ifrontmannahuset.blogg.se

Smått och gott hemifrån oss:)

16månader

Publicerad 2014-10-25 19:31:24 i Lillen 1år,

Jepp, så stor har lillen redan hunnit bli! Känns fortfarande som igår som vi gick och väntade och längtade efter att få träffa honom, men samtidigt har han blivit en så självklar del av livet, att det känns konstigt att tänka att det fanns en tid utan han.
 
En sak som jag tycker är intressant är att idag, 16månader efter att han föddes kan jag göra något för första gången. Någonting helt vanligt, som görs ofta, men som ändå blivit ogjort i 16månader. Ikväll var första gången jag gick i duschen när jag hade lagt honom att sova för kvällen, utan att ha Tobias hemma som höll reda på att han inte vaknade och börja gråta. Några gånger har vi duschat tillsammans när Tobias varit borta, men oftast går jag i duschen när Tobias har lillen. Har fungerat hur smidigt som helst och det har aldrig varit risk att lillen vaknar i sängen och vill ha tröst, men ingen hör (även om han alltid har haft röstresurser så det räcker hörs han nog inte genom två våningar, två stängda dörrar och det rinnande vattnet...).
 
Men tillbaka till 16månaders pojken. Hela tiden märker vi hur han utvecklas och lär sig nytt.
- Han blir säkrare och stadigare i sina rörelser. Går och springer, försöker sig på att hoppa jämnfota (världens sötaste!), klättrar på allting. Kan ta sig både upp och ner för våra trappor, så länge han koncentrerar sig på vad han gör. Äta med sked/gaffel blir han hela tiden bättre på och mindre och mindre hamnar i famnen.
- Han pusslar sina tre pussel (6bitar, 8bitar och 9bitar) med en jäkla fart. Blir också hela tiden bättre på att få olika formers klossar i rätt hål, för att få in dem i burken.
- Förstår massor vad vi säger och kan visa var saker är, både i huset, ute och i böcker. Böcker är föresten något han älskar! Att sitta och bläddra i dem både ensam och (helst) med sällskap.
- Kan uttrycka sig med både ord och kroppsspråk. Några av hans ord är mamma, pappa, My/Mu (My), Ma (Maja), Baa (Banan), (päron), Bo (bok), Bää (får/get), Böö(bröd), (mjölk), Muum(mumin), Mom (mommo), Brrmm (bil/mopo/motorcykel/annat fordon), Ajaj (något som gör ont, ex. ljusen, brasan, bi/geting/humla). Sen finns det några saker som han visar med kroppen som fågel (flaxar med armarna högt upp) och pipi/sjukt (slår sig själv på benet). Sen för att uttrycka "Upp" behövs både tal och kroppsspråk i form av att säga Opp, huka sig för att sen sträcka sig uppåt samtigit som han pekar upp.
 
Tycker det blir roligare och roligare att vara tillsammans och umgås med honom, då vi på ett annat sätt kan kommunicera nu. Och att få visa nya saker åt honom och berätta vad det är/heter och se hur han funderar på det man sagt och apar efter ord vi säger. Spännande tider :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Saga

Maj 2012 flyttade vi in i vårt egna frontmannahus! "Vi" består av mig, min sambo Tobias och våra två katter Maja och My. Här i bloggen kommer jag att skriva om allt möjligt som vi hittar på hemma hos oss och på vår gård. Blir renovering, pyssle, inredning, matlaging & bakning, odling och trädgårdsplanering, allt i en salig röra:) I juni-13 kommer vi bli en till i familjen, så en hel del baby-prat blir det också. Enjoy!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela