ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Tyckte det var dags

Publicerad 2013-01-31 11:19:43 i Allmänt,

Idag bestämde jag mig för att det hade blivit för råddigt och dammit här hemma, så blev att städa nedre våningen. Övre våningen städade jag för några dagar sen, så det fick ok för tillfället!
Tog lite före och efter foton från köket och vardagsrummet, alltid kul att få bildbevis på att man varit duktig:P
 
                     
 
       

Skogshuggare

Publicerad 2013-01-31 08:11:58 i Allmänt,

Jepp, idag blir det tydligen att leka skogshuggare när Tobias kommer hem! Tallen i ena hörnet av gården har helt klart inte tyckt om all snö och blåst det senaste dygnet, så nu ligger det en gren på marken och två till har delvis brustit och hänger ner till marken. Blir tydligen att ta en funderare om tallen helt borde bort, eftersom vi också i fjol fick ta bort en stor gren som hade brustit. Tycks inte må riktigt bra...
 

Baka, baka...

Publicerad 2013-01-30 19:53:00 i Mat,

...lite bröd!
 
Fixade igång en bröddeg idag, så nu har jag precis ätit två skivor och druckit en kopp te:)
Lagade degen av: Vatten, bovete, linfrön, pumpafrön, havregryn, jäst, sirap, salt, råg-, grahams- och vetemjöl.
 
Blev 12st semlor som fick flytta in i frysen och så en form som vi äter av de närmaste dagarna.
 

Restsoppa/-gryta

Publicerad 2013-01-30 19:47:04 i Mat,

Igår åt vi kycklinglår, ris och sås till middag och då blir det alltid ett lår över (+ att jag är sämst i världen på att uppskatta ris, kokar alltid dubbelt så mycket som vi äter...). Idag passade jag därför på att koka en enkel soppa/gryta av resterna.
 
Skalade och skar 3 morötter i små bitar och hackade en halv purjolök. Kokade dem tillsammans med 1burk hela tomater + en burk vatten, 2msk tomat och en grönsaksbuljong. Efter typ 5minuter hällde jag i 1½dl röda linser och lät koka 10minuter. Medan det kokade petade jag bort allt kött från kycklingbenet och när allt var färdigt kokat blandade jag ner det kycklingen, resten av riset och såsen från igår.
 
Blev en supergod och mättande soppa/gryta. Var soppa idag, men gissar på att linserna och riset kommer dra åt sig mera vätska ännu, så imorgon är det en gryta. Nami var det i alla fall! Och snabbt och enkelt!
 
 

Nu blommar hyacinten!

Publicerad 2013-01-30 12:23:27 i Allmänt,

 
28 oktober satte jag tre blåa hyacintlökar i en kruka för drivning. Var ju lite sen för att få dem att blomma till jul, men idag har den första blomman slagit ut! Den ser ju lite annorlunda ut än alla de hyaciner man köper vid jul, som är uppdrivna i perfekta växtförhållanden. Men fin är den i alla fall tycker jag och så doftar den ju så gott!
 
 
 
Gulle-Maja godkände mattes blommor, men bäst var det ändå att äta på det torra gräset!
Lite snabb i vändningarna var hon också, men hon är så fin att det inte gör något att hon är lite suddig!
 

Söka inspiration

Publicerad 2013-01-27 07:51:05 i Heminredning,

Om en timme kommer Gun och plockar upp mig och så bär det av till Forma CozyLiving '13-mässan i Böle. Hoppas på att få en massa inspiration till pyssel, blomsterarrangemang, inredning och vad man kan hitta på till gården! Har precis packat kameran, så förhoppningsvis kommer jag ihåg att ta lite bilder på det fina jag ser.
 
När jag kommer hem hoppas jag på att våra HEMNES-byråer är borta! Tobias har ledig dag imorgon, så jag hoppas på att han har lust att designa och räkna virkesåtgång för att bygga vår bokhylla. Sku vara kul att snart få den ihopbyggd och sedan få övergå till att bygga de två förvaringsskrubbar vi har planerade till övre våningen. Sen blir det att göra oss av med ännu lite mera möbler:) Och bygga staket mot trappan, det nuvarande är c.50cm högt, så det är inte till mycket nytta!
Nu vill jag få ordning och reda i över våningen!

Tulpan-problematik

Publicerad 2013-01-26 14:05:10 i Allmänt,

 
Det är ett lite annorlunda problem att komma hem med ett fång (60st) tulpaner och inte veta vad man har som är tillräckligt stor att rymma alla:) Tur så hittade jag min fina glasburk!
 
Nu skall jag ta en lugn lördageftermiddag, imorgon bär det av på mässa med Gun!

Odlingsförberedelserna fortsätter

Publicerad 2013-01-24 15:51:59 i Odling,

Jepp, förberedelserna inför sommarens odlingar fortsätter. Genom Linda har jag beställt några påsar frön för att få lite annorlunda sorter. Svenska Impecta har ett brett utbud med roliga sorter, så egentligen skulle jag ha välat ha säkert 10gånger mera än de tre påsar jag sist och slutligen bestämde mig för!
Det blev:
 
Rosensallat 'Palla rossa 3' som är ger röda sallatshuvuden med vita bladnerver. Sorten skall vara frosttålig, krispig och smakrik. Bäst passar den att skörda på sensommaren och hösten. Man kan förodla inomhus från mars-april för tidigare skörd eller så utomhus när frostrisken är över, alltså vid 10juni.
 
Bindsallat 'Freckles' hör till en av de äldsta (och godaste) sallatstyperna. Huvudena blit höga och halvslutna. Söta och spröda, limegröna blad med röda stänk. Bra kvalitet och lång hållbarhet. Vill man bleka huvudena kan ban binda ihop dem några veckor innan skörd.
 
Rödbeta 'Chioggia' är ett försök att få mig att börja tycka om rödbeta. Den är ett kulturarv från 1800-talet och bildar röd-vitrandiga betor. Sorten skall vara tidig, men ändå gå bra att lagra! De skall sås på friland när frostrisken är över och sen kan man börja skörda runt juli-augusti månadsskiftet. Vill man lagra dem måste man vänta till september-oktober för skörd.
 
 
 

Ledig dag tillsammans:)

Publicerad 2013-01-24 15:36:15 i Mat,

Idag har både jag och Tobias ledigt, så vi har tagit det lugnt här hemma. Har kokat minestronesoppa a la Finland till lunch (=rotsaker istället för färsk zuccini&spenat/mangold, konserverade bönor istället för färska...). Värmer så gott med soppa nu i vinterkylan!
Till eftermiddagskaffet/-teet gjorde jag en äppelpaj som vi åt tillsammans med vaniljsås, nami:)
 
Nu har vi varit ute och gått en liten runda på gården för att se att haren som har sneddat över gården inte har gjort något elakt mot våra körsbärsträd eller päronträd som vi planterade i somrast. Brasan är tänd, så Tobias och My passar på att ta en tupplur på soffan och själv skall jag underhålla mig i internets härliga värld en stund!
 

Bort med gammalt, in med nytt!

Publicerad 2013-01-23 19:05:06 i Allmänt,

Hittills har jag varit ganska besparad från alla boar-tankar som gravida tydligen brukar "drabbas" av. Men de senaste dagarna har det slagit till och hårt! Skulle helst vilja ha hem säng och allting och fixa i ordning, men ännu får det vänta lite.
 
Vad jag däremot kan göra och nu har börjat med är att röja undan lite saker, göra oss av med sådant som inte behövs och liknande. Började med att lägga ut våra två HEMNES förvaringsbänkar från IKEA på tori.fi idag. Och de är redan reserverade + att en annan är intresserad av dem! Så förhoppningsvis blir vi av med dem under veckoslutet! Nu blev jag ännu mera sugen på att få bort saker, så imorgon när Tobias också är ledig tänker jag samla ihop saker jag tycker vi inte behöver och lägga ut en del till försäljning. Skönt ju att få bort lite onödigt!
 
De pengar vi får från förvaringsbänkarna kommer vi att använda till att bygga en rejäl bokhylla i övre våningen, med förvaring bakom. Sen tänker vi också stänga av utrymmet bakom pipan och på så sätt få en liten skrubb att gömma spel, pussel och pysselsaker i. Ska bli skönt att få alla lådor in bakom dörrar och inte se dem hela tiden! Med dessa två förvaringslösningar i övre våningen hoppas jag på att vi skall få plocka bort ännu några möbler och på så sätt få bra utrymme för lill*ns säng, skötbord och allt annat vi behöver!
 
 
 
 
Perfekt förvaring i Ekenäs, men nu passar de inte riktit mera...
 
 
 

20 veckor

Publicerad 2013-01-22 10:41:17 i Allmänt,

Nu är jag lite längre än halvvägs i graviditeten, 20 veckor och 2dagar idag! Räknar ju dock själv med att lill*n kommer trivas bra i magen och komma senare, typ till midsommaren:P
 
Idag var det dags för ultraljud, kolla att hjärna, hjärta, njurar, mage mm. har utvecklats som de ska. Allting såg fint ut och jag fick ligga och titta på lill*n i ungefär 20minuter!
 
Hen började med ett rejält gympapass och sparkade vilt omkring sig. Var jätteroligt att se fötterna som rörde sig samtidigt som jag kände sparkarna! När lill*n lugnat sig tog sköterskan alla mått och undersökte. Fick se hur blodet rörde sig i hjärtat, hur munnen öppnades och stängdes, hur en stortå sträcktes ut mm. Sen fick stackarn hicka och hela bröstkorgen krampade. Efter allt ståhej somnade hen sen med ansiktet ingosat i livmoderväggen, så några bilder på ansiktet blev det inte.
 
 
 
Lilla hakan ser man, men annars gömmer man ansiktet skickligt!
Tycker det är häftigt att se hur ryggen och revbenen lyser:)
 
 
Firade att allting såg bra ut med att köpa en supersöt body.
Elefanter är nog mina favoriter just nu!:P
 
 
 
 

Lillasyster 21år!

Publicerad 2013-01-22 10:29:34 i Allmänt,

Idag fyller min lillasyster 21år, men vi firade henne redan på söndagen. Efter hennes önskemål(som hon tydligen sen glömt :P) bakade jag en tårta med chokomousse. Blev riktigt god, trots att chokomoussen kanske var lite onödigt hård...
 
Hon fick också en bok om att sticka olika mönster och figurer, så vi hoppas på många fina sockor, vantar och tröjor i framtiden ;)
 

Ibland blir suget för starkt!

Publicerad 2013-01-17 13:33:15 i Allmänt,

Suget att köpa babykläder och saker till lill*n i magen alltså. Efter att jag i förra veckan lyckades slå sönder ett av kattornas mattallrikar bestämde jag mig för att ta mig till Aktivitetscentrets vind och köpa några nya assietter idag. Blev 4 assietter och en fin glasskål åt dem. På väg ner till kassan såg jag en lapp att barnkläder och -leksaker finns i nedre våningen, så tror ni jag kunde hålla mig?
 
Nix, blev ett litet besök där också och jag hittade de sötaste små byxor:) Blev ännu mera sugen på att shoppa, så förrän jag skulle till matbutiken passade jag på att åka till Tenava Tupa och där hittade jag ännu en body och en sparkdräkt. Alla tre plagg verkade nästan oanvända och totalt betalade jag 3€ för dem. Nu har de fått flytta in i min Baby-låda i väntan på lill*ns ankomst!
 
Eller hur att vi kommer få en cool liten flicka eller pojke i dessa kläder!?!
 

Målarplanerna framskjutna

Publicerad 2013-01-16 14:32:58 i Allmänt,

Efter råd från vår renoveringsrådgivare Harri får golvet i badrummet torka lite innan vi målar det. Duschens ena rör har droppat under tiden det har varit frånkopplat, så alltid ibland har det funnits en blöt fläck på golvet under det. Nu får det i alla fall torka fram till nästa torsdag, så har det fått vara droppfritt i 1½vecka!
 
Får se till att tvätta byket som samlats dessa två tvättmaskin-lösa månader och kanske hitta på något annat att pyssla med här hemma den närmaste veckan. Funderar lite på att gå igenom alla lådor och gömmor och se om jag får ihop några lådor med loppissaker. Har skert tid med en loppisdag någongång under våren och lets face it: Det är alltid välkommet med lite mindre saker (som ändå aldrig används) och några euro extra:)

Badrummet del 4

Publicerad 2013-01-15 14:13:59 i Renovering,

 
Idag ska Tobias sköta några ärenden på eftermiddagen, så jag tänker tvätta massa byke hela kvällen, så får vi lyfta bort tvättmaskinen någon gång under kvällen. Silikonfogarna längs golvet hoppas jag på att vi får satta ikväll, för imorgon skall jag måla golvet! Hoppas på att det klarar sig med två lager färg, i så fall är det färdigmålat på torsdagen och sen behöver det torka ungefär en vecka innan vi flyttar tillbaka tvättmaskinen och börjar duscha!
 
Blandning av gammalt och nytt. I båda kanterna av övre bilden skymtar delar som vi
inte ännu börjat arbeta med.
Krukan i fönstret är mina hyacinter som är på tillväxt. Till veckoslutet får de flytta upp till köket!

Vinterlunch med sommardrömmar

Publicerad 2013-01-15 13:19:52 i Mat,

Varm, mättande soppa är väl ändå den perfekta vintermaten? Och så en god smörgås till, gjord på hembakat bröd... Längtar man efter sommaren, som jag gör, så passar man på att knipsa av några ärtskott att sätta på smörgåsen också! Nami:)
 
 
Batatsoppa med en söndersmulad skiva knaperstekt bacon på, till det smörgåsar och mjölk. Gott!
 
 
I kväll blir det ännu mera sommarsmaker, i form av rabarberpaj med vaniljglass!

Brödbakning

Publicerad 2013-01-09 15:31:23 i Allmänt,

Eftersom jag är hemma så pass mycket nu har jag tänkt att jag skall baka allt  vårt bröd själv. Igår bakade jag två limpor och skivade idag största delen och satte in i frysen (smakar färskare om det kommer snabbt i frysen).
 
Blev en blanddeg med råg-, grahams- och vetemjöl, linfrön, vatten, jäst, salt och lite sirap. Riktigt gott både som det var och som rostat!
 
 

Odlingsstart 2013

Publicerad 2013-01-08 10:12:34 i Allmänt,

Nu har vi påbörjat odlingsåret 2013 här hemma. Första chilin är sådd och kattgräs och ärter har redan grott. Om en vecka får vi alla fyra börja njuta av färskt grönt!
 
Till Tobias födelsedagslunch på lördagen köpte vi en kruka persilja, så den delade jag lite på och planterade i en större kruka igår. Passade också på att ta in en krukan med vårlökar (vet inte vad det är?), som har stått på verandan sen november. De hade fina gröna startskott, så förhoppningsvis kommer de igång nu när de kom in i värmen och fick lite jord runt sig!
 
Nu blir det en och en halv månad paus innan det börjar vara dags att så purjo, örter och några sommarblommor. Sen bara vi kommit en bit in i mars är det tomaternas tur att få hoppa ner i krukor!
 
 
Tomataskar fungerar perfekt som miniväxthus att driva upp i!
Sen är frågan var jag skall få alla odlingar att rymmas? Den bästa ytan är redan full..

Tillbaka till bloggen?

Publicerad 2013-01-07 18:49:28 i Allmänt,

Nu när julen och allt vad den innebär är förbi, hoppas jag på att ha mera tid för bloggen!
 
Kommer vara hemma på deltid nu hela vintern och våren, så borde ju finnas alla möjligheter att hitta på roliga projekt här hemma. Bland annat har jag tänkt börja testa olika recept som jag länge varit intresserad av, så blir säkert en hel del matlagning och bakning den närmaste tiden! Så börjar har ju också årets odlingssäsong påbörjats, så lite odling och trädgård kommer det vl också bli!
 
Halva badrummet börjar snart vara klart, så då kommer vi troligtvis ta en liten paus från det och göra lite mindre prpjekt på annat håll i huset. Bland annat så skall garderoben få sig en upputsning med lite väggar och dörrar runt klädlådorna och något fint skynke som skyddar de kläder som hänger. En rejäl bokhylla har vi också planer på att bygga, men det är inte riktigt lika akut som att putsa upp garderoben!
 
Närmare våren hoppas vi på att kunna inleda terrassbygge och snickra ihop de första odlingslådorna till våra grönsaker. Kommer troligtvis att starta med två lådor (1,2m x 2m) i år, för kommer finnas en hel del annat att syssla med också:)
 
Så, en hel del projekt och drömmar finns det! Och tur är det, så att vi får tiden att gå snabbt till juni, då vår efterlängtade lill*n är beräknad:)
 
 
Så jag längtar till detta! Maj, blommor, ljus och värme! Hoppas alla nysatta lökar klarar vintern, så får vi ännu mera blommor denna vår!

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela