ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

1år

Publicerad 2015-08-29 13:13:31 i Allmänt,

Idag firar jag och Tobias ett år som gifta. Eller ja, firar gör vi inte, men idag är det i allafall ett år sen vi gifte oss.
Åtta i morse vinkade vi av Tobias på tågstationen, för han skulle iväg på sinbrors svensexa. Jag och barnen tittade på tågen en stund, innan vi kom hem och äta morgonmål. Sen åkte vi och hälsade på poliserna. 
 
Det är tydligen polisens dag idag, så man fick prata med dem, prova bilarna, få ballonger och annat kul. Vi tog en promenad till butiken, köpte ärter och jordgubbar på torget och åkte sen hem. Fröken somnade och sov vidare i vagnen på gården och jag och Lillen gjorde det jag lovade han imorse att vi skulle göra ; baka tårta med blåbär! En rulltårta med blåbär i smeten och sen fylld med jordgubbar och grädde. Det ska vi nu njuta av och efter det ska vi hitta på något ute på gården. 
 
Så, sånt underhåller vi oss med, på min och Tobias bröllopsdag, medan Tobias skjuter och dricker öl. Och ikväll borde jag ha ett nytt avsnitt av Gardeners World att se på (och möjligtvis en till bit rulltårta och en kopp te tillsällskap i soffan). Kom inte och säg att vi inte vet hurman roar både stora och små;)

Livstecken

Publicerad 2015-08-26 09:42:34 i Allmänt,

Det har varit ganska dött på blogg-fronten den senaste tiden, men dygnets timmar känns för få just nu. Är inne i en riktig trädgårdsperiod! Gräver, planerar, bygger, skyfflar, planterar, sår... Och drömmer!
 
Jag gräver en ny perennrabatt men det går l-å-n-g-s-a-m-t. Mest för att jag så lätt glider över till andra projekt som går snabbare och jag på så sätt får se resultat av mitt arbete. Om tre veckor - en månad börjar det vara dags att plantera dit växter, så nu borde jag börja beta av några kvadrat/vecka.
 
Vi bygger odlingslådor, för att nästa år kunna odla mycket mera grönsaker och på så sätt minska våra matkostnader. Funderar över vad som blir en realistisk utmaning. Halvera matkostnaderna i tre månader? Äta bara egenproducerade grönsaker i två månader? Måste fundera vidare. Igår blev stommen till vår sparrisbädd klar och en femtedel av den fylldes med jord och tre stycken små sparrisplantor fick flytta in där. Nästa vår hoppas jag att vi har möjlighet att köpa 2-3st rotknölar av sparris, så att vi börjar fåskörd lite tidigare. Tyvärr är de ganska dyra om man vill ha stora rotknölar, men de borde ge oss skörd för tiotals år framåt, så i längden blir det inte så dyrt (bara de klarar vår lera...).
 
Som fyllnad till våra odlingslådor och rabatter har vi fått hem tre släpvagnslass med sand från Linda. De har grävt bort måånga kubik prima sand de senaste åren, så de har ett överflöd och vi är tacksamma att ta emot. Idag är planen att få hem ett lass hästkompost och tillsammans med sand, vår egen jord, kompost och lite köpejord har vi prima växtunderlag till både grönsaker och blommor.
 
Vi har köpt hem lite mera perenner till våra rabatter ; två olika rudbeckior, astilbe, iris och lite annat som ska ge oss blommor för många år framåt. När vädret blivit lite behagligare för plantor, ska jag kidpnappa perenner både från famo, mamma och Jenny. Vi har absolut inte råd att fylla alla våra rabatter ( de som redan finns och planerade) med köpta växter, så att dela och få av bekanta hjälper massor.
 
På sidan om allt annat sår jag grönsaker, för att få en skörd ännu under hösten. Ute i en låda tittar hjärtbladen av rädisor upp och inne i verandan gror olika gröna blad och ärtor. De två sista ska flytta in i växthuset när tomater, paprikor och gurkor tycker att det blivit för kallt och där hoppas jag de ska klara några frostnätter.
 
Ja, det här och säkert mera som jag inte tänker på nu håller vi på med från morgon till kväll. Barnen är med, lillen spikar, gräver, vattnar, bär och leker (och äter smultron, måst ha smultron överallt för de är bra barnvakter), fröken upptäcker gräs, löv, blommor, lär sig klappa, försöka krypa och ställa sig upp, äter bär och sover däremellan. Vi har det bra, med andra ord.
 
Idag har vi lite paus, i alla fall nu under förmiddagen. Det regnar, så istället för att fixa ute bakar vi bröd, badar och tar det lite lugnt. Nåja, fram tills nu i alla fall. Nu packar lillen och Tobias på sig regnkläder för att fortsätta dagen utomhus.

Strumpor på

Publicerad 2015-08-18 06:29:22 i Allmänt,

Jepp, idag är första morgonen på sisådär 4månader som jag drar på mig strumpor genast på morgonen. Och en långärmad. 9grader menar vr termometer att det är (eller ja, var då vi steg upp för 45min sen).
 
Idag ska jag ta en kamp mot både disk- och tvättberget... Det lockar ändå inte att gå ut riktigt ännu, då det är både kallt och fuktigt, så ska försöka underhålla barnen inne och få lite gjort på samma gång. 
I eftermiddag ska jag packa med barn och släpvagn och möta Tobias i grannstaden, så att vi får hem ett till släp med sand från Lindas. Sen ska det fyllas odlingsbäddar! Jordgubbsbädden är färdigbyggd och en grönsaksbädd likaså, nu är nästa att bygga sparris-, rabarber- och hallonbäddar. Här ska odlas i ännu större skala!

De blir en dag på stranden

Publicerad 2015-08-17 11:24:27 i Allmänt,

I efterdyningarna av Livs Levande Ledin i grannstaden under veckoslutet kan jag ju inte ha någon annan rubrik idag. Vi ska kidnappa Ludde&co med till vår "släktstrand" för några timmars plaskande och umgänge. Vädret är på vår sida, så det verkar bli en fin dag idag (Ledin-citaten fortsätter).
 
 

Rådgivningen igen

Publicerad 2015-08-14 13:56:00 i Allmänt,

Idag var det dags för frökens 6månaders koll. Allt är prima med henne och hon fortsätter följa sin kurva. 2,8cm längre och 690g tyngre på 1,5månader. Nästa koll vid 8månader.
 
Också lillen hade sin två års koll idag. Han har skjutit iväg på längden och ökat 9,8cm och 1,5kg på 8månader. Sköterskan var riktigt förvånad över längden och undrade om han haft växtvärk, för han växer nog snabbare än "normalt". Alla färdigheter var i skick och syn och hörsel likaså. Nästa koll vid 3år.
 
Annars blir det full fart nu, för Tobias har vaknat. Vi ska till famo och fafa min efter släpet och lite loppissaker, käpa virke till odlingslådor, göra skyltar att ställa längs vägarna så att människor hittar vårt loppis, städa gården o tvätta. Allt före klockan blir 19 och lillen och Tobias far och sova. Jepp jepp nu gäller det att sätta fart!

Trädgårdsdrömmar

Publicerad 2015-08-09 12:19:00 i Allmänt, Trädgård,

 
Medan barnen sover dagssömn drömmer jag trädgårdsdrömmar. Och att vinna på lotto, för de två går lite hand i hand. De stora jobben i trädgården, de som ska ge struktur och bakgrund, de kostar en hel del... Och en viss del av trädgårdsdrömmarna är också husdrömmar. Att kunna bygga till vardagsrum, sovrum och badrum och göra det möjligt att stiga rakt ut i trädgården då jag vaknar på morgonen. Och så att ha en vattenkran ute och kunna vattna med slang;)
 
Jag har ritat upp en skiss på hur jag hoppas på att vi ska ha det om ungefär 7år och drömmer mig bort i den. Nej, jag är inte bra på att rita upp trädgården och allting är förskjutet och har fel proportioner i förhållande till varandra, men skissen är bara en grund för mig, de "riktiga" bilderna är inne i mitt huvud. Jag kan se rosen och klematisen som klättrar upp längs porten till min blomster- och bärgård, vinrankorna som gömmer in terrassens pergola och ger oss goda druvor, alla blommor som blandar sig i olika färger och former, odlingslådorna som svämmar över av godsaker, häcken som ger oss lite insynsskydd... Jag kan känna lugnet att sitta i skuggan vid Tobias damm, höra barnen som leker i lekstugan eller äter smultron här och där och känna stoltheten i att det här har vi gjort tillsammans. Jag, Tobias och barnen. 
När jag har drömt en stud och något, exempelvis grannens skällande hund, väcker mig tillbaka till verkligheten kryper det i kroppen av lust att gå ut 

Tre i trädgården

Publicerad 2015-08-08 22:06:01 i Allmänt,

 
1. Gladiolusen har slagit ut. De granna blommorna lyser på långt håll. 2. Det finns massor som blommar. Jag kan plocka buketter när jag har lust. 3. En ny rabatt är påbörjad. Kommer att bli en riktigt stor en, så jag har en hel del grävande framför mig. Det är augustis jobb, i september ska jag plantera!

Besökardagar

Publicerad 2015-08-05 20:04:52 i Allmänt,

Tobias harjobbat nätter, så för att hansku få sova i lugn och ro har jag och barnen varit iväg lite. Måndagen var vi några timmar hos famo och fafa min och likaså igår. Fick kållåda, plockade vinbär (som blev till en jättegod paj och en flaska saft), gick på promenader och tittade på traktorer och hade det allmänt bra. Idag var det 'Gammamommos' tur att få besök. Där var det lekparkslek, ritande, korvsås i mängder och ett bad i stora badkaret som fick underhålla oss i några timmar. Jättefint för barnen att ha så många somgärnaumgås med dem. Som synd bor hälften så långt borta, så det blir lite svårt att träffas ofta...
 
När Tobias orkade upp idag packade vi ihop lite saker och åkte till grannstaden. En timme på stranden hann vi med och oj vad skönt det var! Lillen sprang omkring och jagade kajor och plaskade och fröken fick ligga och titta runt sig och leka i famnen. Före vi lämnade grannstaden var det dags att göra våra första REKO-inköp; ägg, honung, rödbetor, aubergin, timater och zucchini hafe jag beställt från lokala odlare. Egentligen hade jag också tänkt köpa färsk korv med lamm och rosmarin, men tillverkaren har haft fullt upp med att vinna pris för hu udstadens bästa korv, så det inköpet får vänta till nästa vecka.
Jag tycker om REKOkonceptet (REKO= rejäl konsumtion). Att köpa direkt av små, lokala producenter. Roligt att se vad som produceras i våra trakter och priserna var inte så farliga ; 3euro för 10st ägg av frigående hönor, 5euro för en normalstor burk honung (slungad på måndagen!!), 6euro för en stor aubergin, 0,5kg squash och 1kg tomat. Och så får man träffa mannen som slungat honungen och smaka en sked innan man köpet. Gillar det mycket. 
 
Nu är alla trötta efter vak och dagar på vift, så trötta att jag har varit ensam vaken i en halvtimme redan. Ochnu ska också jag stänga ögonen och hålla tummarna för en lång, lugn natt.

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela