mellanmål åt Tobias.  Vi var inställda på ungefär ett dygns väntan på vår lilla baby, men istället kom hon 5,5h senare.
 
Nu har vi en tre månader gammal fröken som växer så det knakar, inte alls vill ligga ner i famnen utan vara upprätt så att hon ser, kan vända sig, ler och pratar på och är den finaste lilla flicka jag vet. Otroligt så tiden går!

Oj va det går!

Publicerad 2015-05-02 18:05:00 i Allmänt,

Idag vände sig fröken för första gången från mage till rygg. Och snabbt gick det! Hon har bråttom att kunna börja leka med storebror:)
 
Nu tar hon en powernap i min famn (brukar bli 15-20min), så att hon sen orkar med kvällstvätt och busa lite tills det är dags att somna för natten runt kl22. Sen ska jag plocka undan dagens kaos och efter det hoppas jag på att lillen har somnat, så att jag och Tobias får se på The Big Bang Theory. 

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela