ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Tjej-dygn

Publicerad 2015-04-30 10:30:29 i Allmänt,

10.15 igår började min och frökens tjej-dygn. Det började inte så spännande,  utan med ett besök på hvc för att få mina ögon kollade.(1h20min vänta och antibiotika-droppar och antihistamin är resultatet av det besöket). Sen fortsatte jag med att städa här hemma och tvätta undan lite byke, medan fröken sov. 
 
Efter det blev det bus, gos, äta, sova i famnen och så fortsatte resten av eftermiddagen och kvällen. Jätteskön tillsammans-tid (bortsett från mjölkspyorna som jag fick över halva mig). En hel säng för bara två personer och mera gos.
 
Morgonen har gått åt till att månadshandla. Massa blöjor,  ersättning, konserver, pasta, våtservetter och så mat för några dagar.  Nu sover fröken,  jag dricker te och väntar på att lillen ska komma hem. Ett dygn känns aldrig lika långt som när jag inte är med han. Och i sommar ska jag klara tre dygn, men det är sen...

Tjuvstart

Publicerad 2015-04-28 19:14:19 i Allmänt,

Tobias tog tidig kväll, så jag och fröken tjuvstartar vårt gos-umgänge. Hon har somnat i min famn,  jag tittar på en film och ska snart koka en kopp te(vattenkokaren sa upp kontraktet idag, så nu blir det att koka på spisen tills vi har en ny). Riktigt skönt att nästan ha soffan för mig själv och inte behöva kompromissa med vad för film som ska ses.

Sova hela natten

Publicerad 2015-04-28 15:23:15 i Allmänt,

Sömnen skiljer sig verkligen mellan barnen. Lillen spv jättedåligt till 7-8månaders ålder, drack 2-3 flaskor under natten och ammade/snuttade konstant. Inte ville han sova i egen säng heller. Fröken vår har på eget initiativ lämnat bort nattflaskan (som bara var en vid 5tiden från att hon var ungefär en månad gammal) i en vecka nu, somnar runt 22 och sover oftast 3-5h i egen säng innan hon flyttar bredvid mig. Ammar/snuttar lite, men sover längre mellan gångerna. Tror att hon gärna skulle sova till 8tiden, men hon väcks när lillen ska upp 6.30. I alla fall får vi bra mycket mer sömn nu än med lillen!
 
Har hållt på med försäkringar och bankärenden idag, så nu börjar det vara under kontroll igen. Just nu är lillen ute med Tobias, fröken sover i verandan och jag samlar energi att få lite undanplockat igen en gång. Hur kan det bli ett kaos på mindre än en dag??
 
Imorgon tänker Tobias och lillen överge oss redan på förmiddagen och åka till lillens gudfar. Därifrån far de vidare till lillens farmor och stannar där över natten. Sen kommer de hem på morgonen,  så att Tobias hinner på jobb till eftermiddagen. Blir konstigt att ha bara ett barn i ett dygn. Och ganska skönt.  Ska passa på att gosa en massa med fröken, låta henne sova i famnen och ha det allmänt bra. Helt enkelt ge all den där närheten,  tiden och uppmärksamheten som lillen fick när han i samma ålder. 
 
Men nu, röja!

Mysmorgon

Publicerad 2015-04-26 09:15:10 i Allmänt,

Idag hoppade vi över väckarklocka och sov tills lillen tyckte det var morgon kvart före 8. Då öppnade vi gardinen, såg hur grått och regnigt det var, så vi stannade kvar i sängen och tog det riktigt lugnt. 45min var lillen nöjd med det (fröken skulle gärna ha fortsatt ännu längre,  hon tycker om att gosa på morgonen). 
 
Nu har vi ätit morgonmål och tänt i brasan. Närmaste timmarna kommer jag att fortsätta med att få alla saker tillbaka på plats, mysa med familjen, tvätta lite, pussla med lillen och njuta av ledig söndag.  Inga måsten,  bara pyssla på i sakta takt.  Och sjunga med/för lillen(han fick en ny sångbok igår, så nu ska vi lära oss nya sånger). Vid lunch kommer Martina hit och hjälper oss med tårtorna och kanske vi på eftermiddagen vågar oss ut i regnet och plantera frökens körsbärsträd. 

Dop

Publicerad 2015-04-25 19:59:41 i Allmänt, Fröken,

Nu är vår lilla fröken döpt. En jättefin dag med familj, släkt och vänner. Som vanligt allt för lite tid för att hinna umgås med alla, men alla verkade trivas och det är ju huvudsaken. Bäst av alla trivdes nog lillen,  som fick äta en massa blåbär och springa runt ute på gården i olika sällskap. Mycket bättre kan det inte bli.
 
Just nu sitter jag i soffan och ammar fröken, fötterna är ömma efter att ha stått upp i princip från 8.30 till 19, lite trött överlag, men glad och lycklig över den fina dagen. Tobias lägger lillen och sen ska vi försöka få lite plockat här hemma.
 
Presenterna är öppnade (med hjälp av lillen,  så det var inte helt lätt att hålla ordning på vem som gett vad), det står kassar att packa upp lite överallt och i kylskåpet finns det både smörgåstårta och vanlig fylld kaka och väntar på att vi ska hugga in på dem. Så det är kvällens planer; packa upp och äta tårta. 

Förberedelser

Publicerad 2015-04-24 13:29:00 i Allmänt,

Tårtorna är fyllda och två av dem har jag och fröken lyckats transportera till mammas kylskåp, utan att de delade på sig. Jag har strumpbyxor (om jag lyckas få på dem utan att göra hål på dem...), lillen har nya skor, köket är nästan städigt och mina händer är bara lite blåprickiga  efter att ha hanterat blåbären. Det känns som om det mesta är under kontroll. 
Det som är kvar för idag är att packa ihop alla saker, kläder och mat som ska med till prästgården. Imorgon blir det att plocka lite blommor, köpa det sista, duka och fixa, täcka och dekorera tårtorna.  Lillen tillbringar några timmar med mommo, moster och hundarna,  så går det lite lättare att få allting klart. Och så får han leka med Molly och bläddra i mosters alla Disney-böcker.
 
Nu väntar vi på att fröken ska vakna och vilja ha mat, sen tänker vi ta några timmar på gården. Vi försöker hoppa över lillens dagssömn idag(eller bara ta en kort powernap), så att han kanske skulle somna lite tidigare än 21 ikväll. Gäller att hitta på roliga saker,  så att han orkar 4-5timmar ännu. Och att vara ute, det är roligt! Och att titta på tankbilen som hämtade olja åt oss (jag tycker däremot att just det inte är så roligt, ser mest bara hur pengarna flyger i väg i takt med att oljan rinner in i tanken...).

Tårtbakning pågår

Publicerad 2015-04-23 08:52:46 i Allmänt,

Tårtbotten nr2 är nu i ugnen. Sen blir det paus i bakandet till i eftermiddag,  då två botten till ska vispas ihop.  Pausen behövs för att ha plats att ställa tårtbottnen att svalna, någonstans där lillen inte kommer åt dem. Under pausen ska jag söka nycklarna till prästgården,  handla ingredienser till fyllningarna som ska fixas imorgon och så är det dags för läkarbesök för mig.
Kolla att kropp och knopp är i skick efter graviditeten och förlossningen. Känns lite onödigt,  då jag redan 3dagar efter förlossningen kände mig i skick, men finska staten säger att jag ska till läkare (om jag vill få föräldrapeng), så det är bara att lyda.
 
Förutom att baka tårtbotten så ska vi få bokat en tid för att fixa en försäkring åt fröken och en för en ny bil. Jepp, min lilla Yaris börjar vara allt för liten med två barn, vagn och packning, så igår var vi iväg och tittade på bilar. Vi trodde vi skulle köpa en likadan Avensis som Fia har, men sen så såg vi en nyare modell, 4år gammal och bara körd 43000km. Bekväm, rymlig och fin. Efter att ha kollat kontona, funderat fram och tillbaka och räknat lite, konstaterade vi att det nog är den vi ska ha. Så, idag ska vi ringa och se om de kan reservera den till nästa vecka åt oss (vill helst ha dopet avklarat först), boka tid för försäkring och nästa vecka har vi (förhoppningsvis) en större bil. Min lilla loppa får en större kompis att umgås med:)

So much to do

Publicerad 2015-04-22 07:48:20 i Allmänt,

Dagarna flyger fram och det känns som om (minst) hälften av allt blir ogjort. Listan på allt som borde göras är lång och listan på det jag/vi vill göra är ännu längre. Jag, som älskar listor och att få stryka punkter på dem, tänker nu börja på en lista med allt det där vi borde/vill göra, så går det lättare att överblick över vad som behöver prioriteras, vad som går snabbt och lätt att bocka av och vad som kräver förberedelser av något slag. Kommer att bli en lååång lista, men då kanske att alla punkter slutar snurra på i huvudet mitt.
 
 
Från det ena till det andra. I natt har fröken sovit från 22 till 7 utan någon flaska! Tänk om vi skulle bli av med nattflaskan redan! Lillen var 7månader när vi plockade bort nattflaskan, för han behövde ju inte egentligen den mera. Vid 3månader var det väl 2-3flaskor mellan 22 och 7. Ganska stor skillnad!

Sång

Publicerad 2015-04-21 11:54:04 i Allmänt, Barnen, Lillen 1år,

Bland det bästa lillen vet är när jag och/eller Tobias sjunger. Vi sjunger när han ska sova, vi sjunger medan vi åker bil, vi sjunger som en del av leken, vi läser i böcker och sjunger sånger som passar ihop med det som finns på bilderna...
 
Några sånger som sjungs flera gånger om dagen är; 
 • Bä bä vita lamm
 • Wheels on the bus
 • En elefant balanserade
 • I Medelhavet
 • Tänk om jag hade en liten apa
 • Delar ur Majas alfabet
 • Här kommer lilla Ludde
 • Sov du lilla videung
Nu måste vi kolla upp Idas sommarvisa och friska upp minnet hur den går. Det är roligt med lite nya sånger att sjunga och speciellt sådana som passar i säsong:)
 
 
(Som tur är det inte så viktigt hur man sjunger, om man får alla ord rätt och sådant, huvudsaken är att man sjunger. Att det går går lite falskt eller med fel melodi gör inte så mycket, det kan kompenseras med lite koreografi;))
 
 
 
 

Så var vi där

Publicerad 2015-04-20 07:26:51 i Allmänt,

Dopveckan. Idag börjar förberedelserna. Klänningen fick vi hem igår, gästerna är ihopräknade (runt 60pers igen), men resten. Köpa allt som ska köpas, baka allt som ska bakas, planera och fundera...  Nu ska vi bocka av punkt för punkt.
 
 

Först till kvarnen

Publicerad 2015-04-19 07:09:27 i Allmänt,

... får först mala. Sist och sova, får ta deb plats som är över. 
 
Ungefär så tänkte jag och lillen igår, fixade fallskydd på Tobias sida av sängen och så somnade jag och båda barnen i stora sängen(som många nätter känns mycket liten, då vi alla fyra delar på den). När Tobias kom hem i natt fick han ta lillens säng istället. Och bra gick ju det.
 
Nu har jag och barnen stigit upp och ätit morgonmål. Tobias sover väl en timme till och sen börjar vi dagen på riktigt. Dagens program består av röstning, mathandel och kaffe hos min famo och fafa. Ska ta hem dopdräkten och fixa den klar inför lördagen. Börjar bli när nu, så det kanske är dags att börja förbereda lite. På torsdagen kör Det Stora Tårtfixandet igång, så då borde allt annat vara under kontroll. 

Dags för kalas

Publicerad 2015-04-18 08:00:06 i Allmänt,

I eftermiddag är det dags för kalas. En av Tobias kusiner fyller år och det ska firas. Efter det åker Tobias vidare på klassträff, så jag och barnen har kvällen och början av natten på tre man hand. 
 
Vi kommer åka iväg ganska tidigt, så att lillen hinner sova ordentligt i bilen, så förmiddagen går åt till att hitta kläder åt alla(fröken är redan klar vad hon ska ha, för hennes fina rosa klänning är precis på gränsen till för liten), skriva kort(brukar vi alltid glömma), bära ner lite saker från verandan till källaren och bära upp dahlior och övervintrade växter från källaren till verandan.  Så, lite lugnt innan vi kalasar!

Egen säng

Publicerad 2015-04-16 07:41:41 i Allmänt, Barnen,

Vår pojke har börjat sova i egen säng.  Först två nätter som han sov fram till sju i egen säng, sen var vi i stugan två nätter och då sov han igen med oss mesta delen av natten, men när vi kom hem fortsatte han att sova iegen säng igen. Fröken vår sover också början av natten, fram till 3 för det mesta, i spjälsängen bredvid mig,  så vi har äntligen lite utrymme att vända oss i sängen igen!
Hoppas att det håller i sig,  för det kan bli lite hett med alla fyra i en säng när sommaren kommer!

Klart fall

Publicerad 2015-04-10 20:20:20 i Allmänt,

Nu kan vi konstatera att fröken helt klart reagerar på baljväxter. När hon hade så mycket magont för en månad sen testade jag att lämna bort baljväxter, som jag annars äter i princip alla dagar. Andra dagen utan var fröken hur nöjd som helst och inget krångel med sjuk mage. Så har det fortsatt sen dess, men idag testade jag att äta köttfärssås som innehöll linser och några timmar senare började fröken bli mer och mer orolig. Nu har hon somnat i min famn, men före det bar det 2timmar med gråt, vrida och vända och inget var bra. Så, inga baljväxter för mig innan amningen är över. 
 
Annars har dagen varit ganska lugn.  Sofia var hit på förmiddagen och jag hade en fin byta-ringar-på-bilen-skola för henne, jag har bakat bröd och morotskaka(ska njutas av en bit nu framför ett avsnitt Buffy), barnens farmor var på besök, vi har njutit av det fina vädret, byggt med Duplo och sjungit. En riktigt bra fredag, tycker jag. 

Hemma

Publicerad 2015-04-09 08:29:56 i Allmänt,

Det blev en kortare stugvistelse än vi hade tänkt oss,  för lillen blev sjuk. Flunssa, dragiga golv och liten pojke passar inte riktigt ihop. Skönare att vara hemma och bli frisk och sen åka dit en annan gång igen. 
 
Igår var det en jättetrött pojke och i natt var han riktigt varm när jag kände på han. Nu är han som vanligt,  förutom mycket snuva, så kanske han orkar vara ute en stund på eftermiddagen. I alla fall ska han få sova ute i vagnen, så att han får frisk luft. 11grader och sol är utlovat, så då vill vi inte sitta inne hela dagen!

I stugan

Publicerad 2015-04-07 13:13:53 i Allmänt,

 
 
Fröken sover i vagnen, lillen kastar stenar i vattnet (och försöker ibland hoppa i efter dem) och jag och Tobias njuter av sol, hav och frisk luft. 

Klänning

Publicerad 2015-04-06 19:48:42 i Allmänt, Fröken,

Idag klädde jag för första gången en klänning på vår fröken. Så sött, men absolut inget praktiskt plagg på en baby. Tyvärr blir det ju ännu mer opraktiskt med klänning när hon börjar röra sig, så jag tror nog att jag vill ha klänningar nu i alla fall.  Så där till kalas och så, för det finns ju så många fina klänningar åt små flickor. 
 
Mörkblå klänning med knappar i ryggen, vit body med små blåa blommor och rosa strumpbyxor med frillor på rumpan.  Så charmade fröken moster, mommo och gammelmommo idag.

Att upptäcka nytt

Publicerad 2015-04-06 12:29:27 i Allmänt, Trädgård,

Snart börjar vi vårt fjärde år här i frontmannahuset och ännu hittar vi nytt ute på gården. Nytt för i år är dessa krokusar, som plötsligt bara tittade upp ur gräsmattan.
 
 
Idag har förmiddagen tillbringats ute i solen. Fröken sov, lillen upptäckte allt möjligt och tittade på grannarna som fällde en björk.  Själv har jag delat perenner,  gödslat en rabatt och vänt en del av området där vi ska odla squash och gurka. Nu har vi ätit resterna av gårdagens korvsoppa och lite vitlöksbröd till lunch och det är dags för lite vila. Ikväll blir det paj hos mamma/mommo, så lillen behöver bygga upp energinivån lite igen, så att han orkar busa med Molly.

Barnkalas

Publicerad 2015-04-05 17:42:44 i Allmänt,

Nu har jag och barnen varit på 4års kalas. Ätit gott och busat på (lillen) och umgåtts med trevliga människor. 
 
Det var ett riktigt barnkalas med 9barn mellan 2månader och 6,5år. Gissa hurdan ljudnivå det var! Och ännu mer spännande blir det i höst på kalasen, när de tre yngsta (vår fröken och två små födda i augusti) är mer rörliga. Gissar på att kakorna flyger åt alla håll då.
 
Nu har vi landat hemma, ätit korvsoppa och nu tar jag igen mig 5min på soffan. Det är roligt att kalasa men det tar nog också en hel del på krafterna att vara iväg med två små.

Trädgårdsdrömmar

Publicerad 2015-04-05 09:26:00 i Bygga, Odling, Trädgård,

Just nu försöker vi fundera på hur vi ska fixa i trädgården och vad som ska prioriteras.  
 
Första projektet är att få tag i rätt person i parkenheten, för att få reda på om vi får sätta upp staket runt gården, och i så fall,  hurdant. Tanken är att ha ett metallstaket mot vägarna, som vi sen planterar en massa klätterväxter och dahlior längsmed.  Får vi göra det här, så kommer det absolut på första plats.  Med en liten (nästa sommar två små!) skulle det vara jätteskönt att ha ordentligt "instängt" mot vägarna. Och så ger det ju en helt annan känsla, om det finns en tydlig gräns och inramning i trädgården. I det här projektet ingår också att bygga ett litet "hus" åt roskisen, så vi kan flytta den närmare huset, utan att behöva se den hela tiden.
 
Ett annat projekt är att bygga klart terrassen med pergola och en låda för leksaker. Och också här plantera klätterväxter som får ge insynsskydd. Båda dessa projekt kostar en del, så de görs nog intr samma år.
 
Sen har vi några mindre punkter att välja bland;
 • förstora en rabatt
 • fylla en annan rabatt med perenner(just nu finns där tulpaner och jättedaggkåpa som jag flyttade dit igår)
 • införskaffa och plantera två äppelträd (troligtvis Sävstaholm eller Bergius och Tobias)
 • dela perenner i en rabatt och på så sätt fylla ut den del vi grävde till i fjol
 • bygga en låda till jordgubbsodling
 • införskaffa sparris och fixa en sparrishäck
 • flytta rabarbern
 • bygga två eller tre odlingslådor till
 • vända, jämna och täcka ytan vi ska använda till squash odlingarna i år
... och varje dag hittar vi på nytt som vi borde/vill göra. Bara att välja och vraka!

Påskfirande

Publicerad 2015-04-04 13:39:08 i Allmänt,

Igår var en av mina äldsta kompisar på besök.  Vi träffas inte så ofta längre, men det känns alltid helt naturligt att prata om allt när vi väl träffas. Vi träffades som 8åringar, hon helt finsk och jag helt svensk. Trots typ noll kommunikation i början(som tur har hon lätt att lära sig språk, så det dröjde inte länge innan hon pratade flyttade svenska) blev vi snabbt bästisar.  Nu är det inga problem med kommunikationen,  men olika liv  och "tidsbrist" sätter istället lite krokben. Men igår fick vi iallafall några timmars uppdatering om varandras liv:)
 
Idag firar vi påsk på fyra man hand.  Äter anka med goda tillbehör och chokladmousse.  Och bara umgås med varandra. Imorgon ska vi på 4års kalas och sen borde vårvädret vara tillbaka, så då blir det utelek för hela slanten. 

Bästa storebror

Publicerad 2015-04-02 10:30:40 i Allmänt, Barnen,

Vår lilla fröken har en så fin storebror.  Han håller hela tiden koll på var hon är och blir orolig om hon mitt i allt är borta. Ligger hon i babygymmet är lillen där och visar de olika leksakerna och berättar vad för saker det är. Fröken får till och med låna Polly ibland. Som tack får lillen frökens största leenden och en massa gulliga läten. Så fint att se umgänget mellan syskonen.
 
Just nu sover lillasyster och storebror pusslar alla sina pussel. Jag bläddrar i odlingsböcker och läser om olika äppelsorter. Planerar årets odlingar och funderar vart vi ska placera våra nya äppelträd och vilka sorter vi ska välja.  I eftermiddag ska jag försöka ta oss alla ut och plocka blåbärsris och videkvistar att pynta med.  När Tobias kommer hem ska jag göra något som jag inte alls ser fram emot; åka iväg till butikerna och köpa påskens mat. Gissar på att det kommer vara lite halvkaos i butikerna där halv fem tiden,  när jag kommer iväg...

Påskpyntar

Publicerad 2015-04-01 14:28:58 i Högtider,

I påskgräset har en höna, hennes kycklingar och några ägg flyttat in.
 
Påsklökar är så fina i terracottakrukor, tycker jag.  Finns krukor både in och ut.
 
Lillen fixade en egen påskkorg åt sig.
 
Nu återstår att plocka lite blåbärsris till tulpanerna och lite ris att pynta med fjädrar.

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela