ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

En sån där dag...

Publicerad 2014-12-31 13:40:48 i Allmänt,

Jepp, idag är en sån där dag. Ni vet, när det bara känns som om minst halva världen är emot en och man helst skulle gömma sig under ett täcke eller något sådant.
 
Idag känner jag så, även om det egentligen inte har hänt något jobbigt. Allting går bara för långsamt, det finns för mycket som borde göras och det känns tungt i hela kroppen.
Efter en bökig natt (har blivit påsparkad både inifrån och utifrån...) vaknade vi först vid 9, så dit försvann 1,5h att fixa inför morgondagens kalas. Sen var jag tvungen att åka och köpa hem några färskvaror och i butiken var det totalt kaos och överallt stod det människor och köpvagnar och gjorde att man inte kom fram. Sen hem och förbereda lite gott tills imorgon, som förstås tog mera tid än jag trodde.  Så var det dags att få igång lunchen, så att Tobias hann äta innan han skulle iväg till jobbet, bara för att märka att han började en halvtimme tidigare än vanligt och behövde åka iväg genast...
Alltså inga hemska saker i sig, men idag känns allting jobbigt, som sagt.
 
Jag och lillen hade tänkt ta skjuss med Tobias till mamma idag, men eftersom han blev tvungen att åka iväg så snabbt gick ju inte det. Då fanns det två alternativ; promenad eller vänta till 4tiden på att Fia skulle åka förbi och kunde ta med oss. Satt i matbordet och funderade på alternativen och kände mig bara mer och mer stressad över allt som var ogjort och allmänt irriterad,  så jag bestämde att det bästa var att helt enkelt komma bort från det några timmar. Packade lillen i vagnen och halkade iväg på isiga, slaskiga och äckliga vägar (jo, så här positiv kände jag mig...). Lillen somnade nästan genast, så jag kunde gå där och svära, muttra och sura för mig själv den timme det tog att gå och när vi kom fram kändes livet lite bättre igen.
 
Nu sover lillen vidare en liten stund ännu, jag sitter i ett tyst hus och dricker te och snart får vi sällskap av mommo, moster och hundarna. Tror det här var det bästa beslutet, för ikväll kommer saker och ting gå mycket lättare, när humöret inte längre är i botten!

Firat nyår

Publicerad 2014-12-30 20:27:55 i Allmänt,

Eftersom Tobias jobbar kväll imorgon och sen morgon på nyårsdagen blir det inget firande för oss då. Men ikväll passade det perfekt att fira lite.
 
Efter lunch gick lillen och Tobias upp och sova och när de hade sovit i ungefär en timme gick jag upp för att mysa i en stund med dem, innan vi steg upp. Så gick det inte riktigt, utan istället somnade jag bredvid dem, på golvet. Efter ungefär en halvtimme vaknade jag och Tobias och konstaterade att vi nog borde stiga upp, men på något underligt sätt sov vi vidare i en halvtimme till. Plötsligt hade lillen sovit två timmar dagssömn, klockan var 4 och han visade inga tecken på att vakna av sig själv. 
 
Blev att tända lampor och prata högt, så att han till sist vaknade.  Sen började vi fundera. Eftersom klockan var så mycket och lillen hade sovit så pass länge skulle det bli en sen kväll, det var ett som var säkert. Nu var frågan, vad skulle vi göra av den kvällen? Vi ville göra något lite extra, så vi började fundera på restaurangbesök. Efter att ha läst en massa menyer kom vi fram till att inget lockade oss båda, så då var frågan vad för gott vi kunde göra hemma. Vi svävade fram och tillbaka tills Tobias plötsligt sa "Ost, något gott med ost!". Och det var ju självklart, för lillen (och vi) älskar ost.
 
Blev enklast möjliga med mängder av ostar (7st olika tycker i alla fall jag är mängder på 3 personer), frukt, bröd, kyckling och tomat. Som vi åt! I över en timme satt vi där och skärde åt oss bitar, sade "Mmm"(mest lillen) och njöt. Så ska nyår firas, även om det är en dag för tidigt!
 
Nu är vi mätta, lillen har badat och vi är klara för sängen. Först måst vi bara städa undan dagen lite, men sen bäddar vi ner oss alla i vår säng och sover där i ett enda kaos tills morgondagen, årets sista dag, är här.

Rådgivningsbesök v37+0

Publicerad 2014-12-30 10:09:16 i Allmänt, Liten böna,

Idag var det dags för ännu ett besök på rådgivningen.  Tre veckor kvar till beräknat, så nu räknas det som en normallång graviditet om babyn skulle bestämma sig för att komma.
Allting var bra med mig och bönan. Sf-måttet var det samma som då läkaren mätte för lite mindre än 2veckor sedan, men det är helt vanligt att olika personer mäter lite olika, så är inget konstigt med det. Och från att senast ha varit uppe vid högsta delen av normalkurvan är jag nu magen nu tillbaka på precis över medellinjen, så det låter ju rätt:)
 
Fick med mig hem några papper att fylla i till förlossningen och sagt att ta med dem till rådgivningen "om jag ännu hinner dit"(ny tid 13.1). Vad då "hinner dit"? Jag har ju planer på att besöka rådgivningen i sisådär 5veckor ännu;) Sen förlossning.

Teater-måndag

Publicerad 2014-12-29 09:53:03 i Allmänt,

I kväll ska jag och Tobias på teater med Tobias bröder och äldre broderns sambo. Vi ska på Mamma Mia och jag har väntat på det länge. Först gäller det bara att hitta passande kläder. Teater(=röra mig bland folk)+mega-mage+svinkallt är en kombination som kräver lite rotande i garderoben!
Moster Fia kommer hit och är barnvakt så länge, så tror lillen kommer ha det minst lika kul som vi:)
 
Men det är först ikväll. För mig började dagen redan 4, då jag vaknade. Blev lite över en timme läsning, sen en timme surfande på telefonen innan jag steg upp lite före 7. De andra två hittade ner 45min senare, så då åt vi morgonmål tillsammans. Sen packade vi på oss många lager kläder, körde bilen varm och ställde den sen i ett uppvärmt garage i över en timme medan vi handlade lite. På vägen hem somnade lillen, så jag bäddade vagnen med skinn och filtar och nu sover han så gott där ute. Tobias är på virkes-shopping och jag fixar lunchen klar för en timme i ugnen.
 
Sen blir det brasa, tvätta kläder och så det där med kläder till kvällen... Får se om hela dagen går åt till det, eller om vi hinner bygga någon hylla ännu!?
 
 

Klart för idag

Publicerad 2014-12-28 19:47:51 i Allmänt,

Nu har lillen somnat och jag och Tobias ska plocka undan lite i köket,  sen blir det te, en frukt och knäckebröd framför Bones. Det känns i kroppen att jag har hållit på hela dagen,  så blir skönt att sjunka ner i soffan. 
 
Så här långt kom vi idag. Allting är på sina platser, nu återstår att bygga ett hyllplan över garderobs delen, en hylla ovanför svarta hyllan och en skena i taket framför garderoben,  att fästa ett draperi i. Och fästa svarta hyllan i väggen, ifall lillen får för sig att klättra på den.

På gång

Publicerad 2014-12-28 09:00:07 i Allmänt, Bygga,

Nu börjar det bli kaos i frontmannahuset,  milt sagt. Jag har jobbat i en timme med att tömma i alkoven och allting hamnar ju i vardagsrummet, så det står saker överallt.  Nu blir det personalbyte, Tobias får ta ut de sista, stora sakerna ur alkoven och jag går upp och busa med lillen så länge. Sen kommer den roliga delen; att bygga upp allting igen, organisera, plocka på plats och få det fint. 
Just nu...

Projekt nr1 (nästan) klart

Publicerad 2014-12-27 14:10:55 i Allmänt, Bygga,

 
Det här är vad vi gjort idag. Tobias har fått de sista hyllorna byggda och jag har fyllt dem med lakan och handdukar.  Sakta börkar garderoben tömmas och det där med att ta bort 1/3 av förvaringen och ändå få in en till persons kläder dit börjar kännas möjligt.
Det som återstår är att hitta en dörr till denna garderob, men först får det bli ett skynke som nödlösning.  Det projektet borde klaras av under början av veckan, så att vi inte behöver se på en massa handdukar när vi firar Tobias.

Kväll igen

Publicerad 2014-12-26 19:59:59 i Allmänt,

Dagen och kvällen har gått snabbt idag, så känns det i alla fall. Timmarna bara flög iväg medan jag fixade här hemma, lekte med lillen och åt lunch. Sen somnadr lillen plötsligt i soffan när vi läste, så jag bäddade ner honom och Polly under ett täcke och städade köket.
 
När han vaknade kom Linda förbi och genast efter det kom Tobias hem.  Blev mellanmål och sen ville lillen ut med pappa, så jag plockade undan leksakerna från vardagsrumsgolvet och sen fick jag besök av en gammal klasskompis. Så flög två timmar förbi i ännu snabbare takt och det blev dags för ännu en omgång julmat och sen var det sovdags för lillen (och Tobias). 
 
Nu har jag fått undanplockat sista gången för idag och landat i soffan. Egentligen borde jag hitta på något för att hålla mig vaken en timme till, tills tvättmaskinen är klar, men samtidigt lockar sängen lite för mycket, så tror att maskinen får vänta tills imorgon.  Istället tror jag att jag hoppas på att hitta några övergivna Rennie i en väska, dricker ett glas vatten, värmer en värmekudde,  ger mat åt kattorna och gör pojkarna sällskap i drömmarnas land. Skulle vara ganska skönt med 7-8 timmar sömn, så att jag orkar organisera garderoben imorgon.

Trött mamma

Publicerad 2014-12-26 09:02:10 i Allmänt,

I natt har jag haft en jäkla halsbränna och mina Rennie har varit spårlöst försvunna, så har inte blivit mycket sömn precis... Jag som tänkte att det skulle bli en bra natt, eftersom jag igår fick ligga en halvtimme i ett varmt bad och slappna av, men inte. Lillen däremot har sovit gott, så han är hur pigg som helst. 
 
Efter morgonmålet bäddade jag ut soffan och lade mig där med huvudet högt för att minska risken för halsbränna och så har jag försökt slumra till lite medan lillen leker och där emellan har vi läst, pusslat och lekt med mumin-figurerna.  Efter två sådana timmar känns det mycket bättre, så nu ska jag försöka komma igång med dagen på riktigt. 
 
Tobias kommer hem om 4,5h och då ska vi försöka bygga klart hyllorna till inbuktningen, så att vi imorgon kan ta itu med alkoven. Från i eftermiddag är Tobias ledig till nyårsafton, så på den tiden behöver vi få allting gjort.  På nyårsdagen har vi bjudit hit lite släktingar att fira Tobias, så då vill vi ha allting på plats igen. 
 

Juldag

Publicerad 2014-12-25 07:09:00 i Allmänt, Högtider,

Idag vaknade vi tidigt. Eller 6.30, vilket känns ganska tidigt för att vara juldag. Som tur blev det också tidig kväll igår, så vi har fått vår skönhetssömn.
 
Igår åt vi så vi nästan sprack och när allting var undanstädat hörde vi konstiga ljud från verandan och när vi kom dit var den full med paket. Lillen fick öppna sina paket i den takt han ville och drt gick i riktigt passlig takt. Öppna några paket, leka lite, öppna något till och pussla osv. I över en timme höll vi på så, men sen blev pojken trött, så två paket ligger kvar och väntar på att snart få öppnas. 
 
Nu finns det en massa nytt att leka med; två olika tåg, två nya pussel, två nya böcker, bilar och klossar (som Tobias är mycket intresserad av). Lite nya kläder finns det också till våren/sommaren.
 
När lillen hade somnat blev det min och Tobias tur att öppna paket. Trodde det bara var lillen som var bortskämd med en massa paket, men jag och Tobias låg nog inte långt efter. Flera säsonger av en serie jag tycker om, en trädgårdsserie(som vi började se på igår), lite kläder, en radio(åt mig, min gamla har ingen antenn och högtalaren är sönder...), brännare och formar att göra creme brule, teaterbesök, choklad och en överraskning (åt Tobias, han vet bara att vi ska på semester 10-11.1). Och en massa annat, men räknar jag upp allt blir det lite väl långt.
 
Men idag är det juldag, alltså vilodag. Ute är det -10grader, så vi ska försöka få igång brasan. Sen blir det att städa undan lite av gårdagen, leka vidare med alla presenter, öppna lillens sista paket och äta mera julmat, innan det är dags för Tobias att åka till jobbet. Efter det får vi se vad lillen och jag hittar på.

God Jul

Publicerad 2014-12-24 08:42:25 i Allmänt, Högtider,

Och så var julafton här med allt roligt och gott som hör till. Vi började morgonen med att inspektera granen med lillen innan vi åt morgonmål. Sen har vi fortsatt titta på granen, tomtarna i fönstret och under granen, lyssna på julmusik och ta det lugnt. Det är dagens ledord; lugn. Allt som kan förberedas är förberett, vi har ingenstans att stressa iväg till och dagen är bara vår.
 
Om en stund ska julgröten ställas på spisen och sen ska vi ut och åka pulka och Stiga-kälka. Gröt kastrull är en toppen uppfinning,  så behöver man inte vakta hela tiden.  Vid 12 är det grötdags och sen tupplur/vila en timme för hela familjen. Vid 4 tänker vi sätta oss att äta julmiddag, för sen har vi ett berg (eller ja, en julklappssäck, tre korgar och en papperskass fulla) av julklappar att öppna innan lillen tar natt. 
 
Så riktigt god jul åt alla. Nu ska vi ut och njuta av snön!

4 veckor kvar

Publicerad 2014-12-23 11:43:03 i Allmänt, Liten böna,

Så långt har vi kommit nu, att det bara är 4 veckor kvar tills bönan är beräknad att komma. Den här graviditeten har gått snabbt, om jag jämför med då jag väntade lillen.  Gissar på att dessa 4 (eller 6) veckor kommer flyga förbi och det känns både skönt och lite jobbigt. 
 
Skönt för att jag känner mig som en blandning av en strandad val(lika smidig...) och en pingvin(gångstilen är mycket lik mitt vankande...). Den här graviditeten har helt klart varit tyngre för mig än förra, men det var jag nog beredd på. Började med sjösjuke-illamående i ungefär 15veckor och när det äntligen lugnade sig började jag känna av i fogarna,  vilket blir värre hela tiden.  Inte så konstigt, då det inte går att hålla sig stilla med en liten busunge här hemma;) Med tanke på lillen blir det skönt att bli av med magen som är i vägen då vi ska busa. Och så kan jag ju snart igen sova på både mage och rygg!
 
Jobbigt känns det eftersom jag tycker att det är massor kvar att få gjort innan babyn kommer och energin räcker inte riktigt till. Och så är det ju aningen nervöst att se hur lillen kommer att reagera och hur livet som tvåbarnsföräldrar blir...
 
Men nu är han/hon där inne 36veckor och börjar bli riktigt stor. Runt 48cm och 3kg tung! Inte konstigt att det känns som om magsäck, lungor och andra organ inte har särskilt mycket utrymme just nu. Nu väntar jag på att magen ska sjunka lite. Det underlättade både foglossningen och utrymmesbristen senast, så håller tummarna att det samma händer igen!
 
En riktig busunge verkar också denna lilla vara. Han/hon drar av jäkla gympapass mest hela tiden, men i motsats till sin storebror är denna lugn på nätterna, vilket är mycket skönt! Från någon gång runt 9 i morse har det varit fullt party i mage och det pågår fortfarande.  Har inte varit många minuter lugnt åt gången, så ska det ge några fingervisningar på vår framtid verkar det vara en till som vill vara med hela tiden.
 
Men nu är det inte länge kvar,  oberoende av om han/hon kommer i tid eller låter oss vänta lite extra. Och väntar, det gör vi nog. Tänk att snart igen få lära känna en helt ny liten person!

Städdag

Publicerad 2014-12-23 07:14:11 i Allmänt, Högtider,

Idag ska huset julstädas. Med två katter och en busunge känns det onödigt att göra det tidigare, för då hinner det bli kaos 10gånger på nytt.
 
Någon jättestor städning blir det inte, men lite plockas, dammsugning, golvtvättning och ommöblering för att få plats med julgranen behövs det i alla fall.  Men mest ska vi njuter av snön och att få vara tillsammans.  Och så pynta julgran! Det blir intressant att se hur lillen reagerar på den, om det blir en massa plockade med pynten eller om den får vara i fred.

Vit jul?

Publicerad 2014-12-22 18:55:54 i Allmänt,

Just nu ser det mycket lovande ut för att det skall bli en vit jul. Snön ligger mjuk och fluffig över träd och mark, så kanske vi får åka pulka på julafton. Lillen och Tobias har åkt pulka redan idag, men jag missade det då jag var iväg och leka julgubbe.
 
Tillbringade eftermiddagen med att dricka te och prata om allt mellan himmel och jord hos Linda, busa med min guddotter lite och smaka på deras julskinka (nam vad gott!). Sen åkte jag ännu vidare till Jenny en stund,  för lite mera prat. Var ganska skönt med 4,5h på egen hand, utan en liten som ropade på mamma med några minuters mellanrum.  Och sen var det minst lika skönt att få komma hem och äta middag med min lilla älskling!
 
Nu sover lillen och jag och Tobias ska ta en stund i soffan, medan brasan sprakar på. Imorgon när lillen vaknar får han sin första julklapp. Den kommer inte i något paket, utan ska ikväll bäddas ner i vaggan (som lillen och Tobias har förberett med fårskinn och filtar vid fotändan av lillens säng) och imorgon döpas, vaggas och bli lillens egen baby. 

Dan före dan före Dan med stort D

Publicerad 2014-12-22 07:55:51 i Allmänt,

Måndag. Jul om två dagar. Ledigt tillsammans i tre dagar.
 
Idag ska det sista julbakandet fixas, all mat ska handlas hem, de sista paketen slås in (och sista julklappen köpas...) och så är min plan att åka till Linda och föra deras julklapp. Det sista beror på hur mycket snö "rikligt med snö" är. Det är nämligen vad det är utlovat från lunchtid framåt idag. Kanske det istället blir att packa på oss alla massa kläder och gå ut och leka i snön.

Snart julledigt

Publicerad 2014-12-21 08:22:26 i Allmänt,

Idag jobbar Tobias kväll, men sen har vi tre dagar julledigt tillsammans:) Först två dagar att fixa klart allting  och sen julafton att bara vara tillsammans, äta gott och öppna paket.
 
Idag försöker jag ta det lugnt under förmiddagen medan Tobias är hemma, för gårdagens skogspromenad har känts av i höfterna och gör det fortfarande. Hur bra det går är en annan sak. Speciellt eftersom Tobias snart ska skruva upp de två första hyllorna i vår "inbuktning" vilket betyder att jag sen kan börja plocka dit saker och tömma på garderoben.  Jippii! Som jag har väntat på detta! 
Jag börjar i alla fall lite sådär lugnt, med att ligga på soffan och i huvudet flytta sakerna, så vet jag var jag ska börja, sen när det ska göras på riktigt. 

Julgran - check!

Publicerad 2014-12-20 11:16:49 i Allmänt,

Idag är julförberedelserna i full gång. Jag började morgonen med att baka några plåtar med kex och sen packade vi ihop lite mellanmål, såg och sopsäckar och åkte iväg för att leka skogshuggare.
 
I år gick det ovanligt snabbt att hitta vår gran. På 1,5h hann vi åka fram och tillbaka, stanna och titta på stora får (=lamor), hitta gran åt oss och mamma och Fia, packa in allt i min lilla Yaris, äta picknick och få torr halare och vantar på lillen. På vägen hem slocknade lillen,  så han får sova ute i vagnen en stund, Tobias tar in ett stort lass ved och jag vilar mina fogar några minuter. De blev trötta på mig igår och gjorde att jag har haft värk hela natten och tydligen blev de inte riktigt glada av att först stå i köket och sen halka omkring på hala berg, hoppa över diken och släpa på en gran. Förhoppningsvis blir de snällare mot mig av lite sidoläge på soffan.
 
Medan lillen sover ska jag städa undan kexen som nu är svala, slänga igång en maskin tvätt och sen tömma så att vi kan mäta ut hyllorna i vår skrubb! Hoppas på att Tobias hinner såga ut i alla fall första hyllan innan det är dags att ta in lillen och fixa lunch. Och så ska det eldas i brasan,  så att lillen kan springa runt i bara blöja under eftermiddagen. Det är bland det bästa som finns, enligt han, förutom att springa runt utan något alls på kroppen förstås:)

Gomoron!

Publicerad 2014-12-19 06:50:58 i Allmänt,

En ny dag igen då, en fredag. Imorgon har vi Tobias hemma hela dagen, så nu räknar vi ner till 15.30 när han kommer hem och vi får umgås hela familjen fram till mitt på dagen på söndagen. Ungefär samtidigt som Tobias kommer hem, kommer lillens farfar på besök. Jag och lillen ska fixa några julstjärnor, duka fram pepparkakor och så en varsin mugg glögg till det. Nu börjar vi gå all-in gällande julfirandet, för efter jul tröttnar jag så snabbt, så då vill jag städa undan allt som heter jul, fixa lite glitter och glamour till nyåret och efter det är det ju dags att börja längta och vänta till våren:)
 
Ikväll ska jag försöka få undan ännu en sorts kex till julen och sen tror jag det blir tidig kväll. Trots att jag sov tillsammans med lillen på dagen igår och har sovit en riktigt okej natt känner jag mig trött idag. Kanske kroppen tänker börja "lagra" lite sömn nu inför första baby-tiden? Eller så börjar den helt enkelt tycka att 5-6h sömn per natt uppdelat på ungefär 10 korta pass inte är riktigt tillräckligt. Speciellt då den samtidigt jobbar med att bygga upp en liten människa och ta hand om en busig 1,5åring och ett hus under dagarna...
 
På tal om att ta hand om huset kände jag mig riktigt effektiv igår, när klockan var 7.25 och vår soffa stog mitt på golvet i vardagsrummet och jag och lillen dammsugade bakom och under den. Det är inte klokt hur mycket damm det samlas bakom den, trots att jag dammsugar där en gång/månad.Sen fortsatte vi med att städa lillens bok- och leksakslåda. Plocka bort sånt som kan flytta upp, slänga en del skräp som samlats där och en bok som var riven i bitar, sida för sida. Nu är de redo att fyllas med julklappar istället.
 
Idag ska vi fortsätta med att städa vardagsrummet, för det är ju här vi lever stor del av dygnet. Jag ska plocka fram servetter för julen och röda ljus till ljuskronan ovanför köksbordet (byrån de finns i kommer bli bakom granen, så lönar sig att få fram dem innan den är på plats), vattna citrusarna, ta fram lillens Mumin-kärl som han fick i dopgåva och som får bli hans julkärl i år. Helt enkelt försöka få i ordening så mycket som möjligt inför julen.
 
Och tömma så att vi kanske kan sätta upp någon hylla imorgon och komma igång med garderobsfixandet. Med allt som behövs för att börja fixa det väntandes i källaren har jag inte riktigt ro att vänta till efter julen, speciellt inte då vi snart har program för alla lediga dagar mellan jul och nyår.
 
Så nu ska pyjamasen bytas till mjukiskläder och sen sätter vi igång!
 

Läkarbesök v35+2

Publicerad 2014-12-18 19:00:40 i Allmänt, Liten böna,

I morse var det då dags att hälsa på tant doktor på rådgivningen.  Moster kom och lekte med lillen(som vaknade på bättre humör efter sin tupplur i soffan, men var nog fortfarande trött under dagen).
 
Allting var fint med mig och bönan. Hemoglobinet var uppe på 122 igen, så inga järnpreparat behövs. Sf-måttet var 33cm, så lite större än i samma vecka med lillen, men det är ju helt vanligt att magen växer snabbare och större med andra barnet. Blodtrycket mitt är prima, bättre än som icke-gravid och bönans hjärta tickade på i 150. Tror att läkaren tyckte jag var pessimistisk,  när jag sa att jag räknar med att gå över tiden också denna gång, men efter undersökningen konstaterade hon nog att än så länge är det nog inga tecken på att något tänker hända. Ingen överraskning där precis!

Vaknade på fel sida

Publicerad 2014-12-18 07:28:48 i Allmänt,

Jepp, lillen vaknade helt tydligt på fel sida idag. Knappt en timme var han på gott humör,  innan jag började märka av att han var trött och lite Gubben Tvärtom. För ungefär en halvtimme sen blev det riktigt jobbigt och gråt och efter en kvarts tröstade i famnen somnade han. Så nu ligger han i soffan, med bara ett täcke i runt sig och Polly i handen och sover en stund. Sen håller jag tummarna att han vaknar på en bättre sida.
Han har varit extra trött den här veckan, så funderar om han också har några bobbor i kroppen. Både jag och Tobias har lite sjuka halsar, så kanske vi har något som inte riktigt vill bryta ut...

Torsdag

Publicerad 2014-12-18 05:52:15 i Allmänt,

Lillen tog morgon samtidigt som Tobias idag, alltså 5.30, så nu har vi hunnit äta morgonmål, lillen och Tobias öppnade lillens julkalendrar och brasan sprakar på. Kan säga att jag inte var riktigt lika pigg på att stiga upp vid halv 6 som lillen var, eftersom jag precis höll på att somna om efter att ha varit vaken i en timme eller så...
Nå, nog ska vi väl få denna dag att starta också. Några koppar te, brasa hela morgonen och leka med Duplo, så är jag väl igång sen:)
 
Vid 9 kommer Fia hit för att hålla lillen sällskap medan jag ska iväg på besök till rådgivningens läkare. Jag ska passa på att ta en sväng via matbutiken på samma gång, så att jag och lillen har lunch och att vi inte behöver dit ikväll. Ikväll ska nämligen källaren fyllas med allt vi behöver för att fixa garderoberna, nu när Tobias snart blir lite mera hemma. Har på känn att jag kommer få ännu mera myror i kroppen att få börja bygga, när virket är hemma, så jag ska försöka få lite mera av julbakningen och -fixningen gjord idag och imorgon. Då kanske vi kan såga ut och sätta in någon hylla på lördagen, istället för att stå i köket hela dagen. Hoppas, hoppas:)
 
Så, där är vår plan för dagen; te i mängder, brasa, lek, besök av moster, bakning och fixning i väntan på att Tobias kommer hem. Sen makaronilåda och börja måtta hyllor:)

Pysselkväll

Publicerad 2014-12-17 18:16:38 i Allmänt,

Lillen har precis somnat med huvudet på min mage.  Hur han kan sova medan lillebror/-syster sparkar på där inne är en gåta, men bra verkar det gå.
 
Min plan för kvällen är att få undanplockat i kök och vardagsrum och sen fortsätta pyssla med julklapparna. Det i kombination med några koppar te.  Under eftermiddagen har en irriterande huvudvärk smugit sig på och nu börjar jag känna av i halsen,  så blir lite rädd att det är flunssa på kommande.  Något sådant finns det verkligen inte tid och ork för nu, så hoppas på att varmt och en stor apelsin motar bort eventuella bobbor. 

Lugn morgon

Publicerad 2014-12-17 11:49:15 i Allmänt,

Hittills idag har vi haft familjedag i lugn och ro. Morgonmål, lek och prat i vardagsrummet i två timmar och sen har vi fixat två satser julgodis och en stor makaronilåda. Sådan start på dagenr skön, då det inte finns måsten. Speciellt skön när min nattsömn börjar bli under all kritik, men det går väl snart över.
 
Lillen blev jättetrött vid lunchen och somnade vid bordet, stackaren. Inte helt lätt att vara liten alla gånger. Tur så hann han äta en ordentlig portion innan han slocknade, så han kan lugnt sova 1,5h nu. Tobias ska snart iväg på kvällstur och jag ska inte göra så mycket alls, innan det är dags att väcka pojken igen. 

God vispgröt

Publicerad 2014-12-16 11:57:50 i Allmänt, Mat,

Håller på att tömma på frysen igen en gång och igår hottade jag en påse med lite tranbär i och en annan med hallon. Tillsammans blev de en jättegod vispgröt. 
 
1liter vatten
3,5dl frusna hallon
1dl frusna tranbär
0,5dl socker
1,5dl mannagryn
lite salt
 
Koka upp vatten, bär och socker och låt koka någea minuter. Vispa ner mannagryn och koka 7-8min. Smaka av med salt. Låt kallna och vispa fluffig.  Sen ett glas mjölk till:)

Startat dagen

Publicerad 2014-12-16 06:56:17 i Allmänt,

Vid 6 satte lillen sig upp i sängen och funderade var pappa var, så han tog Polly i famnen och jag tog den gosigaste pojken i min famn och så gick vi ner för lite pappa-umgänge.
 
Nu, två timmar senare har vi hunnit öppna julkalendrarna,  äta morgonmål, gosa i soffan och få på oss annat än pyjamasar. Köket är städat, tvättmaskinen snurrar på och brasan sprakar. Alltså är största delen av dagens sysslor avklarade, så nu ska vi fundera ut något kul att göra resten av dagen.

Sovmorgon

Publicerad 2014-12-15 07:52:21 i Allmänt,

Idag var det min tur att få ligga kvar i sängen och Tobias tog lillen. 45minuter låg jag kvar, slumrade till en stund och vaknade sedan i lugn och ro.  Skulle gärna ha blivit kvar längre,  men med en liten en som smällde huvudet rakt mot blåsan blev det nödvändigt att stiga upp.
 
Tobias var inte mycket piggare än lillen igår på kvällen,  så kl19 var jag ensam i nedre våningen och tog itu med min bakning. Datorn och en serie fick agera sällskap och det doftade saffran från köket medan jag slog in några julklappar och fixade etiketter, så på mig led det ingen nöd.
 
Men, nu är det morgon, saffrandoften är nästan försvunnen och det är veckan innan jul. Snart ska vi försöka komma igång på riktigt och ta oss ut till stan för att köpa några saker vi behöver. Just nu är nog ingen av oss riktigt klädda för att gå ut och egentligen har vi det lite för skönt för att vilja ändra på den statusen. Men dagarna flyger så snabbt iväg och snart är det dags att fylla julgubbens säck och skicka iväg den, så vi måst väl ta itu med det sista.

Tidig kväll

Publicerad 2014-12-14 17:17:15 i Allmänt,

Lillen har inte sovit någon dagssömn idag, för han somnade helt enkelt inte, så han tog supertidig kväll och somnade redan nu.  Blir spännande att se när vi tar morgon imorgon!
 
Som vanligt när jag har mycket att göra har dagen bara flugit iväg och många punkter på att göra-listan är ännu ogjorda(kanske var lite för tidsoptimistisk i min planering, får se).  Tur så har vi ju nu några timmar utan lillen innan det är dags att sova, så nu borde vi väl hinna med en del.
 
Ska baka första godsaken till jul, städa lite,  packa julklappar och fixa etiketter. Och så ska jag och Tobias koka en kanna te, duka fram gott bröd, skinka, kryddgurka och ost och äta kvällsmål i lugn och ro.  Det behövs verkligen efter några intensiva dagar, utan allt för mycket tid att bara vara vi en stund.

3dje advent

Publicerad 2014-12-14 09:40:44 i Allmänt,

Bara 10dagar till jul nu! Vi förbereder oss genom att fundera ut allt som ska fixas och vad som ska köpas och så har jag planer på att slå in en sats med julklappar medan lillen sover nu på dagen.
 
För tillfället eldar vi brasa,  busar i det varma vardagsrummet(lillen kan springa runt i kortärmad body, så han är nöjd. Ju mindre kläder,  desto bättre, enligt honom) och tvättar några maskiner byke. Bara klockan närmar sig 12 ska vi åka iväg och byta bil med moster, hälsa på hundarna och sen blir det storhandel. Vi hade lite skåptömmar-dagar innan vi åkte till Borgå, så just nu är det mycket tomt här hemma,  speciellt i kylskåpet.

Tillbaka i frontmannahuset

Publicerad 2014-12-13 19:08:41 i Allmänt,

Nu har vi tagit oss hem. Bilfärden gick över förväntan och lillen var vaken hela vägen, så nu har han precis somnat skönt på min arm. Bara jag lyckas ta mig loss ska jag och Tobias packa upp våra kassar, lassa in mera ved i brasan (var 18grader nere och 16,5 uppe när vi kom hem, brrr) och sen se på The Big Bang Theory innan också vi bäddar ner oss i sängen.

Snön faller ner, tidelipom

Publicerad 2014-12-13 08:03:16 i Allmänt,

Den sången från Nalle Puh går vi idag och nynnar på. Vi vaknade i ett vintervitt Borgå, med den finaste utsikten från vårt sovrumsfönster. 
 
Vi får se om vi hinner ut en stund och leka i snön, innan den smälter bort. Förmiddagen kommer att gå till att umgås med farfats far, för på eftermiddagen ska han iväg på egna äventyr.  Då tänker vi gå en runda på stan, försöka hitta de sista julklapparna och ta det där café besöket som jag längtar efter. Sen ska vårt flyttlass tillbaka ut i bilen och så åker vi hem för denna gång. Samtidigt som jag trivs bra här och älskar att gå omkring i staden,  blir det nog skönt att komma hem till eget hus, egen säng och vår brasa. En sprakande brasa saknar jag när jag är här.
 
Nu ska jag ta några minuter vila till, sen plocka ihop en del av sakerna. Ryggen är mycket bättre idag och höfterna helt ok, så hoppas på att det hålls så här bara jag vilar med jämna mellanrum.  Trevligare bilfärd hem om inte kroppen värker vid start.

Hur kunde jag glömma den?

Publicerad 2014-12-12 16:24:16 i Allmänt,

Ja, min värmekudde? Den lyckades jag lämna hemma och den skulle absolut behövas idag. Att sitta i bil i nästan två timmar var nog ingen höjdare, tycker min kropp och det har jag fått känna av.  Igår märkte jag inte av någon extra värk när vi kom fram, men under natten började fogar och höft värka och under dagen har en envis värk i ryggen dykt upp. Bara att konstera att det inte blir långa bilturer i onödan den närmaste tiden. 
 
Blir riktigt intressant att se hur söndagen blir, efter att ha åkt hem igen. Har en lång lista på saker att göra under söndagen, när vi har en dag hemma att få undan projekt inför julen. Blir att värma båda värmekuddarna och knyta fast dem med en varm sjal runt höfterna under natten och hoppas på det bästa:)

Full fart

Publicerad 2014-12-12 08:04:01 i Allmänt, Lillen 1år,

Igår åkte vi alltså till Borgå. Resan hit gick bra och lillen passade på att sova första halvan och sen satt han med pannlampa och läste i sina böcker. Det lurade nog fram några leenden från våra medbilister vid trafikljus.
Framme var han fylld av energi och hade ett stort hus att springa runt i, så han var överlycklig.  Mellan springandet hann vi med middag och så tog jag och lillen en dusch tillsammans. Lillen fick en julkalender som han öppnade(=rev i 100bitar), vi läst lite böcker och så kom Tobias faster och hälsade på han. Då blev det full fart igen en stund, men vid 21 tyckte hans tråkiga mamma att det nog var dags att tvätta tänderna och krypa ner i sängen.
 
I egen säng ville pojken inte sova, så efter en stund där tog han Polly i ena handen och sitt täcke i andra, ställde sig upp och sa "Mamma pappa" och tydligare kan det väl inte bli; vi skulle sova tillsammans.  Så han fick krypa ner emellan oss, låg där och tittade runt med stora ögon en stund och somnade sen så gott. Någon gång vid kvart före tre tyckte mina höfter att det räckte med natt, så efter det har jag läst och slumrat, men det gör inte så mycket. Vi är lediga tillsammans,  jag kan vila en stund på dagen och lillen är glad och lycklig över att ha ett så här stort hus att springa i. 
 
Idag ska vi hjälpa farfars far att sköta lite ärenden, ta en promenad medan lillen sover dagssömn och umgås med faster Nina på eftermiddagen.  Och däremellan ska lillen springa runt, runt, runt så snabbt som små ben kan och skratta så han knappt får luft.

Familje-hobby

Publicerad 2014-12-11 07:14:28 i Allmänt, Lillen 1år,

Vi har en ny sysselsättning i den här familjen. Något som vi alla tycker är roligt, nämligen att bygga med Duplo. Varje morgon får vi (okej, lillen) en ny bit att bygga med och så har vi fått höra rykten om mera Duplo i julklapp. Det är inte ovanligt att jag plockar fram Duplo-lådan (som igår gick sönder och ersattes av ett dynvar) och sätter mig att bygga medan lillen håller på med något annat, som att dammsuga. Lite ombytta roller kanske, men båda har roligt och det är ju huvudsaken!
 
 
Här är mitt mästerverk från morgonen. En finfin giraff-kamel och ett träd. Lillen tyckte sen att giraff-kamelen behövde få en hatt och efter det plockas i bitar. Samarbete:) Det är roligt med något sånt här, som intresserar både en 1,5åring och vuxna.

Morgonpigga

Publicerad 2014-12-11 05:56:53 i Allmänt,

Idag tyckte lillen det var passligt att vakna vid 5.45, när Tobias skulle stiga upp. Jag låg kvar med honom i sängen i ungefär en kvart, men inte ville han somna om, så vi steg upp och åt morgonmål tillsammans,  hela familjen. Gissar på tidig dagssömn, men det gör ju inte då mycket, eftersom han ändå kommer att somna i bilen ikväll, för ikväll åker vi till Borgå.
 
Dagen kommer att gå till att plocka ihop det sista, se att växterna har vatten och kattorna har mat och vänta på att Tobias kommer hem med Fias bil i eftermiddag. Förhoppningsvis får vi den, men den är på service, så vi vet inte före i eftermiddag. Annars kan det bli riktigt intressant att få in vagn och säng åt lillen, kläder, min dyna och oss tre i min lilla Yaris.
 
Vi blir i Borgå några dagar för att umgås med lillens gammelfarfar, ta promenader i vackra Gamla Stan, kanske köpa någon julklapp, hitta någon rolig lekpark åt lillen att busa av sig i och ha lite tillsammans-tid. Och så i alla fall ett café-besök. Det finns så många mysiga cafén i Borgå, så det gäller att passa på när vi är där.
 
Tobias har ledigt fram till måndagen, så vi kommer ha en lycklig liten pojke. Han är en riktig pappas-pojke just nu och funderar flera gånger i timmen var Tobias är, när han är på jobb. Och efter dessa tre lediga dagar har Tobias en vecka jobb och sen lite extra julledigt. Först tre lediga dagar, två dagar jobb och så fyra lediga dagar till. Som vi ska njuta av att vara tillsammans!
 
 

Bones-kväll

Publicerad 2014-12-10 19:35:08 i Allmänt,

Lillen sover, huset är i ordning och jag har gympat rygg, axlar och nacke, så nu tänker jag se på två avsnitt Bones och sen är Tobias hemma och det är sängdags.
 
Mitt sällskap i soffan. Bland annat citrusfrukter är på lillens inte-äta-lista för den närmaste tiden,  så jag passar på att äta apelsin när han sover.

Storm

Publicerad 2014-12-10 13:20:20 i Allmänt,

Oj vad det blåser ute!
Det låter som om taket ska flyga av och det märks att övre våningen har gamla, inte helt täta fönster(och att vi inte har fixat årets vinterisolering ännu). 
 
Lillen sover sin dagssömn och Tobias har åkt iväg till jobbet. Själv har jag te-paus i soffan och försöker få fart på brasan, innan det är dags att väcka pojken igen. Blir ingen lång dagssömn, för han somnade för sent, vilket betyder att vi troligtvis kommer ha en halvkämpig eftermiddag. Alltså lika bra att ta det lugnt nu, så att det finns mycket energi att busa med honom när han har vaknat:)

1,5års koll

Publicerad 2014-12-09 10:16:38 i Allmänt, Lillen 1år,

Nu är vi hemma från vår lilla utflykt igen. Lillen somnade typ 50m från vårt hus, så han tar en tidig dagsvila idag. Som jag kämpade på, busade, pratade, grimaserade för att hålla honom vaken, men till slut lade han sig framåt över sina ben och somnade som en stock...
 
Lillens läkarbesök gick jättebra. Först var det vägning och mätning hos sköterska och lillen fick mätas mot väggen istället för liggandes, så nu är han nog stor pojke. Han är nu 81,7cm lång och väger 11,98kg, så han följer sin kurva fint. Sen var det dags att gå till nästa rum och träffa läkaren. Hon hade ställt fram 3st klossar på bordet, för att se om lillen kan stapla två på varandra och vi hade knappt satt ner oss så stod alla tre i en fin stapel, så det testet klarade han hur fint som helst. Sen plockade han åt sig boken som låg på bordet och började berätta att där fanns katt och hund och kanin, vilket var det nästa läkaren ville kolla, om han könner igen var katten är osv. så hon tyckte att han verkade ha bråttom därifrån och ville visa att han kan allting hon ville kolla.
 
Efter det fick han busa runt lite på golvet medan jag och läkaren diskuterade om utslagen han fått runt munnen. Vi misstänker någon matallergi och hon tyckte det verkade som något sådant. Så nu lämnar vi bort några saker som vi misstänker kan vara boven, lägger på lite kortisonkräm när han somnat de närmaste 3 kvällarna och hoppas på att utslagen går bort med det. Sen ger vi lite av en av de saker vi tror han kanske reagerar på och ser vad som händer och testar oss fram på det sättet.
Så var det dags att lyssna på lungor och hjärta, klämma lite på magen mm. och konstatera att han är i toppskick och en mycket glad pojke. Sen vinkade vi Hejdå till doktorn och gick till nästa rum, där "min" sköterska sitter.
 
Har ju senaste tiden mått konstigt på morgnarna och det blir bara värre, tycker jag. Efter morgonmålet blir jag yr, får en allmän obehagskänsla i kroppen, det känns som om jag inte får ordentligt med luft och nu har jag börjat bli kallsvettig när detta händer. Även om det lugnar sig ganska snabbt(10-15min) bara jag tar det lugnt, känns det ändå inte riktigt rätt, så jag ville prata med henne lite om det.
Vi kollade mitt hemoglobin, men det hade stigit, så där borde det inte vara något problem. Sen ska jag imorgon lämna in prov för att utesluta urinvägsinfektion, för det hade jag ju 2ggr när jag väntade lillen, utan att veta om det. Hennes starkaste misstanke var dock att¨mitt blodsocker är lågt på morgonen, så jag ska testa att dricka ett glas saft genast när jag stiger upp. Det går ju oftast 11-13h från kvällens sista måltid till morgonmålet, så det i kombination med höggravid kan ju ha en viss inverkan på blodsockret...
Så nu blir det för mig att dricka lingonsaft på morgnarna och hoppas på att få må bättre då. Har läkartid om lite mer än en vecka, så har inte saften hjälpt något får vi kolla närmare vad det kan vara då. Och så får jag gläda mig med att det är 6veckor kvar till beräknat, så max sisådär 8veckor så ska jag väl börja få mitt vanliga mående tillbaka så där sakta.

Doktordags

Publicerad 2014-12-09 05:49:53 i Allmänt,

Vid 9 ska lillen vara hos doktorn.  Det är dags för hans 1,5års  kontroll. Ännu sover han här bredvid mig, men riktigt snart måst jag väcka honom, så att vi hinner bli klara i tid. 
 
I natt har varit en riktig bök-stöknatt. Lillen kom till mig redan vid 23 och for efter det runt i hela vår säng. Någon timme senare flyttade Tobias i lillens säng, för att få bättre sömn. Efter det lugnade sig lillen lite, men då hade jag varit vaken så pass länge att jag inte fick sömn. Någon timme hann jag i alla fall sova nu på morgonen,  så nog ska väl denna dag också gå.
 
Men nu väcka lillen, öppna kalendrar, äta morgonmål och bli klara för att komma iväg!

Hårklippning

Publicerad 2014-12-08 18:07:27 i Allmänt,

Inte nog med att lillen blev stor pojke och flyttade bort från spjälsängen,  nu på kvällen var det också dags att ta en första hårklippning. Lite kortare i nacken, vid öronen och i pannan. Så nu har vi en stilig,  nyfriserad pojke:)
 
Så mycket annat program har vi inte haft idag. Jag och lillen var iväg och handla lite och så sov lillen ute i vagnen, men annars har hela familjen tagit det lugnt. Lekt med Duplo, röjt igenom hela leksakslådan, bakat (jag pepparkakskladdkaka på ena sidan bordet och lillen vattensoppa på andra sidan, båda mycket goda), dammsugat(mest lillen), pysslat med mumin-figurerna och tagit det lugnt tillsammans. Och så hade vi batteriet i badrummet på full effekt i en timme medan vi fixade och åt middag,  för att få varmt där och sen blev hela familjen ren. Lillen fick plaska i badet, först med pappa som sällskap,  sen med mig, så han blev ordentligt uppblött.
 
Nu ska lillen få pyjamas på och sen ska vi alla gå upp och mysa i sängen tills han somnar. Efter det ska min rygg få lite massage. Har ont i mitten av ryggen, känns som om revbenen trycks ut inifrån, så gissar på att bönan trycker på bakåt lite extra just nu.

Sängbyte

Publicerad 2014-12-08 06:38:35 i Allmänt, Lillen 1år,

Vi har funderat fram och tillbaka hur vi ska göra med lillens sovande inför babyns ankomst. Igår på dagen möblerade jag om lite i sovrummet för att testa det sätt som var på första plats i våra tankar, men i praktiken sjönk den tanken låååångt ner på listan. Så vi studsade tillbaka till den ursprungliga planen, att lillen börjar sova i sin stora-pojke-säng.
 
Så igår kväll bäddade jag den med rena lakan, 2st duntäcken, hans gosedjur och hans egna täcke. Trodde nog han skulle hinna böka sig ur den så fort han somnat, för han brukar fara runt som en orkan i sängen på natten (på dagen ligger han i princip stilla). Men det gick jättebra! 20-3 sov han där, innan han satte sig upp och ville ha mamma. Då fick han som vanligt flytta över till oss, så att det inte blir sån jätteförändring genast. Om några veckor, när han är van att sova nätterna där, ska vi försöka att istället för att han kommer till oss flyttar en av oss ner med honom. Kanske han på så sätt skulle börja hållas i egen säng tills det blir morgon:)
 
Han har ett duntäcke på golvet bredvid sängen, så att det är lite mjukare om han rullar ner och ett duntäcke för att förminska sängen lite.

2:a advent

Publicerad 2014-12-07 06:31:41 i Allmänt,

Nu har jag och lillen ätit morgonmål med två tända ljus i adventsljusstaken och lillens egna ljus på ett litet underlag en bit ifrån honom. Brasan ska snart få en andra omgång ved i sig och jag och lillens ska ta det lugnt en stund innan vi börjar med dagens program. Dricka klart vårt te/mjölk, leka med mumin-figurerna eller bygga med lego, vilket lillen vill.
 
Idag har jag tänkt försöka vara lite effektiv här hemma, eftersom fogarna tycks vara sammarbetsvilligare än på länge. Planen är att gå igenom rum för rum, plocka undan och plocka på plats, torka där det behöv torkas, dammsuga lite och tvätta någon maskin. Helt enkelt sånt som behöver göras i princip hela tiden i detta hushåll. Ingen av oss är särskillt duktig på att ställa sakerna tillbaka på sin plats genast, utan de hamnar oftast på någon mellanförvaringsplats...

Klart!

Publicerad 2014-12-06 13:29:24 i Allmänt,

Nu är tre hushålls pepparkakor klara. 
Lillen var med i några minuter, kavlade mjöl och åt av degen, innan han kom på att det nog var mycket roligare att springa runt i huset, leka med hundarna, klättra på motionscykeln och hämta pusselbitar till oss i köket.
 
Halvvägs igenom tog vi lunchpaus och gick ut på promenad. Sen somnade lillen och vi bakade klart det sista. När sista plåten åkt in i ugnen tog jag Egon och Igor (eller om de tog med mig, lite oklart) för att vila en stund på mammas säng. Nu har jag blivit helt övergiven och sitter i köket och dricker te. Hundarna har fått öroninflammation och behövde få en koll hos veterinären och lite medicin och lillen får ännu njuta av några minuter sömn i friska luften, innan jag tar in han. Han behöver ju lite extra sömn, så att han orkar titta på slottsbalen ikväll!
 
Lillen har 6st riktigt egna pepparkakor i form av Mumin. Pepparkakor och Mumin i ett kommer nog slå det mesta:)

Självständighet

Publicerad 2014-12-06 05:43:07 i Allmänt,

Idag är det dags för vår egen självständighetstradition: baka pepparkakor. Famo lagar degen, jag och Fia trycker ut och mamma gräddar och sen delar vi på dem. I år är lite speciellt, för i år kan lillen vara med första gången. I fjol var han liksom lite liten att vara med, men i år ska han få försöka lite. Våra gamla pepparkaksformar med Mumin och My ska sökas fram och så får lillen göra sina riktigt egna pepparkakor:)
 
Lillen tog morgon vid 6 och efter en kvarts gos i sängen steg han och jag upp, så nu äter vi en varsin skorpa för att klara oss tills det är dags att väcka Tobias om ungefär en timme. Sen blir det lyx-morgonmål med smörgås med avokadoröra, färskpressad apelsinjuice(babyn i magen tycker jag behöver pressa ett glas åt mig med 3-4dagars mellanrum och det gör jag så gärna) och en varsin våffla. Vi stekte våfflor igår kväll och har kvar smet till en per man nu på morgonen, nami.
 
Nu ska jag och lillen öppna de två kalendrarna som är i nedre våningen och sen ska jag söka fram kavel och burk till pepparkakorna. Så behöver lillen väl med en del saker för att klara sig en hel dag hos mommo. Tobias åker iväg till jobbet vid 1, så jag och lillen stannar kvar för att inte behöva sitta ensamma hela kvällen.

Kväll i soffan

Publicerad 2014-12-05 18:36:22 i Allmänt,

Nu sover lillen, huset är i ordning efter dagen och Tobias har bänkat sig i soffan. Själv ska jag ta en dusch, dra på pyjamasen, värma en värmedyna för fogarna och sen göra han sällskap i soffan. Bones och vitamin-tankning står på kvällens program.
 
Granatäppel innehåller tydligen mycket järn och så är det ju så gott:)

Hemma igen

Publicerad 2014-12-05 11:49:52 i Allmänt, Liten böna,

Nu är jag, lillen och bönan hemma igen och har slängt oss i soffan. Lillen somnade förstås i bilen på vägen hem och hann sova en halv timme, så när han somnade om mot min axel innan vi ens fått av ytterklädrrna konstaterade jag att det nog behövs lite sömn ännu. Så nu halvligger jag och vilar lite och han sover bredvid mig, fortfarande klädd i halare(skorna lyckades jag i alla fall få av). En kvart till vila, sen ska vi packa upp vår handel. 
 
Efter denna shoppingtur kan jag bocka av två saker från köp-innan-babyn-kommer-listan; skötbädd med hårt botten och ordentliga kanter och tuttar till flaskorna i minsta storlek. Nu återstår att hitta en mysig dräkt i storlek 50 på rean efter jul, salva från apoteket och några tetror ersättning, sen borde vi vara redo för vår nya familjemedlem. 

Uppe innan tuppen

Publicerad 2014-12-05 05:56:44 i Allmänt,

Tyckte det började vara dags att komma upp ur sängen lite tidigare på morgnarna, för att få lillens dagssömn tidigare (i förrgår somnade han inte före 15.05...). Ställde klockan på 6.35, men lillen vaknade till redan lite efter 6, så istället för att lugna honom började jag prata med honom och så steg vi upp och hann umgås med Tobias en kvart innan han for iväg till jobbet. Lillen fick sitta i pappas famn och öppna dagens paket från kalendern och tanka lite pappa-tid innan det blev bara vi två igen.
 
Vi startar morgonen med lite lek och snart är det dags för morgonmål. Någon gång vid halv tio kommer Fia hit och så ska vi åka iväg till butiken lite och en sväng till lekparken, så att lillen får busa av sig. Annars har vi inga planer för dagen, pyssla på här hemma, vila mitt på dagen och sen vänta på att pappa kommer hem och vi får säga Fredag! . Även om veckosluten sällan är lediga för Tobias, så är det ändå en lite extra känsla med fredag-kväll tillsammans.

Bad-pojke

Publicerad 2014-12-04 18:36:00 i Allmänt, Lillen 1år,

Vi har en liten pojke som älskar vatten och att bada. Jag önskar ofta att vi hade ett badkar, så att vi kunde bada tillsammans, han och jag. Men nu blir det att han badar själv och jag håller honom sällskap och det är ju mysigt det också. Oftast badar lillen tillsammans med Tobias, men ibland vill han bada på sådana kvällar då Tobias jobbar och då får vi den tiden tillsammans. 
 
Han älskar att få plaska och skvätta vatten åt alla håll, så det blir att torka golvet när han är klar, men vad gör det när han har så roligt medan han badar!?
Tror han skulle älska att fara till simhallen här någon dag. Vi har bara varit där en gång tidigare och det var för 9månader sedan eller så. Då var det lite för mycket nytt, så han orkade bara med en halv timme, men nu tror jag han skulle kunna plaska på hur länge som helst. Kanske vi ska försöka komma iväg ännu före jul:)
 
Nu har mitt lilla badmonster precis somnat, liggande på mig. Det är länge sen han har behövt så mycket närhet på kvällen att han lägger sig uppe på mig, men ikväll behövdes det tydligen.  Han bökade på och var orolig när vi låg bredvid varandra och så plötsligt klättrade han upp på min höft, lade sig på mage längs min sida, med huvudet mot min axel och somnade på några sekunder.
Helst skulle jag ligga så här tills han inte längre vill, men jag gissar på att min kropp börjar protestera om en stund  och så är huset inte riktigt klart för natt ännu. Så jag får väl försöka ta mig loss, flytta över lillen i egen säng och gå ner och diska. Bara några minuter närhet till, sen tar jag mig upp...
 
 

Att ta det lugnt

Publicerad 2014-12-04 07:23:41 i Allmänt,

Senaste tiden har jag märkt att jag behöver ta det riktigt lugnt efter morgonmålet, annars får jag ont i magen och en obehaglig känsla i kroppen som hänger kvar långt in på dagen. Är Tobias hemma passar jag på att ligga 10min i soffan(som nu) och när jag är ensam med lillen brukar vi läsa eller pussla en stund, innan jag börjar fixa. Så, nu ligger jag i soffan och funderar vad jag borde få gjort nu under morgonen, medan Tobias och lillen övar på att dricka ur riktig mugg..  
 
Jag tycker om de morgnar då jag kan göra dagens projekt genast och inte behöver vänta till kvällen för att ex. fara till butiken.  Känns skönt att veta att allt det viktiga är gjort och jag kan fokusera helt på lillen,  utan att ha "måsten" som bråkar på i huvudet.
Dagens måsten blir väl att få en maskin tvättad och upphängd, ved in och eld i brasan, handlat för de närmaste dagarna och en salva från apoteket. Kanske dammsuga en sväng och plocka undan saker som ligger på fel plats igen en gång, men det kan jag och lillen göra i eftermiddag, när Tobias har åkt iväg till jobbet.

Sjusovare

Publicerad 2014-12-03 07:30:44 i Allmänt, Lillen 1år,

Vår lille pojk har börjat sova 11-12timmars nätter, så till exempel idag vaknade han först 7.30. Skönt för mig att få vakna i sakta takt,  för han går från 0 till 100 genast.
 
När han hade vaknat låg vi några minuter och diskuterade vem som är hemma och vem som jobbar (pappa jobbar, mamma hemma, mommo jobbar, moster hemma och så fram och tillbaka mellan de personerna, men mest funderade han på pappa). Sen kom han på att moster var hemma, så då blev det raserfart upp och fundera var hon är. Inte helt lätt att det finns fler "hemma"än vårt. När vi kom ner glömde han sen nog bort att moster var försvunnen, för då var det ju öppna-kalendrar-dags, så vi satt oss i soffan och öppnade luckor och paket. En ny Duplo-kloss, en bil och, till lillens stora förtjusning,  en Mumin! Så nu har lillen Mumin, Snusmumriken och Hemulen och de är mycket omtyckta.
 
Efter öppnandet lekte lillen med sina nya saker en stund, medan jag fixade i ordening morgonmål åt oss. Sen har lillen sprungit omkring i sin gulliga smurf-pyjamas och haft Mumin att åka omkring på bilens tak. Älskar att han har börjat leka. Det är så fint att se på och så ser vi hur han härmar det vi gör i dagliga livet i sina lekar, hur mycket han förstår och snappar upp:)

7veckor kvar

Publicerad 2014-12-02 15:45:00 i Liten böna,

Nu har jag varit gravid i 33veckor. Bönan beräknas vara ungefär 45cm lång och väga runt 2kg. Han/hon där inne har nu börja röra på sig mera, men är fortfarande lugnare än sin bror. Speciellt på nätterna märker jag knappt av några rörelser, medan lillen vid den här tiden väckte mig på natten med sitt gymnastiserande. Är ju skönt, då lillen också nu ser till att jag vaknar av hans bökande.
 
Framfogen gör sig ordentligt påmind både då jag sover och då jag är igång. Om jag inte sover med en dyna mellan knäna vaknar jag efter en liten stund av att det värker och vid rörelser knaxar det till. Att sitta "vanligt" på en stol (alltså med båda benen framåt) fungerar inte riktigt. Om jag sitter så och äter får jag på någon minut värk, men sitter jag lite snett, så att jag inte lutar mig rakt fram över fogen, går det hur bra som helst. Har försökt hitta lite tips på hur man underlättar vid foglossningar fram, men det verkar vara ganska svårt. Det enda jag hittat som hjälper många är akupunktur och jag och nålar är ju inte precis vänner, så det hoppar jag helst över. Blir det hemskt försöker jag ju förstås med det, men än så länge verkar det hjälpa bara jag inte bär för mycket på lillen, springer för mycket i trappor och inte sitter så långa stunder åt gången.
 
En annan krämpa som har smugit sig på mer och mer sista tiden är halsbrännan. Mest känner jag av den på natten när jag ligger ner, men de senaste dagarna märker jag också av den på dagtid. Oftast hjälper det att jag stiger upp en stund, så att magen sträcks ut, men på nätterna blir det nog att knappra på en och annan Rennie för att kunna sova ordentligt.
 
Annars mår jag riktigt bra. Känner mig inte något extra trött, magen känns inte så hemskt otymplig ännu och jag har inte så mycket värk i magen. Lite växtvärk när magen växer och fästena sträcks, men inga förvärkar ännu. Nåja, i förrgår hade jag faktiskt en molande värk i nedre delen av ryggen och magen i en timme under förmiddagen, så kanske kroppen förbereder sig lite. Lusten att plocka i ordning kryper sig på, men det får nog vänta till efter jul. Då blir det kanske lite baby-shopping också på reorna, för lillens kläder i storlek 56 är ju sommaranpassade, så kan bli lite brist på värmande kläder.

Att sova dagssömn

Publicerad 2014-12-01 14:04:34 i Allmänt,

Den senaste månaden har jag ibland börjat ta en powernap när lillen sover dagssömn. 10-20minuter sömn och sen är jag pigg och orkar gära något vettigt resten av tiden som lillen sover. 
 
Idag somnade jag igen med lillen och vaknade efter en kvart, men denna gång kände jag mig inte alls pigg, hade bara lite obekvämt. Därför fick det bli alarm en timme senare och så fortsatte vi sova. Det är så gosigt att få sova med en liten på armen, med näsan in i hans nacke och känna hans doft. Sällan sover jac så gott som jag sov nu med lillen.
 
Det är en annorlunda sömn jag sover på dagen, på något sätt extra djup och jag vaknar riktigt durrig i kropp och huvud. Lillen sover också annorlunda,  mycket lugnare, så det är möjligt att ligga sådär riktigt nära. Nu försöker jag vakna till ordentligt och fundera ut något mellanmål åt oss, men både kropp och huvud känns nog mest som om de är kvar där uppe i varma, mjuka sängen. 
 
Det är en lyx att kunna sova på dagen och egentligen borde jag väl försöka ta tillvara på den här tiden med bara lillen, då jag kan sova på dagen med honom. Snart har jag ju två som kanske inte sover på samma gång.  Men samtidigt är den tid lillen sover min. Då kan jag göra det jag vill och det jag känner att jag behöver. Svårt att säga vilket som är viktigare...

December

Publicerad 2014-12-01 08:23:41 i Allmänt, Högtider,

Och så vaknade vi till december. -7grader ute, så när jag och lillen hade tagit oss ner tände jag genast brasan. Nu sprakar den på och snart har vi det varmt och skönt här inne igen. Sen bäddade vi ner oss i soffan under ett täcke och öppnade första luckan/paketet i lillens 4 adventskalendrar. Jepp, 4stycken! Farmor hämtade en kalender som både hon och Tobias haft som små, med 24 små paket med olika innehåll. Av mommo fick han en kalender som består av 24 små bykknipor med ett litet paket i varje (i år temat Duplo). Moster hämtade en Mumin-kalender, så varje dag får han en liten figur ur nyaste Mumin-filmen. Sen har vi ännu en vanlig kalender med bilder, så vi har sysselsättning till morgnarna.
 
 
Dagens kalender-skörd. Legokloss (han fick lite startklossar igår som lillajulklapp av mommo och moster, så nu ska här byggas! Jag och Tobias är båda ivriga på att bygga:) ), en liten bjällra som han går omkring och skakar på och så en Hemul. Hemulen är nog dagens favorit, den är med hela tiden och skulle till och med ha behövt få sig ett dopp i min tekopp nu på morgonen.
 
Så vi börjar december med en brasa, små paket, Duplo-lek, bjäller-klang, Mumin i alla dess former och så risgrynsgröt till lunch. Och så räknar vi ner timmarna tills pappa kommer hem, för han är som vanligt extra saknad när han har jobbat kväll och sen morgon. Som tur har han ledigt imorgon, så då får lillen tanka pappa-tid.
 

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela