ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

Dyshidrotiskt eksem

Publicerad 2014-01-26 08:23:25 i Allmänt,

I 3,5år har jag till och från fått jobbiga utslag/eksem på händerna. De har fram för allt dykt upp under vinterhalvåret, men ibland också under sommaren och hudläkaren har inte fått någon egentlig diagnos på dem. Nu har de blommat upp igen och nu på morgonen bestämde jag mig för att försöka forska fram något på egen hand. 10minuter me google och olika hemsidor tror jag att jag har en diagnos ; dyshidrotiskt eksem.
 
Både förklaringar och vissa bilder (många har betydligt värre utslag än jag har) stämmer precis in på hur mina eksem ser ut och så är det vanligt att de som drabbas av dessa eksem har haft böjveckseksem som liten, vilket jag hade. Vanliga kortisonkrämer hjälper sällan (vilket jag ju märkt) utan man behöver något starkare som Elocon (har haft en gång och jo, det hjälpte). Att hålla på mycket med vatten och tvättmedel försämrar utslagen (jepp, diska flaskor för hand är ingen hit, måste köpa diskhandskar!). Allergitabletter kan hjälpa, då kliandet lugnar sig och man då låter bli att klia sönder eksemen, så mindre risk för infektioner och huden läker bättre.
 
Tydligen finns det inga klara orsaker till varför man får dessa eksem, men är kroppen stressad är risken större att de bryter ut. Likaså kan olika allergier göra att de bryter ut, ex. pollenallergiker får dem ofta på våren, så jag kan tänka mig att en av orsakerna till att jag får dem på vintern är att kattorna är mera inne och lossnar hår och mjäll...
 
Eftersom det här är den bästa förklaringen jag fått på mina eksem tänker jag nu gå på detta. Så, diskhandskar, städhandskar, försöka lista ut vad som stressar mig (gissningsvis har sömnbrist i alla fall en biroll i detta) och testa att ta en allergitablett några dagar (kan ju annars också vara bra när jag märker att kattornas päls irriterar lite nu när jag är flunssig). Och skippa kortisonen. Hjälper inte detta blir det att kontakta hudläkaren och fråga vad hon tror, kan diagnosen stämma och borde jag i så fall ta en några dagars kur med Elocon. Bättre med 3-5dagar starkare kortison än 2veckor svagare som ändå inte hjälper, eller?
 
 

Kommentarer

Postat av: Lisa

Publicerad 2015-11-13 09:19:05

Hej! Fick du något svar av läkaren? Hjälpte elocon? Har också haft detta ett par år och blir GALEN

Svar: Hej! Vad tråkigt att du också lider av detta... Jag fick elocon och det hjälpte en del. Någon diagnos fick jag inte, men inte hjälper det ju ändå vad som står på ett papper...
Nu klarar jag mig med endast bassalva och huden är ok. Torr och lite små sår, men inte lika söndrig som tidigare
Saga

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela