ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Sista mars

Publicerad 2014-03-31 20:21:15 i Allmänt,

Tänk, imorgon är det april och i och med det vår enligt min kalender(nog för att det i princip varit vår sen slutet av februari, men nu blir det "på riktigt"). 
 
Idag har vi jobbat på att få Tobias frisk från sin flunssa; matat med te, färskpressad apelsinjuice, mera te och lite honung på det och lillen har bidragit med pussar och att få pappa att skratta, det om någonting är medicin! Nu hoppas vi på att en ordentlig natts sömn får honom att vakna pigg och kry imorgon.  Han sover på soffan för att inte störa mig och lillen med sitt snytande och hostande och för att lillen inte ska störa sen när han flyttar över till mig någon gång under natten.
 
Nu ska jag fundera på morgondagens program, lyssna på lillens nöjda suckar i sömnen och sen stänga ögonen och drömma om sol och varma stränder, eller något annat trevligt. 

Åland tur och retur

Publicerad 2014-03-30 20:31:33 i Allmänt,

Nu sitter vi i bilen på väg hem igen, hela familjen på rad i baksätet. Vi har haft en superbra dag och lillen har trivts jättebra:)
 
Vi har ätit gott morgonmål vid buffén och lillen har viftat nöjt med sina smörgåsar och tittat på havet. Sen har vi promenerat runt i tax-freen , spelat bingo och lillen har lekt i ett bollhav för första gången i sitt liv.  När det blev dags för lunch sökte vi upp ett ställe som sålde goda tapas och satt där och njöt medan lillen sov lite i sin vagn. Sen var det dags att byta Amorella till Grace och åka tillbaka mot fastlandet.
 
Vi fortsatte tax-free-tittandet, spelade kort, gick på däck med lillen så att han fick somna i friska luften och åt en rejäl middag. Fisk och skaldjur, kött och grönsaker, ost och kex, glass och goda efterrätter. Lillen sov lugnt i sin vagn tills vi var sprickfärdiga och sen tyckte han det var hans tur att få middag. 3st potstisar mosade med smör och mjölk, en smörgås och lite kvarg och grädde blandad mef papaya. Nam nam.
 
Sen hann vi med ännu en snabb runda i tax-freen och lite spel på maskiner innan  det var dags att packa lillens vagn full med saker och ta oss av båten. En jätteskön dag och lillen charmade en massa människor, så klart!

Härliga tider!

Publicerad 2014-03-29 07:31:19 i Allmänt,

Vår lilla pojk har börjat sova på nätterna! De två senaste nätterna har han somnat kvart före 9 och sovit till 3.40 och 4.20 i egen säng och sen flyttat över till oss och sovit vidare till 5.25. Hoppas, hoppas han fortsätter på denna bana, för gissa om vi njuter!?
 
Denna lördag är planerna att, för min del, jobba några timmar. Sen ska stolarna målas ett andra varv och så ska vi elda i grillen. Gäller att ta tillvara dagen, om det blir kallare i nästa vecka.  Mot kvällen ska vi packa över lillens bilstol och vagn i mosters bil och packa ihop alla saker som behövs på vår söndags-kryssning. Är inte lite saker som behövs för en dag på vift med en busig pojk. 3 pipmuggar(de kastas i golvet i en rasande takt och på båten vill man inte plocka upp den ovh låta honom fortsätta dricka), två flaskor, lunch, mellanmål, middag och ersättning, ett ombyte kläder för hela familjen (om jag och Tobias inte tar med ett ombyte kan vi väl vara säkra på att få en tallrik med mat i famnen, spyor eller liknande...) blöjor, någon leksak och säkert annat som jag kommer på under packningens gång. Tur att vi har hytt att dumpa alla saker i!

Torsdag

Publicerad 2014-03-27 12:22:07 i Allmänt,

Idag tar vi det lugnt här hemma.  Eller, jag försöker ta det lugnt, men lillen ser till att jag får hoppa upp och lyfta bort honom från kattmaten, citrusarna, sopborsten och liknande platser. Väcktes trött vid 5.25, så bestämde att idag blir vilodag, så att hjärnan orkar med några timmar jobb i eftermiddag.
 
Efter jobbet ska jag på sko-jakt. Jag och Tobias behöver fejk-crocs att ha när vi går ner till duschen och lillen behöver skor som hålls på fötterna.  Han har börjat förstå att han kan krypa och röra sig också ute och då hålls inte stoppatofflorna på, så min plan är vårskor med ett extra par yllesockor i. Kommer inte vara kul att få på, men förhoppningsvis hålls de sen på istället. 
 
Annars blir det inte mycket gjort idag.  Lite hann jag kratta medan lillen sov och Tobias borde också få ungefär 2timmar att pyssla på med vad han vill när lillen tar sin eftermiddagslur. Sen blir det att fixa grisfile och sparrisrisotto till middag och kanske hinna se ett avsnitt Bones när lillen har somnat för natten. Och sen mycket sömn för att ladda upp för söndagens tidiga väckning och långa dag på vift. Vid 6 ska vi starta mot Åbo och båten och så är vi väl hemma runt 9 på kvällen. Planen är ett lyxigt morgonmål och en ännu lyxigare middag. Där emellan spelmaskiner, bingo, taxfree-shopping, lek i bollhavet(om där finns sånt?) och titta på människor. Kommer bli en superdag:)
 
Men nu ska jag återgå till en av lillens favoritsysslor för stunden: sitta tillsammans på golvet och gapa stort medan jag säger "Aaaa" och han försöker få in en boll i min mun medan han skrattar och säger "Aaaa" han också.

Blåser storm

Publicerad 2014-03-26 08:20:18 i Allmänt,

Usch vad det blåser ute... Solen skiner så fint, men blåsten gör att jag helst håller mig inne. Lillen har precis somnat,  så jag har troligtvis runt 3 timmar på mig att göra vad jag vill. Eller kanske inte riktigt vad jag vill, eftersom det jag vill är att simma i ett varmt Medelhav och det kan ju bli lite stressigt att hinna med på tre timmar.
 
Så istället för att simma blir det att städa lite här inne och sen försöks hitta någonstans på gården där det är både sol och lä, så att jag kan fortsätta målandet. Har som mål att ha stolarna klara innan vi åker på snabbvisit till Åland på söndagen.

9månader

Publicerad 2014-03-26 06:36:59 i Allmänt,

Ja, igår hade vi den där dagen då man brukar säga "tänk, nu har han funnits lika länge utanför magen som inne i". Med tanke på de där 16 extra dagarna han campade i min mage är det ju inte riktigt så, men i 9månader har vi i alla fall kunnat pussa, krama, dofta på, beundra och se honom utvecklas. Från ett litet rött knyte till vår stora pojke som nu står bredvid mig i soffan och fäller ner termometerns display bakom batterirt för att sen kunna dra upp den igen med hjälp av sladden. Nog har han lärt sig ett och annat!
 
  • Han börjar bli riktigt stadig på benen och går längsmed möblerna.
  • Han kryper fram i galopp. Armarna går som små propellrar och hela pojken lyser av lyckan att kunna ta sig vart han vill.
  • Han säger "Mamma" och "Paapaa".
  • Han känner igen klocka, lampa, tavla, kissa/katten, bollen, mamma och pappa (kanske något mera jag inte kommer på nu) när man pratar om det.
  • Han vet att det ska hända någonting med lamporna om han trycker på strömbrytaren.
 
Nu är det bara 3månader kvar så får vi fira 1års kalas med tårta och paket. I en låda finns det redan ballonger,  serpentiner och lite annat pynt och i mitt huvud pågår full planering av tårtan. Gäller att vara ute i tid eller något sånt;)

Inga stordåd

Publicerad 2014-03-25 14:14:44 i Allmänt,

Men lite smått har jag fått gjort. Ett släp ris och kvistar är lastat och ska imorgon få flytta till aven, två skottkärror med rötter från rosenhallonen är bortförda från gården, några kvadrat gräs har fått sig en uppfräschning av krattan och nedre våningen är (igen) dsmmsugen. Förutom det har jag och lillen lekt en massa, ätit knäckebröd med smör, umgåtts med Maja och lillen har gungat en stund innan det blev dags att sova eftermiddagslur.
 Nu ska jag packa ut mig i bilen och sen sitta framför en dator några timmar innan det blir en sväng till butiken och sen kväll med familjen:)

Hmm...?

Publicerad 2014-03-25 08:19:15 i Allmänt,

Vart tog gårdagens superväder vägen? Inte är det ju dåligt väder, men inte gör det så jag får lust att stå ute och måla heller. Istället har jag kokat en till kopp te, lyssnar på radio, skickar krya-på-er-mail till lillens moster och mommo, kollar på olika sidor på nätet och funderar vad för stordåd jag ska göra idag. Lillen befinner sig i drömmarnas värld ute i vagnen, så gissar på att jag har ungefär 2 timmar på egen hand nu innan det blir dags för bus, lunch och mera bus.

Frisk luft i mängder

Publicerad 2014-03-24 18:13:35 i Allmänt,

Idag har jag och lillen varit ute i över 5 timmar! Så otroligt skönt med vårvärme och sol. Har fått allt möjligt gjort, slappat i solen invirad i ett täcke, kännt på gräset med lillen, haft en snabbvisit av famo och fafa och mest bara njutit av att ha alla möjligheter att göra det jag känner för för stunden. 
 
Som avslutning på en bra dag har vi nu ätit en grisgryta med kokosmjölk som var så där perfekt kryddig att det brände lite i halsen när man åt den. Och i ansiktet känner jag att det spänner lite av all sol, så tills imorgon blir det att söka fram solkräm. Ojoj vad jag ska bli brun om vädret fortsätter vara så här fint;)

Vila

Publicerad 2014-03-24 12:40:27 i Allmänt,

Vila när lillen vilar var det ju. Just nu tar jag det på fullt allvar:)
 
 

Måndag

Publicerad 2014-03-24 07:28:46 i Allmänt,

Jepp,  så var det måndag igen och vi är tillbaka i verkligheten med att Tobias är iväg på dagarna. Har ju varit bortskämda med att hela familjen fått vara hemma tillsammans i lite över en vecka nu, så känns lite ovant att vara på tu man hand igen.
 
Idag ska dagen fyllas med diverse sysslor här hemma. Alla saker vi fick från Tobias mormor igår ska gås igenom och få plats, en maskin lakan tvättas och hängas ut på tork i solen, nedre våningen dammsugas, växter planteras om och frön sås (så långt myllan räcker), stolar målas och en köttgryta med kokosmjölk fixas. Och så det viktigaste av allt; leka och gosa med lillen:)
 
Börjar i alla fall dagen med en sovande pojke i min famn och försöka få någon ordning  på alla projekt jag skulle vilja få gjort här hemma; bygga terrass, mura grill, riva övre våningens brasa och istället få ett skåp där, röja och fixa källaren, sätta in flera hyllor och skaffa en dörr till vår inbuktning i vardagsrummet, bygga odlingslådor, skrapa och måla 12 fönster, bygga om alkoven... Helst vill jag ju få allting gjort på en gång, men deg går ju inte, så blir att beta av dem ett i taget.  Frågan är bara var vi ska börja?

Planerar dagen

Publicerad 2014-03-23 07:53:59 i Allmänt,

Sitter i soffan med en sovande pojke i famnen och fundrar vad som behöver göras idag. Blir sysslor inomhus idag, som att tvätta, städa och plantera om lite. Eftersom lillen är mycket piggare nu än för två dagar sedan kommer vi troligtvis åka iväg och säga grattis åt hans farfar som fyllde år på fredagen.
 
De två senaste nätterna har varit riktigt bra, bättre än innan lillen bleb sjuk. Han har sovit runt 5timmar lugnt i egen säng och sen flyttat över mellan mig och Tobias och sovit där till 6. Härliga tider! Hoppad han håller dem när flunssan är över:)

Vill göra allt och lite till

Publicerad 2014-03-22 14:18:24 i Allmänt,

Idag gör solen att jag hoppar från en syssla till en annan, men det gör kanske inte så mycket.  
 
Började dagen med några timmar jobb och sen åkte jag vidare till matbutiken och Rautia för lite shopping.  Eftersom det är utlovat soligt och fint väder till nästa vecka tyckte jag att det passar utmärkt med lite målning.  Fyra klaffstolar ska slipas, tvättas och målas knallblåa och så ska det sågas, målas och byggas stöd till fyra buskar. Hittills är stolarna slipade (mest tack vare Tobias) och några av delarna till buskstöden sågade och målade. 
 
Efter det blev det kakao och bullar i solen och det gav en sockerchock som gör att jag nu hoppar från en syssla till en annan. Krattar några kvadrat, gräver upp några små penseplantor, krattar lite till, rensar lite, för bort några högar med löv, gräver upp några plator rosenhallon, tittar upp i träden och ser vilka grenar som måst bort så fort vi  skaffar oss en stege, ritar ut vår blivande terass i jorden och pratar, viftar och förklarar hur jag tänkt för Tobias (vi var helt på samma bana, så nu gäller det bara att bygga;))... Och så sätter jag mig på en låda och är nöjd med mig själv som fått en del gjort.

Piggare pojke

Publicerad 2014-03-21 17:18:46 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Idag har vi en mycket piggare pojke. Det är mest den jobbiga hostan som pinar honom. Tobias ringde hälsocentralen imorse och frågade lite vad de tyckte gällande lillens flunssa och så blev det ett besök hos tant doktorn. Rossligheten vi hörde när han andades satt i halsen, inte i lungorna, så det var ju skönt, men lite rodnad såg läkaren i ena örat, så nu är det en kur mot det som gäller några dagar framåt.
Lillen hade varit så duktig, också när de stack honom och tog CRP (jobbar på att inte föra över min rädsla för nålar och sjukhus i stort till honom. Tur att Tobias kunde ta denna gång!).
 
Men som sagt är han mycket piggare, så förhoppningsvis är hela flunssan på väg bort. Idag har det varit vår vanliga, pigga, busiga pojke här hemma. Inte den där hängiga och ledsna kopian av honom. Just nu kryper han runt här på golvet och anfaller alla saker han inte ska leka me : DVDna, datorsladden, myllan i citronens kruka och en liten papperslapp som hade hamnat på golvet. Jepp, vår lilla busunge är tillbaka:)

Gör det bästa av situationen

Publicerad 2014-03-21 14:54:00 i Allmänt,

Eftersom idag ändå skulle bli en dag i soffan tyckte jag att vi kunde göra det bästa ab situationen. Så vi äter bullar och dricker mjölk:)
Lillen sover utanför fönstret, My uppe på brasan och Maja i vår säng, så vi tar det lugnt allihop. 
 
 

Nu tar vi natt

Publicerad 2014-03-20 19:44:56 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Nu har jag och lillen krupit ner i varsin säng och ska försöka sova bort flunssan. Vi har satsat allt på att lillen ska kunna sova gott några timmar i alla fall; bad med lavendelolja framför en varm brasa,  massa gos i famnen, gröt, saltlösningsdroppar i näsan, kastrull med eukalyptus-lavendelvatten under sängen och fönstret på glänt. Eftersom vi tror han har sjukt i kroppen (svårt att veta när han inte kan säga hur han mår) fick han lite panadol också, så vi håller tummarna att han nu mår så bra han bara kan.
 
Dagen har igen gått i sömnens tecken för lillen. 9-13 sömn, två timmar vaken då vi sku hinna med båda lunch och mellanmål och så sova i vagnen 15.15-18 igen. Även om han sover mycket märker man att han inte mår helt bra i sömnen heller. Han gråter både i sömnen och vaknar med jämna mellanrum gråtande, stackarn... 
 
Men just nu sover han i alla fall gott. Andas djupt och mumlar lite emellanåt. Lika bra att jag också stänger ögonen och flyttar till drömmarnas världen för de närmaste timmarna. 

Två kraxande kråkor

Publicerad 2014-03-20 10:05:00 i Allmänt,

Det är jag och lillen det, hostar och är hesa. Lillen sov ändå lite bättre i natt, så kanske kanske han är på bättrings väg. Vi fortsätter i alla fall med att vila mycket, lillen ute i sin vagn och jag inne i min fåtölj.  Och dricka varm för min del. Tobias verkar än så länge ha kommit undan flunssa, så vi får hoppas på att han får hållas frisk.
 
Medan jag sitter här och pimplar varm citron-ingefära dryck passar jag på att drömma om mitt hus som jag ska ha när jag blir stor. Ett lyxigt, varmt badrum med badkar, växter, matchande handdukar, tvålar som doftar ros och lavendel och en fluffig matta att gräva ner tårna i när jag borstar tänderna.
 
Ett kök med stora fönster att ställa krukor med örter i, massor med skåp för alla kärl, fina, udda kärl med vackra färger och mönster, gärna en vedeldad spis...
 
 
En matsal med plats för många gäster. Ett vardagsrum med mjuka soffor, en sprakande brasa, rejäla hyllor fyllda med intressanta böcker. En vinterträdgård fylld med citrusar, olivträd, chili, örter och övervintrande pelargoner.  Ett sovrum med en stor, inbjudande säng, bäddad med lakan som doftar sommar, där hela familj kan krypa ner och slöa bort en extra timme regniga dagar.  Glada, spännande rum för lillen och eventuella syskon, där de kan leka och fantisera, bygga kojor och bjuda kramdjur och dockor på kaffekalas. Och så en gård, full med vackra ekar, fruktträd, buskar, perenner, lökar och ett växthus med en kamin i, så att vi kan sitta där ute på våren och nästan tro att det är sommar.
 
Ja, det kostar inget att drömma, men för att förverkliga drömmarna behövs det en och annan slant...
 
(Mina drömma-mig-bort-bilder kommer från flickr.com)
 
 

Doften av en blommande citrus

Publicerad 2014-03-19 09:23:00 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Citronträdet som jag släpade hem från Ikea har nu slagit ut sina första blommor och sprider en ljuvlig doft i vardagsrummet. Passligt nog är jag snuvig, så för det mesta känner jag inte doften, men när jag kom in från min morgonpromenad med lillen fick jag för en liten stund njuta. Förra året var det föresten likadant.  Någon dag innan knopparna slog ut fick jag flunssa och missade deras doft... Som tur finns det en massa knoppar på vårt citronträd,  så det kommer nog att blomma länge ännu:)
 
Lillens flunssa sitter kvar. Han sov lugnt i två timmar igår på kvällen, men efter det var natten orolig. Jag och han slumrade på soffan största delen av natten och vid halv 6 tog Tobias över, så att jag fick lite sömn. Hans matlust är inte den bästa, men han plockade i alla fall i sig lite frukt- och smörgåsbitar och drack vatten nu på morgonen. Förhoppningsvis sover han skönt i några timmar nu, när han får ligga ute, så kanske det smakar med lunch sen.
 
 

Kurerar bäst vi kan

Publicerad 2014-03-18 17:22:00 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Det är en trött liten pojk vi har här hemma idag. Han sov i 4timmar mitt på dagen. Frisk luft gör att han kan andas ordentligt och hostan verkar inte heller reta ute. Idag är inte mat helt toppen och speciellt flaskan hoppar han gärna över. Som tur dricker han vatten och äter frukt, så då är det nog inte så farligt om han äter små portioner gröt och mat.
 
Försöker hjälpa honom få upp näsan med saltdroppar, hemska saker tycker lillen,  men de hjälper nog lite. Var på eftermiddagen iväg till hälsokostaffären och köpte eterisk olja med eukalyptus. Satte några droppar i en kastrull, tillsammans med lite lavendelolja och en kvist rosmarin och så på med en liter kokande vatten.  Det fick sen stå och ånga i vardagsrummet och jag och lillen höll oss nära det. Skönt för andningen och lillens näsa verkade öppna sig lite, så ikväll blir det en likadan kastrull i sovrummet och förhoppningsvis bättre sömn. Och så ha fönstret öppet på liten springa, så att luften är sval och frisk.

Vad som behövs

Publicerad 2014-03-18 10:26:00 i Allmänt,

Efter en orolig natt finns det inte mycket som är skönare än att flytta min fåtölj bredvid brasan, kasta in några nya vedklabbar, en stor kopp te på 30cms avstånd, ett (i alla fall någorlunda) städigt hus och inget som måst göras innan lillen vaknar. Krävs nog en hel del för att jag ska överge denna plats under den närmaste timmen.
 
 
 

Så var vi två...

Publicerad 2014-03-18 06:53:36 i Allmänt,

... med flunssa. Min hals känns inte alls kul, kroppen är sjuk och näsan täppt. Lillen har varit ännu mer täppt i natt än förra, så jag och Tobias har delat på natten. 00-04 låg jag och lillen på soffan och efter en flaska gick Tobias och lillen ner.
Nu hör jag en glad röst som babblar på, så jag ska trassla mig ur täcket och gå ner och kolla hur de mår:)

Flunssa

Publicerad 2014-03-17 07:28:44 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Lillens övernattning hade gått riktigt bra. Han hade sovit med mommo och inte vaknat mera än hemma.
 
I natt har han däremot inte sovit så bra, pga. en täppt näsa.  Han har hostat lite några dagar och igår ökade hostandet. Han somnade i alla fall bra och sov till halv tolv tiden. Sen flyttade han över till mig och jag hörde hur han snörvlade.  Det blev bara värre under natten och han sov oroligt när han inte fick luft genom näsan. Det enda sättet han var lugn på var när han sov på mage på mig. Runt 4 började han kännas varm också, men inte så varm att vi blev oroliga. 
 
Vid 6 tog han morgon och är nog nästan sitt vanliga jag. Hostar, är lite varm och lite trött, men leker, åt morgongröten bra och säger "Mamamam", så det verkar inte vara så jobbigt för honom. Jag ha i alla fall satt in en handduk under huvudändan av madrassen i vagnen, så kan han förhoppningsvis sova bra ute nu under dagen.
Och så har jag lovat honom apelsiner, mycket gos i famnen och att han får sova på mig så mycket han behöver. Vill att min älskling snabbt blir frisk!

Förstår mig inte på mig själv

Publicerad 2014-03-16 06:31:20 i Allmänt,

Alltså, varför vaknar man vid 5 när man skulle få sova hur länge som helst? Och varför är man full med energi och har omöjligt att somna om efter 2 timmar på soffan? Och varför är det enda man kan tänka på vad för städprojekt man ska ta itu med tills det är ok att åka iväg och söka hem sin älskling?
 

Att vakna lillen-tid

Publicerad 2014-03-16 04:46:23 i Allmänt,

Lite före 5, alltså normal vakna-med-lillen-tid , slog min hjärna igång och det var omöjligt att somna om. Efter en stunds vändande och vridande i sängen konstaterade jag att jag bara stör Tobias, så jag tassade ner för våra knarriga trappor. Nu har jag istället bäddat ner mig i soffan med en kopp te och hoppas på att snart bli sömnig igen så att jag får krypa tillbaka ner under täcket någon timme.
 
Igår kväll gick inte riktigt som vi tänkt oss. Varken lådor eller grindar blev fixade. Mojängerna vi hade till att säkra lådorna med fungerade inte till vårt kök (varför gör Ikea saker som inte passar ihop med deras egen köksinredning?) och efter lite funderande konstaterade vi att det är bäst att göra slut finessen på trappans staket innan grinden sätts på plats. Så istället blev det en brasa, några tända ljus och två avsnitt Bones och sen sova. En riktigt skön kväll trots alla bråkigheter med baby-säkrandet.

Första övernattningen

Publicerad 2014-03-15 09:21:13 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Jepp,  i natt ska lillen på sin första övernattning utan mig och Tobias. Ikväll efter middagen åker vi alla till mommo och moster och när lillen har det bra med dem åker jag och Tobias hem. 
 
Det här har varit bestämt i två veckor nu och hela tiden har jag tyckt att det är länge dit, men igår slog det både mig och Tobias att det ju är NU! Förhoppningsvis går det i alla fall bra och jag och Tobias får sova en hel natt. Första gången på 1år för min del (ska vi slå vad om att jag kommee vakna 10ggr i alla fall?). 
 
Innan vi tar vår (förhoppningsvis) 12 timmars natt är planen att göra huset lite säkrare för lillen. Två grindar ska upp, lådor och skåp ska få spärrar. Sen blir det kvällsmål i soffan framför en serie/film, mycket spännande planer för vår barnfria kväll.

Lillen växer

Publicerad 2014-03-14 13:49:35 i Lillen 6-12månader,

Blev lite pysslig av mig och fixade ihop lillens växtkurvor, både längd och vikt. Har flera gånger tänkt att jag ska göra det, men alltid kommer något annat emellan. Roligt att se hur pass jämt han går. Nu har vi ju inget rådgivningsbesök förrän vid 1år, så blir ett långt hopp.
 
 

Ett stop te, tack!

Publicerad 2014-03-14 12:42:23 i Allmänt,

Vet inte riktigt hur det är möjligt, men jag glömde mitt morgonte idag! Att dricka sitt morgonte klockan halv två... Nåja, jag tar igen den missade koppen genom att fixa ett helt stop med te, sätta mig i soffan och läsa min nya favoritblogg i några minuter. Sen måste jag få ordning på nedre våningen och maskinen som har varit färdig sen 10 måste hängas ut. Som tur sköter maten sig själv i ugnen och lillen sover dagens andra pass, så jag har tid att pyssla på tills Tobias tycker det är dags att stiga upp.

Sömningt

Publicerad 2014-03-14 08:23:12 i Allmänt,

Det är en sömnig morgon i frontmannahuset idag. Tobias har haft två nätter vak och ligger nu och sover. Lillen har sökt sin pappa båda nätterna, så sömnen har varit lite orolig och så tyckte han att 4.10 var passlig tid att vakna imorse. Efter en flaska och 20minuters vaggande och sjungande somnade han om och sov 45minuter till, så hann i allla fall slumra lite. Nu tar han dagens första sovpass iute i vagnen. Fanns inte en chans att han skulle ha orkat vara vaken till efter lunchen, då han var sömnig redan före morgonmålet. Får bli en dag med tre kortare sovpass istället för 2långa bara.
 
Själv har jag lagt mig på soffan med My och värms av solen som skiner in genom fönstret. Min plan är att njuta här en stund, läsa några bloggar och söka något gott recept på torrkaka. Fick en kakform igår (har i 5års tid tänkt att jag måst skaffa en, men aldrig har det blivit av. Tur hade Tobias mormor en som hon ville bli av med, så nu är jag lycklig ägare av en finfin kakform:) ). Om solen lyser lika fint i eftermiddag ska jag lura Tobias med ut i trädgården på te och en bit, förhoppningsvis, god torrkaka. Gäller att njuta idag för sen tänker vädergudarna inte vara lika vänliga me oss längre.

Gick bananas på Ikea

Publicerad 2014-03-14 05:46:00 i Allmänt,

Blev en del shopping som hörde till gruppen "fint som jag ser som jag bara måste få" igår på Ikea. Några tallrikar och en hög med bestick i plast till lillen, en rulle presentpapper, en kruka rosmarin, en kruka potatisnarcisser och så det som fick både lillen och Tobias att skaka på huvudet: ett citronträd.
 
Efter en liten frisering med sekatören är det nu jämnare till formen och förhoppningsvis kommer det växa sig jättefint under sommaren! Citronerna ligger nu i en skål och är fina, vågar inte äta dem när man inte vet vad de är besprutade med...

Morning!

Publicerad 2014-03-13 05:52:38 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

Dagens första morgonmål avklarat för oss båda och nu har vi samlat med oss några kramdjur och campar i sängen. Om ungefär en timme kommer Tobias hem och då blir det gröt för oss alla innan Tobias tar över sängen för lite välförtjänad sömn.
 
Nu börjar lillen få koll på krypandet.  Hittills idag har han tagit sig fram lika mycket krypande som på mage:) Och i morse var han inte långt från att säga "Pappa". Nu måste vi börja öva mera på "Mamma", blir ju orättvist om han säger pappa men inte mamma!
 

Dagens sista kopp te

Publicerad 2014-03-12 19:40:18 i Allmänt,

Nu sover lillen skönt i sin säng, Tobias är på väg för att jobba natt och jag har slagit mig ner i min fåtölj med en kopp gott te. Här tänker jag sitta en stund och bara vara, njuta av mitt te och doften av rökelse.
 
För att Tobias skulle få lite lugn och ro att sova under eftermiddagen åkte jag och lillen och hälsade på Linda &co.  Vi drack te, åt glass och päron, satt ute i solen och pratade. Samtalsämnena tar aldrig slut när vi umgås. Vi hoppar från barn till trädgård till mat till hemmen till odling tillbaka till mat till pyssel till drömmar och livet. Jag blir alltid på så gott humör av att umgås med henne och lillen tycks trivas bra omgiven av hennes tre barn på 5år, 3år och 5månader, så vi måste verkligen hitta mera möjligheter att träffas:)
 
Imorgon ska jag och lillen igen utrymma huset under dagen,  så att Tobias har lättare att sova. Då är det en Ikea-resa tillsammans med lillens gammelfamo som står på schemat.  Vi behöver en grind till övre våningen, haklappar, babymonitor, lampor, diskborstar,  förvaringslådor, kanske något fint tyg till några projekt som jag vill ta itu med och säkert något annat som jag bara måst köpa när jag ser det;) och så blir det ju självklart lunch bestående av köttbullar!
 
Men innan morgondagen är här ska jag och lillen klara en natt på tu man hand. Tobias är inte den som är borta på nätterna, det är bara en natt sen lillen föddes som vi inte sovit tillsammans alla tre. Vi har i alla fall förberett oss genom att buffa sängen in mot väggen och lagt ett duntäcke längst in, så att lillen inte rullar i golvet på sin jakt efter pappa. Tror natten kommer gå jättebra och det kommer vara lyxigt att börja natten med hela sängen för mig själv, oftast ligger jag ganska långt ut på kanten och har en liten pojk som buffar på mig.

Mellanmål

Publicerad 2014-03-11 13:15:45 i Allmänt,

Lillen sa att han vill ha blåbär-banansmoothie till mellanmål och jag var inte sen att lyda! Vilken portion som e vems får ni själv gissa;)
 
 

Nu gröt

Publicerad 2014-03-11 11:55:15 i Allmänt,

Nu har jag städat, krattat, rensat och njutit ute på gården i en timme och precis satt mig i soffan med en portion gröt till lunch. Tvätten hänger ute på sträcket och fladdrar i vinden, lillen sover gott och solen lyser bakom ett tunt molntäcke. Det kliar i kroppen att gå tillbaka ut, men först ska jag äta min gröt och vila 20minuter. Sen får jag fortsättat tills lillen vaknar.
 
Blandat med allt det glada och fina ute blev jag lite småförbannad på hundägare som inte plockar upp efter sina hundar. Kommer få gå en runda med spade och roskis längs med tomtgränsen, för annars vågar jag inte låta lillen krypa och gå runt där i vår och sommar. Funderar nästan lite på att slå ner några käppar i marken längs gården och knyta några påsar runt dem och en lapp där det står "Varsågod".
 
För att sluta positivt; en söt liten blommande tuva:)
 
 
 
 
 

Med en sovande pojk i min famn

Publicerad 2014-03-11 08:13:15 i Allmänt,

Försöker få lite ändring i lillens dagssömn, så att vi förhoppningsvis ändrar nätterna på samma gång. Försöker skjuta fram första sovpasset till att bli mitt på dagen och sen ett på eftermiddagen/tidig kväll. Eftersom han vaknar runt 5 orkar han inte hålla igång till 10.30-11 tiden, så igår och idag har han tagit en powernap på 15-20minuter i min famn runt 9, för att sen ha energi i någon timme till. Så mysigt med en liten pojke som sover i min famn och som jag sen får väcka med pussar och kramar<3
 
De senaste nätterna har faktiskt varit bättre, speciellt inatt när han sov 20.15-1.30 i egen säng utan att behöva sövas om en enda gång! Sen flyttade han över mellan oss och sov vidare där till 5 med bara en sövning. Det + den härliga vårsolen gör att jag har energi för 3 just nu, känns det som (eller så har jag bara normalt mycket energi, men är ovan me det:P).
 
Nu ska jag väcka lillen, gosa med honom lite och så slänga i en ny maskin tvätt. När lillen tar sitt "riktiga" sovpass ska byket få fara ut på sträcket och torka i solen. Sen blir det trädgårdsarbete för hela slanten:) Kan livet bli bättre än såhär?

Inga sjusovare här inte!

Publicerad 2014-03-11 05:16:37 i Allmänt,

Lillen och jag är up and going strong:) Vid 5 tyckte han att det var dags för en flaska och sen stiga upp, så nu har vi bytt pyjamasarna till mjukiskläder, satt igång radion, hälsat på mumin-tavlan och dragit ut innehållet i en av lillens två leksakslådor över golvet. En riktigt bra start med andra ord.

Tobias ligger kvar i sängen och sover (hoppas han har hittat öronproppar, för lillens lek hörs!) och tills han stiger upp har jag och lillen tänkt fixa ett riktigt lyxmorgonmål. Bacon, äggröra, tomat, apelsin, efterugnsbröd och te. Och för lillens del en kokt omelett av äggula, gröt med drottningspuré och apelsin. Ibland måste man lyxa till en vanlig tisdag!
 
Men nu, planera dagen, busa med lillen och kanske vi dansar lite också:)

Att ta kväller

Publicerad 2014-03-10 19:17:32 i Allmänt,

Nu tar vi kväller här hemma. Lillen somnade precis, så nu ska jag plocka i det sista i diskmaskinen och starta den och så plocka undan dagens kaos. Efter det blir det saltbad för mina händer(lugnar kliandet jättebra!) och en ordentlig insmörjning. Sen kvällste och knäckebröd och så borde Tobias börja vara hemma.
 
Hoppas på en lång natt, förra natten tyckte lillen nämligen att 21.30-4.45 (med 5-6 väckningar) var en passlig natt. Det tyckte inte jag... 

Lillen väntar...

Publicerad 2014-03-10 14:35:05 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

...på sommaren. Hans mamma har sagt att han då får springa runt i bara blöja varje dagar.
 
Han blir alltid lite extra glad och busig när han inte behöver ha byxor och strumpor på, helst ska han vara naken-fis eller i bara blöja. Då skrattar han lite mera, kryper lite snabbare, pratar lite mera och har det helt enkelt lite bättre:) Som synd blir han så kall av att krypa runt på golven så, så han kan bara göra det korta stunder åt gången. Men snart, snart blir det varmare och då tänker han njuta för fulla muggar!
 
Annat intressant som mamma hans har berättat om sommaren är att det finns jättestora badkar som kallas "Havet" där båda mamma och pappa kan vara med och busa och stritta vatten. Många av hans släktingar är lediga, så de hinner komma och busa med honom. Vi ska ha 1års kalas och han ska få presenter och kex. Vi ska gunga, plocka blommor tillsammans, gräva i sanden, bygga sandslott och njuta av att vara tillsammans. 

Lillen väntar...

Publicerad 2014-03-10 14:35:03 i Allmänt, Lillen 6-12månader,

...på sommaren. Hans mamma har sagt att han då får springa runt i bara blöja varje dagar.
 
Han blir alltid lite extra glad och busig när han inte behöver ha byxor och strumpor på, helst ska han vara naken-fis eller i bara blöja. Då skrattar han lite mera, kryper lite snabbare, pratar lite mera och har det helt enkelt lite bättre:) Som synd blir han så kall av att krypa runt på golven så, så han kan bara göra det korta stunder åt gången. Men snart, snart blir det varmare och då tänker han njuta för fulla muggar!
 
Annat intressant som mamma hans har berättat om sommaren är att det finns jättestora badkar som kallas "Havet" där båda mamma och pappa kan vara med och busa och stritta vatten. Många av hans släktingar är lediga, så de hinner komma och busa med honom. Vi ska ha 1års kalas och han ska få presenter och kex. Vi ska gunga, plocka blommor tillsammans, gräva i sanden, bygga sandslott och njuta av att vara tillsammans. 

Sista veckan

Publicerad 2014-03-10 07:52:24 i Allmänt,

Vet ni vad? Det här är sista veckan föräldraledigt med lillen. Från och med söndagen är jag vårdledig. Betyder ju egentligen ingenting skillt, livet kommer ju se ut som nu, bara mindre pengar på kontot... Men hellre mindre pengar och kunna hålla lillen hemma än sätta honom på dagis nu som 8,5månader.
 
Min sista vecka som föräldraledig ser ut att bli jättefin. Sol och ganska varmt, så jag ska fortsätta kratta gården. Kanske jag mot slutet av veckan kan börja gräva upp rosenhallon. Har c. 40kvm att gräva upp innan där ska sås sommarblommor i maj. Ser framför mig ett hav av färger och former och möjligheten att plocka en massa buketter. Kommer så bl.a. kornvallmo, pionvallmo, lejongap, ringblomma, lin, malva, färgmix av blåklint och luktärter i någon kant.
 
Välkommen våren:)

Allt vad som behövs

Publicerad 2014-03-09 09:19:37 i Allmänt,

En ok natts sömn
+1,5 timme morgonbus med lillen
+ 2timmar effektivt jobb
+ 30min gos med lillen
+ 45min trädgårdsarbete 
     = huvud och kropp i balans
 
Nu har jag kämpat tillbaka min fåtölj av My och tänker försvinna i en värld av vackra bilder en stund. 

En bra dag

Publicerad 2014-03-08 19:11:55 i Allmänt,

Idag har varit en bra dag på många sätt. Jag har fått mycket gjort, men ändå känt att jag har det lugnt. Lillen har varit glad, ätit och sovit bra. Solen har visat sig nästan hela dagen och det har varit så där härligt vårigt i luften.
 
Nu har lillen precis somnat och nere väntar nyaste avsnittet The Big Bang Theory, en bytta ben&jerrys och världens finaste sambo, bästa avslutet på dagen jag kan tänka mig. 

Positiva med en morgonpigg son

Publicerad 2014-03-08 09:17:05 i Allmänt,

En jättebra sak med att ha en morgonpigg pojke är att man klockan 10 på morgonen kan lägga sig på soffan och känna att man med gott samvete kan vila lite.
Jag har fått diskmaskinen tömd och diskbänken röjd, köksbordet och lillens stol tvättade, nedre våningen är dammsugad och köksgolvet avtorkat, rena tvätten är ihopvikt och på plats, en maskin byke hänger nu på tork och andra snurrar på och verandan är städad.
 
Med god tur sover lillen 1,5h till, så jag hinner gott och väl med en timme på soffan och sen hänga ut nästa maskin. Fortsätter han sova så tänker jag sätta mig i solen en stund och tanka d-vitamin:)

Varför?

Publicerad 2014-03-08 06:09:19 i Allmänt,

Lillen har haft sin bästa natt på jag-vet-inte-hur-länge och vad gör jag? Jo, ligger vaken...
 
20.40 somnade lillen gott i sängen och sov gott i lite över en timme. Sen vaknade han och behövde en kram för att kunna somna om, men efter det sov han 22-2.30. Jag och Tobias somnade också snabbt efter att lillen kommit till ro, så vi fick runt 4h sammanhängande sömn, det ni! Vid 2.30 ville lillen ha närhet, så han kröp ner under mitt täcke mellan mig och Tobias. Där sov han (relativt) lugnt tills Tobias skulle upp vid 5.30, men jag, jag låg vaken till runt kvart före 5.
 
Att man kan bli irriterad på sig själv när man ligger där vaken. Men tankar och sånger snurrade på i huvudet som en karusell, så det var verkligen omöjligt att somna om. Får hålla tummarna att lillen sover lika bra inatt och jag hittar stop-knappen till karusellen i mitt huvud innan kvällen

Lugnt i frontmannahuset

Publicerad 2014-03-07 09:19:59 i Allmänt,

Tobias sover i sängen uppe och lillen i sin vagn utanför fönstret. Själv sitter jag i soffan med en kopp te och håller på att läsa en jättemysig blogg. Fint skrivet, fina bilder och värme i mängder.
 
Snart ska jag vara effektiv några minuter och hänga upp en maskin med byke. Hade hänt en liten olycka i soffan imorse, när lillen och Tobias busade här nere, så en filt och en del av soffans överdrag behövde tvättas. Sen har jag planer på att få en till maskin tvättad och så behöver vi alla tre någon lunch. Efter det har jag inga andra planer än busa med lillen, tända en brasa och ta det riktigt lugnt medan lillen sover.

Har försökt vila mycket på dagarna denna vecka och Tobias har gett mig sovmornar när han haft möjlighet, så även om jag fortfarande är trött känns det faktiskt lite lättare i kroppen. Bara att fortsätta vila på dagarna och hoppas på att lillens nätter snart blir bättre, så kanske jag känner mig som en hel människa till sommaren:) Ljuset och de längre dagarna gör ju också mycket för orken. Funderar till och med på att söka fram solstolen och bädda ner mig där invirad i några filtar på soliga dagar. Tanka ljus, värme, d-vitamin och kanske hjälpa min hud att läka lite.

Vår i luften

Publicerad 2014-03-06 16:17:57 i Allmänt, Trädgård,

Nu har vi verkligen vår i luften! Soligt på dagen, varmt, kvittrande fåglar, växterna börjar komma igång ute...
 
När jag hade varit ut med lillen på en liten promenad bestämde jag mig för att påbörja krattandet. Var skönt att röra på sig lite efter att ha suttit stilla hela förmiddagen.  Kollade just att ifjol krattade jag runt 20 april,  så ganska stor skillnad. Den här tiden i fjol bestod trädgårdsarbetet av snöskottning.
 
Såg också att perennerna är ungefär lika gröna nu som de var i slutet av april i fjol. Hoppas det inte blir hård köld nu som skadar dem! Snart blommar förestrn första teten, jippii!!

Kalasdag

Publicerad 2014-03-04 09:01:15 i Allmänt,

Idag ska jag och lillen iväg på kalas (Tobias jobbar kväll, så han missar det...).
 
Lillens mommo fyller år, Hipp, Hipp, Hurra!!
Moster har lovat söka oss vid tre, så får lillen sova eftermiddagssömnen där medan jag hjälper att duka fram, eller vad det nu behövs hjälp med.
 
En del av firandet blir först i slutet av månaden, då vi tre, mommo och moster åker iväg på picnic-kryssning Åbo-Mariehamn. Lillens första kryssning. Vid mommos förra kalas låg han i min mage, men nu kan han busa runt i bollhavet:) Dagen före moster frågade om vi kommer med på kryssning sade jag åt Tobias att jag sku vilja iväg på kryssning, så jag tror lillens moster har en superhörsel och hörde vad jag sade, trots att hon inte var någonstans i närheten.

Vila

Publicerad 2014-03-04 08:43:39 i Allmänt,

Har fått en ögonhinneinflamation som inte vill ge med sig. Fick en medicin utskriven på torsdagen, men den hjälpte inte, så igår var jag till läkare. Fick andra, starkare droppar som jag ska droppa i 6ggr/dygn nu i början, så hoppas de hjälper. Hatar att ha kliiga, svullna ögon. Känner mig extra trött när ögonen inte går upp helt...
 
Förutom att ge medici sa läkaren att jag är trött och behöver vila. När lillen vilar ska mamma vila, inte diska, städa, tvätta eller liknande. Kroppen behöver vila för att orka ta hand om att få bort infektionen. Det vet jag ju, men ändå har jag lite svårt att inte fixa med saker här hemma när lillen sover. Då får jag ju liksom jobba på utan att bli avbruten 2ggr i minuten:P
 
 
 

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela