ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Kalasa i dagarna tre

Publicerad 2015-06-29 08:24:18 i Allmänt,

Jo, så blev det. På torsdagen kalasade vi lite, på lördagen mycket och igår ännu lite till. Det var bra att Linda med familj kom igår, för då hade vi hjälp att äta upp alla rester. Och faten blev nästan tomma (med litd hjälp av mamma och Fia, som tog med lite kaffebröd till stugan). Skönt, så får vi kylskåpet tillbaka i användning för mat.
 
Nu börjar en ny vecka, 4dagar jobb för Tobias(uppdelade i två dagar jobb, två dagar ledigt och två dagar jobb till) sen börjar hans tre veckor långa ledighet! Ett rådgivningsbesök ska vi hinna med och på söndagen packar jag och fröken våra väskor, för en kryssning till Stockholm och lite shopping. Med Martina som sällskap vet vi att det kommer bli super! Men först ett dygn i stugan för mig och barnen. Kanske man vågar doppa foten i havet denna gång?
 
Förstås hade lillen en mumin-tårta!

Va e de för en dag?

Publicerad 2015-06-25 06:48:00 i Allmänt,

E de en vanlig dag?
Nej de e ingen vanlig dag, 
för de e lillens födelsedag!
Hurra, hurra hurra!
 
Idag äter vi morgonmålet i ett grannare kök än vanligt!

Halvvägs

Publicerad 2015-06-24 21:46:05 i Allmänt,

Så är vi halvvägs till julafton! Vi har firat det genom att äta risgrynsgröt till lunch och nu på kvällen tog jag och Tobias en varsin kopp glögg. Passligt en regnig sommarkväll.
Det känns som helt just, som jag hade problem med hur jag skulle få rum med julmaten, för en liten böna gjorde magen ganska trång. Och snart är det dags igen att hitta på julklappar, fixa julmat, söka julgran och träffa släkten. Swish så ha ett halvår flugit iväg!

Att vara last man standing

Publicerad 2015-06-22 22:04:28 i Allmänt,

Resten av familjen har kastat in handduken (heter det så?), till och med kattorna sover, men jag dricker te, väntar på att golvet vid kattornas matplats ska torka efter min skrubbning och planerar morgondagen.
Kollar väderprognosen, så att jag vet när det verkar vara bäst att dra fram gräsklipparen. Funderar vad som ska prioriteras. Bordbygget? Rensa bland hallonen? Klippa bort utblommade blommor från bergsklinten? Få undan alla små högar med jord klumpar här och där? Trimma? Eller inomhussysslor som att koka sista omgången rabarbersaft, byta lakan och dammsuga uppe? Hmm...
 
Idag hann jag med mycket mindre än jag hoppades på, mest för att fröken har behövt vara i famnen i princip hela dagen,  både då hon sovit och då hon varit vaken. Funderar på om det är tänder som tänker titta fram och som gör henne orolig. Nå, det blev en oplanerad vilodag och det kanske behövdes. 
 
Men nu ska kattorna få mat, mina tänder tvättas och sen hoppas jag på att rymmas med i sängen. Tyckte mig höra små fötter som tassade där uppe, så risken är stor att lillen har tagit över min sida av sängen.

Street art

Publicerad 2015-06-22 07:44:36 i Allmänt,

Så här såg c. 25meter av vår väg ut igår. Lillen pch grannens tre barnbarn gick loss med asfaltkritor och fint blev det! Gissa om bilarna saktade in när de åkte förbi vårt:)
 
Lillen hade så roligt, som hade lite sällskap.  Även om de är mellan 6 och 10 år gick det hur bra som helst att umgås. 
 
Tyvärr höll inte deras konstverk så länge, för regnet i natt spolade bort det. Men de hade roligt medan det gjordes och det är huvudsaken. 

Midsommar

Publicerad 2015-06-21 13:20:36 i Allmänt, Högtider,

Jag skulle plocka blommor
att binda dig en krans
men marken den var frusen
och inga blommor fanns.
 
Riktigt så illa var det inte, men vi fick nog åka en bit bort för att hitta ordentligt med blommor. Men jag visste en plats där det brukar blomma rejält och så även detta år. Vi fyllde bakluckan med blommor, skrämdes av en hjort, pratade och njöt av livet. 
 
Kransar blev det och några buketter. Vi åt mängder av god mat, umgicks och hade set bra. När grannarna började komma igång ordentligt,  gick vi och sova. På så sätt var vi pigga och glada nästa morgon och fortsatte med gott morgonmål, lite utelek mellan regnskurarna, barnen sov i vagnarna och vi tog det lugnt. Vid 17 kom vi hem och väckte Tobias och så blev lillen och han ute i några timmar.
 
Min syrensaft var klar att smaka på och hälla på flaska. Riktigt god var den och Tobias beställde en större sats till nästa år, så att han får testa att göra likör av den. 
Sen var det dags för Tobias att vaka och jag lade mig att sova med barnen.  Vi vaknade först när Tobias kom hem och då fick jag knappt upp ögonen. 
 
Idag har vi varit ute.  Fröken sov nästan 4 timmar i vagnen och lillen hade sällskap av grannens tre barnbarn. De har ritat vägen full av granna bilder. Asfaltkritor var ett jättebra köp! Sen var det dags för lillen att sova, så grannarna gick hem, men kommer troligtvis tillbaka om 10min igen.
Innan fröken vaknade hann jag fixa ihop en hallon- och rabarberpaj, så den ska vi njuta av när Tobias har vaknat. Måst bara åka och handla, så att vi får glass eller vaniljsås till.
 

Dagarna rusar

Publicerad 2015-06-18 20:36:24 i Allmänt,

Jag hinner knappt med i den takt som dagarna rusar förbi. Några dagar i Borgå, kalas hos min kusin på hemvägen, handla, sköta trädgården, tvätta,  iväg på lejparks- och picknickdate med min en klasskompis och hennes dotter, handla lite mer och imorgon är det sen midsommarafton.
 
Jag och barnen åker iväg till stugan redan vid 11, så att Tobias får sova. Martina kommer med och mamma kommer några timmar senare. Mot kvällen kommer Fia och hundarna,  famo och fafa och Tobias.  Blir mat i mängder och sen några liter jordgubbar. Precis som det ska vara, alltså. Har bestämt plocka-blommor-träff med Tanja. I ungefär 10år gjorde vi det varje midsommar och ibland fixade vi till och med en midsommarstång, men nu har det gått många år sen sist. Hoppas också på att hinna träffa några andra viktiga midsommar-kompisar från förr, men med två små ser inte min dygnsrytm ut som deras precis...
 
Tobias vakar fredag till måndag och efter det är det dags för slutspurten på gården. Vill ha allting i ordning till lillens kalas, så att vi sen får njuta av ledigheten i juli. Men för att det ska lyckas blir det mycket att göra i nästa vecka. Och förbereda kalaset där emellan:)

På väg

Publicerad 2015-06-14 15:02:05 i Allmänt,

Igår blev det ett spontant besök till stugan för mig och barnen. När Tobias skulle iväg till jobbet packade jag ihop lite saker för några timmar i stugan, men halvvägs genom packandet bestämde jag mig för att plocka med lite extra, så att vi kunde bli kvar tills imorse.  Tobias jobbade ändå till sent och skulle sedan tillbaka på morgonen, så mycket roligare att umgås med mamma/mommo och syster/moster/gudmor. Få plaska i havet(lillen), åka min gamla traktor(också lillen), sova lyxigt i en 2m bred säng (jag, lillen och fröken) och ha det bra.
 
Idag packade vi ihop efter morgonmålet och åkte tillbaka hem, langade en gammal telefon,  packade upp, städade undan (lämnade huset i kaos, då jag och barnen åkte iväg 25mkn efter att jag bestämt att vi behövde stug-luft) och packade sen om med mera saker. Sen sov barnen,  Tobias kom hem och vi bar ut sakerna i bilen och åkte iväg. Nu har vi disco i bilen och lyssnar på Hjulen på bussen går runt, Bockarna Bruse och andra barnsånger. Om 1,5h är vi i Borgå för två dagars umgänge med gammelfarfar, promenader i gamla stan och träffa gammelfaster. På vägen hem har vi min kusins kalas, så det är fullt program just nu. 

Att improvisera

Publicerad 2015-06-12 20:47:36 i Allmänt,

Imorgon är det utlovat fint väder och jag kände att jag verkligen inte har lust att tillbringa någon del av dagen i en matbutik, det räcker med att vara inne och dammsuga. Därför var planen att åka iväg och köpa det vi behöver när lillen hade somnat, men det gick inte så bra. 
 
Han hade svårt att komma till ro, så det tog länge att lägga honom för Tobias. Det är lugnt, tänkte jag, bara jag hinner iväg 20.45 går det bra. Klockan blev 20.30 och jag kunde konstatera att det blivit tyst där uppe. Fem minuter gick, 10minuter... Ingen Tobias.  Plötsligt var klockan så mycket att jag inte skulle hinna till butiken mera (fröken var redan pyjamas-klädd, så ville inte släpa med henne till stan). Tydligen tog Tobias krafter slut och han somnade med lillen. 
 
Nu gällde det att improvisera, så att jag inte behöver iväg imorgon.  De viktigaste punkterna på min handelslista var frukt, bröd och två måltider åt mig och lillen. Frukt fanns det lite kvar, så det räcker till lillens mellanmål. Och det är ju huvudsaken. Bröd, bara att knåda ihop en deg tillsammans med fröken. Nybakat bröd imorgon är ju inte så illa! Maten sen då. Finns lite köttfärs i frysen, så där får vi en sås. Och gröt är ju en ok middag. Kanske ett kokt ägg till det. Perfekt! Ingen butiksrunda behövs, så bara huset blivit dammsugat imorgon, kan vi njuta av en solig och varm dag ute!
 
Nu har också fröken slocknat i min famn, så jag ska bära upp henne och sen få mig klar för sängen.  Måste ladda med sömn nu, ifall morgonnatten blir lika stökig slm senast.

Efterlysning: lila syrener

Publicerad 2015-06-12 07:44:44 i Allmänt,

Jag tänkte testa på syrensaft, men saknar det viktigaste; syrenblommor. Alla våra syrener är vita (förutom en förädlad lila) och det ska vara vanlig lila i alla recept jag hittar. Tror jag måste ta en runda och se om jag hittar någon övergiven buske att ta några blomklasar av. Annars blir det att fråga snällt av någon granne.
Tyvärr står det inte "Koka syrensaft" på min att göra-lista, så det måste nog vänta till mitten av nästa vecka,  när vi är hemma igen. Hoppas syrenerna väntar på mig tills dess.
 
Idag ska vi få en planka (inte bara sådär att smälla dit, ska mätas och sågas ut hål för battingar) och en halvbatting (bara att kapa och skruva fast när plankan är på plats) fixat på terrassen, vattna, vattna, vattna (hoppas Tobias plan för vattenslangen fungerar!), jag ska ut med Fias hundar, åka iväg och köpa mylla, plantera ut det sista i växthuset,  städa runt terrassen och vad allt vi hinner med. Det betyder att jag borde hälla i mig det sista teet från min kopp och få mig och fröken klara för dagen. Lillen och Tobias är redan ute, men fröken har bökat mycket i natt igen, så jag försökte få lite mera sömn i morse (gick inte bra, att bli sparkad, slagen och buffad av en liten fröken kombineras inte så bra med sömn...). Tur så är det lättare att hållas igång när jag får vara ute och jag behöver inte använda tankeverksamhet till att fundera ut vad jag ska göra.  Det finns en lång lista att ta hjälp av ;)

Att göra-listan

Publicerad 2015-06-11 18:59:07 i Allmänt,

Den är kilometer lång just nu, känns det som. Jobbar på att beta av en lista innan vi åker iväg till Borgå på söndagen. 25punkter, vissa går snabbt att göra och stryka, andra tar längre tid.  5 punkter är strukna nu och hoppas på att få stryka 5 till innan jag går och lägger mig. 
 
Annars har vi haft en skön dag här hemma, jag och barnen.  Vi gick ut vid 9 och kom bara in för lunch lite efter 12, annars har vi njutit av solen. Lillen har badat ute, medan jag och fröken låg i skuggan av parasollet och tittade på. Vi har promenerat, vattnat och plockat blommor. När Tobias kom hem klippte jag gräset och sen var bi iväg och köpte en segelduk till terrassen och en slang. Vi har en stor vattentank vid vår stupränna och nu ska Tobias försöka få dit en vattenslang och så ska vi utnyttja att vi har en platt gård. Enligt Tobias beräkningar borde vi kunna vattna hela gården med hjälp av det tryck som bildas i tanken. Det skulle underlätta för oss!

Tvättmaskinsvakt

Publicerad 2015-06-09 21:10:32 i Allmänt, Fröken,

Om 10min är tvätten klar att hänga upp och jag har lovat att sköta det (om barnen tillåter får jag ju längre sömn imorgon, så det är väl rättvist). Ligger i alla fall i sängen och lyssnar på lugna andetag från alla håll. Lillen i sin säng och Tobias och fröken på varsin sida om mig. Mysigt!
 
Fröken har senaste tiden börjat somna utan mat/amning på kvällarna. Oftare och oftare ligger hon bredvid mig i sängen, knorrar och sparkas lite, för att sen somna lugnt. Känns lite ovant, då lillen till 99% somnade då han ammade/fick flaskan (de övriga gångerna vaggades i famnen) fram tills vi slutade med flaska när han var 15mån. Sen dess har han somnat bredvid oss i sängen medan vi sjunger.  På något sätt känns det bra att hon är så trygg, bara av att få vara nära, att hon somnar. 
När hon har somnat ordentligt lyfter jag över henne i spjälsängen bredvid mig och där sover hon oftast 4-5h innan hon flyttar tillbaka bredvid mig. Sen är det amning och närhet som behövs ocv en flaska någongång på morgonsidan. Ibland vid 4, ibland (som idag) vid 7. 
 
Men nu är det dags att hänga byket, flytta på fröken och sen göra resten av familjen sällskap i drömmarnas land.

Vad vi sysslar med

Publicerad 2015-06-07 16:58:54 i Allmänt, Bygga, Trädgård,

Vi sågar, mäter, planera, skruvar, mäter och täljer. Sakta växer vår pergola fram. För att göra allt lite extra bra, såg vi idag att ena vinrankan har blomknoppar, så snart är vårt Medelhavsområde riktigt Medelhavigt!
Från fredag har vi haft sällskap.  Först Benjamin,  sen Martina,  barnens farmor,  farfar med fru, mommo och moster.  Vi äter, pratar och bygger lite, i en salig röra. 

Att ta tillvara på "rester"

Publicerad 2015-06-05 09:54:19 i Allmänt,

Håller på att förbereda en tårta inför morgondagens terrassbyggar-talko och blev kvar med smet i skålen, så det blev en liten hjärttårta att skicka med mamma och Fia till Öby. Och så smakar vi väl lite vi också;)

Livet är fint

Publicerad 2015-06-04 09:21:28 i Allmänt, Trädgård,

Lillen och jag sitter på terrassen under vårt randiga parasoll och äter mellanmål.  Fröken har somnat i vagnen efter en rejäl flaska, så vi är laddade för några timmar utomhus.
 
Att titta på vår terrass-rabatt ger mig nästan semesterkänsla. Vinrankor, timjan i olika former, salvia, murgröna, lavendel och olika lökar samsas om utrymmet. Nu återstår det att fylla på med mera stenar (work in progress), så är det en liten Medelhavsrabatt mitt på vår gård. Jag kan nästan glömma att det blåser kallt när jag ser på den.
 
Om 4-5timmar är det dags för Tobias att vakna och sen är denna vak-omgång över. Så lyxigt med 4 hela dagar tillsammans!

Sov-byte

Publicerad 2015-06-03 06:48:56 i Allmänt,

Vi har två riktigt trötta barn nu på morgonen.  Båda har varit oroliga under natten, så när Tobias kom hem och det var dags för morgonmål ville de inte alls vakna. Blev istället att jag steg upp och Tobias tog min plats i sängen och så sover de alla vidare. Får se hur länge jag har morgon på egen hand:)

4månader

Publicerad 2015-06-02 21:08:51 i Allmänt,

Så har vi varit till läkare på koll med fröken. Allt är så bra som det kan vara, sa läkaren, och så är det ju. Hon är glad och nöjd, sover och äter bra och trivs med livet. Växt har hon gjort, 2cm och över 500g upp på 4veckor. Dagens strategiska mått var 66,5cm och 6700g (lillen var 66cm och vägde 7100g vid 3mån och 1vecka, inte konstigt att kläderna "räcker" längre denna gång!).
 
När vi hade varit till läkare och lillen hade lekt i lekpark med moster,  åt vi en snabb lunch hemma hos mamma och sen åkte vi iväg till grannstaden,  för att träffa Linda och barnen. Där fick lillen leka med flickorna en timme, fröken umgås i famnen och jag fick prata trädgård en stund. Sen var det dags att åka hem och väcka Tobias, inhandla födelsedagspresent åt fafa som fyller imorgon och få lite mat i oss. Så åkte Tobias iväg till jobbet,  lillen somnade och jag och fröken umgicks en stund i soffan.  
Nu har jag bäddat ner mig i sängen med ett barn på var sida om mig och hoppas på många timmar sömn.  Imorgon vankas det köttbullslunch och kalas hos fafa för barnen och mig, medan Tobias sover för att orka med ännu en natt. Sen blir det flera dagars tillsammanstid och pergola-bygge.

Dags för koll

Publicerad 2015-06-02 08:33:35 i Allmänt, Trädgård,

Idag är det dags för frökens 4månaders koll på rådgivningen. Bästaste moster har lovat att hålla lillen sällskap så länge, kanske blir det lekparkslek så länge. Mycket roligare än att sitta inställd i ett rum på hälsocentralen!
 
Tills vi ska iväg är det ännu några timmar, så dem tillbringar vi ute. Fröken sover en morgon/förmiddagslur i vagnen och lillen jagar spindlar på terrassen. Själv jobbar jag på att få ihop en massa material till komposten.  Nästa vår är det dags att fylla en ny rabatt med jord igen och då hoppas jag på att mycket egen jord, för den är ju nog så mycket bättre än den man köper i säck. Så nu gäller det att samla, samla och samla ännu lite mera material som snabbt bryts ner. Som tur är det ett ganska bra projekt när jag är ute med lillen.  Det går att samla var som helst på gården och blir jag avbruten (vilket jag ju blir med en liten som rymmer iväg på egna äventyr var och varannan minut), så gör det inget. Det är lätt att börja på nytt, inte som med att bygga eller plantera.

Sommartider hej hej!

Publicerad 2015-06-01 08:02:37 i Allmänt,

Så var juni här och med den också sommaren.  Det skulle man kanske inte tro då man tittar ut genom fönstret, för då ser man bara grått, blåsigt och kallt(12grader)... Men jag ser också några svalor som flyger, stora knoppar i syrenerna och bergsklinten har börjat spricka ut i blått, så nog är den på kommande,  sommaren, bara lite långsammare än önskat.
 
Vi börjar juni med en tillsammansdag, innan det är dags för Tobias att vaka igen. Imorgon ska jag och fröken till rådgivningen på koll, på onsdagen ska vi kalasa hos min fafa och på torsdagen är Tobias vak förbi och vi ska köpa en massa virke. Det behöver vi, för fredag till måndag är Tobias ledig och då ska vi bygga pergola! Har vi riktigt tur, så har vi hjälp de flesta dagarna, så då kommer det att gå snabbt(hoppas jag, för oj vad jag väntar på att få plantera klätterväxter,  hänga upp lyktor och pynta till!).
När pergola-bygget är klart, är det dags att plantera ut tomater,  squash och gurka och få vår veranda tillbaka. Kanske jag äntligen får den städad också:)
 
Men först tillsammansdag, vak, kalas och sen bygger vi!

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela